„Život a smrť sú dve strany tej istej mince. Mexičan vie, že nemôže žiť naplno, ak nebude smrť vnímať ako reálnu alternatívu, ale zachovávať si pritom zároveň veselú myseľ,“ vysvetlila pre juhoamerickú televíziu Telesur Mexičanka Soraya Herrerová.
Deň mŕtvych je v Mexiku najobľúbenejším sviatkom a oslavuje sa 1. aj 2. novembra, niektorí začínajú už 31. októbra.
Ľudia si doma vyrábajú malé oltáre s fotkami svojich zosnulých, ktorým aj na cintorín nosia kvety, ale aj jedlo či nápoje, a rituálne tak na hroboch hodujú v kontakte s ich dušami.
Ešte ďalej idú v Nikarague, kde so svojimi predkami trávia aj noc.
V obchodoch v Mexiku i ďalších krajinách Latinskej Ameriky sa v týchto dňoch predávajú farebné lebky, cukríky v tvare kostlivcov či figúrky veselých kostričiek v žiarivých farbách.
Dalo by sa povedať, že v porovnaní s americkým Halloweenom, ktorý sa oslavuje v anglosaských krajinách 31. októbra, je latinskoamerická oslava hlavne viac farebná.
Chlieb mŕtvych
Symbolom mexických osláv je figurína Catrina, smejúca sa kostra so širokým dámskym klobúkom s veľkými perami, ktorú stvoril v roku 1910 mexický grafik a karikaturista José Guadalupe Posada.
Táto tradičná figúrka sa najmä v týchto dňoch predáva v obchodoch, oblečená do rôznofarebných historických kostýmov, a prezliekajú sa za ňu aj ženy v sprievodoch.

Pôvod mexických osláv Dňa mŕtvych siaha viac ako päťsto rokov dozadu, keď si Aztékovia, pôvodní obyvatelia Mexika, pripomínali svojich mŕtvych.
Ich oslavy, pri ktorých uctievali bohyňu Mictecacíhuatl (Dámu smrti) trvali viac ako mesiac a konali sa v lete.
Španielski dobyvatelia v snahe oslavu poeurópštiť spojili ju s katolíckou Slávnosťou všetkých svätých (1. novembra) a Pamiatkou zosnulých (2. novembra).

Na oslavy Dňa mŕtvych sa pripravujú už aj deti v mexických školách, kde ich od malička vedú k tomu, aby zobrazovali túto tému neponurým spôsobom.
O zosnulých rozprávajú tiež mnohé rozprávky a príbehy, na ktorých sa deti učia čítať.
V mnohých latinskoamerických krajinách gazdinky v týchto dňoch pripravujú rôzne pečivo, napríklad „chlieb mŕtvych“ či nápoje, okrem iného sa chystá aj slávna „colada morada“, ktoré sa potom konzumujú pri hroboch svojich zosnulých.