Tunisko na dovolenku nie je bezpečné. Krajina predĺžila výnimočný stav o ďalší mesiac

Výnimočný stav v Tunisku predĺžili o ďalší mesiac. S odvolaním sa na kanceláriu tuniského prezidenta o tom informovala agentúra AFP. V krajine výnimočný stav vyhlásili po teroristických útokoch v novembri 2015 a odvtedy ho predĺžili už niekoľkokrát.

17.05.2017 19:00
debata

Tuniský prezident Kaíd Sibsí o predĺžení výnimočného stavu rozhodol po konzultácii s premiérom a predsedom parlamentu. Rozhodnutie zdôvodnili „trvajúcim bojom proti terorizmu“.

Toto opatrenie zvyšuje kompetencie polície a taktiež dáva úradom právo zakázať zhromažďovanie a štrajky, ktoré by mohli narušiť verejný poriadok.

Od revolúcie v roku 2011 čelí Tunisko rastúcej aktivite džihádistov. Výnimočný stav je nepretržite v platnosti od novembra 2015, keď extrémisti napojení na samozvaný Islamský štát vykonali atentát na prezidentskú stráž.

V marci a júni 2015 napadli teroristi múzeum Bárdá v hlavnom meste a prímorské letovisko Súsa. Na oboch miestach zomreli desiatky ľudí, najmä zahraničných turistov.

Napriek istému upokojeniu situácie zostávajú džihádisti aktívni najmä vo vnútrozemských horách. Vlani v auguste pri ich bombovom útoku zomreli traja vojaci.

Tunisko tiež patrí ku krajinám, odkiaľ pochádza mnoho bojovníkov Islamského štátu. V radoch islamistov podľa oficiálnych údajov bojuje v Sýrii, v Iraku a v Líbyi niekoľko tisíc Tunisanov.

Tuniské úrady tvrdia, že urobili významné kroky v boji proti terorizmu, ale stále je na mieste ostražitosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko