Kiribati zvažuje, že na jednom z ostrovov oživí ruské impérium

Tichomorský ostrovný štát Kiribati zvažuje návrh ruského podnikateľa Antona Bakova, ktorý by na kiribatskom území chcel vzkriesiť ruské impérium. Uviedol to spravodajský server BBC News.

03.02.2017 07:00
Kiribati, ostrov Foto:
Kiribati
debata (5)

Bývalý ruský poslanec Bakov, ktorý je zakladateľom a vodcom ruskej monarchistickej strany, by rád kúpil alebo si prenajal tri momentálne neobývané ostrovy, ktoré patria Kiribati, aby tu vybudoval letoviská a vytvoril „alternatívne Rusko“, uviedla rozhlasová stanica Radio New Zealand.

Bakov (49) oznámil, že do projektu mieni investovať 350 miliónov dolárov (asi 325 miliónov eur).

Jeho manželka rozhlasovej stanici povedala, že táto myšlienka „má podporu mnohých ruských vlastencov, ktorí nie sú spokojní s Putinovým režimom“.

Ruský cársky režim bol zvrhnutý v roku 1917 boľševickou revolúciou. Podnikateľ Bakov sa v posledných rokoch snaží o obnovu cárskeho Ruska.

V roku 2011 sa objavili správy, že kúpil jeden z Cookových ostrovov, čo však vláda súostrovia vzápätí poprela.

Ostrovy túžia po turistoch

Na Kiribati získal Bakov podporu bývalého prezidenta Teburora Tita, ktorý sa domnieva, že podnikateľove plány by mohli priniesť financie turistickému ruchu krajiny a premeniť súostrovie na turistický raj ako sú napríklad Maldivy.

„Ak to dokážu realizovať bez toho, aby nás niečo stálo, okrem pôdy, ktorú im poskytneme, potom v tom nevidím žiadny problém,“ vyhlásil Tito.

Kritici projektu však varujú pred motívmi, ktoré môžu za týmto neobvyklým plánom stáť. Podľa niektorých má Bakov v úmysle na ostrovoch vytvoriť daňový raj.

Akademik Sitiveni Halapua, ktorý sa špecializuje na problematiku Tichomoria, nalieha na vládu Kiribati, aby sa neponáhľala s rozhodnutím o návrhu Antona Bakova. Bývalý tongský politik Halapua označil snahu o vytvorenie „alternatívneho Ruska“ v Tichomorí za „veľmi zvláštnu ideu".

„Chápem vládu Kiribati, že sa snaží získavať čo najviac prostriedkov na riešenie svojich problémov, vrátane klimatických zmien, ktoré negatívne ovplyvňujú súostrovie. Ale treba pamätať, že hoci si niekedy myslíme, že práve „toto“ je riešenie, neskôr sa môže ukázať, že problémy sa iba zhoršili," dodal pre Radion New Zealand.

Bakov je otcom štyroch detí. Foto: Bakov.ru
Anton Bakov Bakov je otcom štyroch detí.

Ku kritike projektu sa pridala aj Pala Molisová z Victoria University vo Wellingtone. Pacifik sa podľa nej stáva novým lovným revírom dravých krajín, ktoré hľadajú nové investície.

Zároveň dodala, že vláda v Tarawe musí nájsť správny balans medzi snahou prilákať zahraničných investorov a udržať si zvrchovanosť a zdravý vývoj. „Podobné experimenty z minulosti dokazujú, že často to bol len spôsob praktizovania kultúrneho imperializmu, ktorý rozvíril kritiku a obavy miestnych komunít, najmä bežných občanov," dodala Molisová.

Vláda Kiribati minulý týždeň uviedla, že návrh ešte stále zvažuje. Podľa The Daily Telegraph je Bakov teraz na ostrovoch na návšteve, aby plány na kúpu trojice ostrovov prerokoval s miestnymi predstaviteľmi.

Kiribati sa možno utopia

Podnikateľ navrhuje, že metropola nového ruského impéria by sa mohla nachádzať na koralovom ostrove Malden.

Ako nástupcu trónu si Bakov podľa denníka The Daily Telegraph predstavuje nemeckého šľachtica Karla Emicha Leiningenského, ktorý je prapravnukom ruského cára Alexandra II., ktorý vládol v 19. storočí.

Kiribati s celkovou populáciou okolo 100 000 ľudí sa nachádza zhruba na polceste medzi Havajom a Austráliou a tvorí ho 33 atolov, z ktorých väčšina vystupuje iba pár metrov nad more.

Vzhľadom na stúpajúcu hladinu oceánov čelí Kiribati neistej budúcnosti a hľadá nové zdroje príjmov aj potenciálne územia, ktoré by sa v prípade zaplavenia existujúcich ostrovov mohli stať domovom jeho občanov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #impérium #ruský cár #Kiribati