Lemurom ide o život, Madagaskarčania ich chránia výmenou za lacné liči

Niekoľko druhov lemurov, malých primátov typických pre Madagaskar, ktorých prežitie je ohrozené pre rúbanie lesov a lov, našlo útočisko v súkromnej rezervácii na juhu ostrova. Ten sa ich snaží svojimi skromnými prostriedkami chrániť.

20.11.2016 14:00
lemur Foto:
Lemur
debata

Z bambusového hája, ktorý obklopuje rieku Nahampoana, vychádzajú prenikavé škreky. Malá hlavička sivého lemura vytŕča z dlhých stoniek, zatiaľ čo neďaleko sa tri lemury hrajú v korunách stromov.

„Máme tu šesť druhov lemurov, štyri denné a dva nočné,“ vysvetľuje šéf rezervácie Leonard Dauphin. „Lemury rákosové sem prišli sami, pretože tu majú pokoj a sú tu chránené. A ich počet sa zvyšuje, máme tu teraz štyri rodinky,“ chváli sa Dauphin, ktorý stál pri zrode parku v roku 1997.

Dnes žije v rezervácii 150 zvierat. Lemury maki kata, ktoré sú ikonou ostrova v Indickom oceáne, sa tam prechádzajú popri korytnačkách, krokodíloch a žabách, ktoré osídlili rezerváciu veľkú 50 hektárov.

„Predtým tu bol raj. Toto miesto sa nazývalo hora mrakov, pretože les mraky zadržiaval. Dnes je tu púšť. Obyvatelia denne rúbu stromy,“ sťažuje sa jeden zo sprievodcov parku Gauthier a ukazuje na horu Saint-Louis, najvyšší bod oblasti.

Takmer 20 rokov prežíva táto bývalá francúzska koloniálna záhrada vďaka investíciám Aziza Badouralyho, majiteľa cestovnej kancelárie v neďalekom meste Fort-Dauphin. „Keď sme začínali, bol park opustený, bolo to smutné,“ spomína Badouraly, ktorý sa tam narodil.

Ešte aj dnes, keď tam ročne zavíta iba 3 000 turistov, je počet návštevníkov, nepostačujúci, aby mohol zabezpečiť financovanie rezervácie. A úrady Madagaskaru, kde deväť z desiatich obyvateľov žije pod hranicou chudoby, nemajú prostriedky na ochranu životného prostredia. „Boli by sme radi, keby nám štát pomáhal alebo aspoň postavil slušnú cestu medzi mestom a rezerváciou,“ uvádza Badouraly.

Rezervácia leží v regióne Anos. Správca regiónu Julio Pierrot Razafindramaro však potvrdzuje, že úrady sú bezmocné. „Sme odkázaní na projekty mimovládnych organizácií a súkromného sektora,“ citovala ho agentúra AFP. „Bolo by potrebné, aby tu bola poľnohospodárska infraštruktúra, ktorá by dedinčanom umožnila niečo pestovať a nepíliť toľko les. Región na to ale nemá prostriedky,“ hovorí.

Podľa mimovládnych organizácií na ochranu voľne žijúcej fauny je v hre prežitie desiatok druhov lemurov, ktorých počet neprekračuje 10 000 jedincov. Svetový fond na ochranu prírody (WWF) uvádza, že pred vyhynutím je 94 percent druhov lemurov. Všetky lemury sú uvedené v prvom dodatku Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi divokej flóry a fauny (CITES), ktorá prísne zakazuje obchod s ohrozenými druhmi zvierat alebo rastlín.

Okolo rieky Nahampoana začína výchova obyvateľstva k ochrane lemura, tohto vzdialeného bratranca opice, ktorý ohrozuje ich polia, prinášať ovocie. „Spolupracujeme s dedinčanmi. Napríklad im predávame liči z rezervácie za cenu o tretinu nižšiu ako na trhovisku. Výmenou za to chceme, aby rešpektovali zvieratá. Pre obe strany je to zaujímavé,“ vysvetľuje Dauphin. Táto iniciatíva však zatiaľ zostáva veľmi izolovaná.

debata chyba
Viac na túto tému: #lemur #madagaskar