Vyhlásili najúžasnejší ostrov sveta: Rajská záhrada, cukrový piesok, podzemná splavná rieka

Už druhý rok po sebe a tretíkrát od roku 2013 vyhlásil cestovateľský portál Travel + Leisure filipínsky ostrov Palawan za najlepší na svete. Prečo?

07.08.2017 07:00
debata (1)

Príspevok, ktorý zdieľa JP Swing | Manila, Philippines (@jaypeeswing),

Dlhý úzky ostrov Palawan je súčasťou oblasti s 1780 ostrovmi. Leží medzi Juhočínskym a Suluským morom a lemujú ho cukrovo biele pieskové pláže, ktoré kde-tu zahnú do vnútrozemia, aby vytvorili romantický skrytý zálivček ideálny na súkromné kúpanie vo dvojici.

Ostrov je synonymom exotiky, plný jedinečných zvierat – žije tu viac ako 200 druhov vtákov a 600 typov motýľov.

Palawan sa môže pochváliť aj vzrušujúcim unikátom: národným parkom Puerto – Princesa Subterranean River, ktorým preteká najväčšia podzemná splavná rieka na svete. Je dlhá až päť kilometrov. Tečie cez vápencovú jaskyňu a ústi priamo do mora.

Turisti atrakciu zapísanú v Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO nadšene zdolávajú na kanoe.

Príspevok, ktorý zdieľa cçc (@cstrin),

Ďalším ohromujúcim miestom je jaskyňa Tabon, kde sa našli 22-tisíc rokov staré kostry. Kto nemá strach, nech sa ju vyberie preskúmať.

Riedko obývaný ostrov je tiež rajom pre potápačov. Tí sa môžu kochať v krištáľových vodách, obdivovať ohromné koralové útesy obklopené farebnými tropickými rybičkami, alebo sa vydať za dobrodružstvom k vrakom stroskotaných lodí, ktoré ani doposiaľ nevydali všetky svoje tajomstvá…

A návštevníci, ktorí chcú mať celý exotický ostrov takmer ako na dlani, môžu vyliezť na niektorý zo sviežich zelených pahorkov a kochať sa pohľadom do diaľok. Najvyšším kopcom je Mount Matalingahan (2 086 metrov) a je z neho krásne vidieť Palawan so zeleným srdcom obkolesený belostnými plážami a modrým morom.

Príspevok, ktorý zdieľa Traverse Philippines (@traversephilippines),

A kto zatúži spoznať viac miestnych, nech zamieri do mesta. Metropolou ostrova je Puerto Princesa s vynikajúcimi nákupnými možnosťami. Mesto vzniklo len v roku 1970 a žije tu okolo 150 000 obyvateľov, ktorí sa venujú prevažne rybolovu a poľnohospodárstvu.

V Puerto Princesa sa strieda obdobie sucha a dažďov, najmokrejším mesiacom je september, najmenej zrážok spadne vo februári. Najlepšie obdobie na návštevu je teda od apríla do júna, keď je aj more pokojné.

V prieskume magazín Travel + Leisure požiadal turistov, aby ohodnotili ostrovy na základe 86 kategórií – napríklad podľa ponúkaných aktivít, pamiatok, prírodných atrakcií a pláží, jedla, priateľskej atmosféry zo strany personálu a domácich…

Príspevok, ktorý zdieľa Shelly (@shelly_fr23),

Tu je rebríček, ktorý na základe výsledkov portál zostavil:

  • 10. Bali, Indonézia (Skóre: 87,61)
  • 9. Hvar a ostrovy Dalmácie, Chorvátsko (Skóre: 87,75)
  • 8. Ischia, Taliansko (Skóre: 88,53)
  • 7. Kauai, Havaj (Skóre: 88,72)
  • 6. Maui, Havaj (Skóre: 89,17)
  • 5. Santorini, Grécko (Skóre: 89,19)
  • 4. Galapágy, Ekvádor (Skóre: 89,20)
  • 3. Ostrov Boracay, Filipíny (Skóre: 89,67)
  • 2. Ostrov Hilton Head, Južná Karolína (Skóre: 90,83)
  • 1. Palawan, Filipíny (Skóre: 93,15)

Zroj: Time.com; Travelandleisu­re.com; Wikipedia.org; Palawanisland.org

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #Ostrov #exotika #leto 2017