Pri Kanade sa šíria záhadné zvuky, vyšetruje ich špeciálne armádne komando

Kanadská armáda skúma podivný zvuk, ktorý vychádza z dna mora pri Arktíde v blízkosti Nunavutu, najsevernejšieho kanadského teritória. Zvláštny úkaz znepokojuje miestnych obyvateľov-lovcov, pretože plaší všetky divé zvieratá.

08.11.2016 07:00
vojenská loď, armáda, námorníctvo, noc,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Zvuky, ktoré svedkovia popisujú raz ako hučanie a inokedy vraj znejú ako „ping“ či akoby elektronické pípanie, počuť od Arktídy už celé mesiace. Tamojší ľudia sú už takí zúfalí, až požiadali armádu, aby celú vec prešetrila.

Podivný hluk údajne vychádza z morského dna neďaleko polárneho kruhu, v oblasti úžin Fury a Hecla, úzkeho kanála v Nunavute – najrozľahlejšom, najmladšom a najmenej zaľudnenom zo všetkých kanadských provincií a teritórií.

V Nunavute žije na ploche 1 750 000 km2 zhruba 31 000 ľudí – väčšinou Inuitov. Nachádza sa tu tiež najsevernejšie trvalo obývané miesto Alert. Miestni sa živia poväčšine rybolovom, chytajú tulene či veľryby práve v úžinách Fury a Hecla, kam sa cicavce chodia kŕmiť a zimovať.

Všetko sa však zmenilo toto leto, približne v čase, keď sa z mora začal šíriť zvláštny zvuk, odišli z oblasti aj zvieratá. Táto oblasť je podľa miestneho vládneho činiteľa Georga Qulauta migračnou trasou veľrýb grónskych, tuleňov fúzatých a tuleňov krúžkovaných. Tento rok sa nezjavili takmer žiadne, povedal Qulaut stanici CBC News.

Konšpirácie

Keďže vedci záhadné zvuky ešte nestihli preskúmať a podať ich vysvetlenie, začali sa medzi ľuďmi šíriť najrôznejšie konšpiračné teórie. Niektorí obviňujú miestnu rádiovú stanicu, ďalší ťažobnú spoločnosť, ktorá na ostrove Baffin, severovýchodne od Nunavutu, získava železnú rudu, že zvuk vydávajú jej prieskumné sonary. Rádio aj hovorca spoločnosti takéto obvinenia odmietli.

Iné teórie uvažujú, že rušivé zvuky má na svedomí ochranárska organizácia Greenpeace, ktorá sa snaží odplašiť zvieratá, a tak ich zachrániť pred lovcami. Tá však tiež svoj podiel na tejto záhade poprela.

Zvuky, ktoré oficiálne úrady ešte nepotvrdili, poškodzujú prírodu a zrejme nebudú prírodného charakteru. V júni tohto roka výskumníci zaznamenali v oblasti Karibiku podobné zvláštne nízke tóny.

Zistilo sa, že americké námorníctvo používa počas výcvikových misií nízkofrekvenčné sonary, a tým porušuje zákon o ochrane morských cicavcov, ktorý zakazuje takéto systémy mimoriadne mätúce veľryby, delfíny a mrože. Pre tieto morské živočíchy je totiž vydávanie a prijímanie zvukových signálov otázkou života a smrti.

Pípanie, ktoré sa najnovšie šíri pri Kanade a je údajne také silné, že preniká aj trupmi lodí, by mohlo v mori narobiť nevýslovné škody. Ministerstvo obrany preto začalo konať a situáciu horúčkovito preveruje. Či zvuky majú na svedomí firmy, aktivisti, vojenské experimenty alebo sú úplne iného pôvodu, by sa malo čoskoro ukázať.

Zdroj: Sciencealert.com; Dailymail.co.uk; Cbc.ca; Express.co.uk; Huffingtonpost.ca

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #zvuk #Kanada #záhada