Ako sa ochutnávajú pivá na streche singapurského mrakodrapu? Do dna a s výhľadom

Je leto a to teplo sa niekedy naozaj nedá zniesť. Premýšľal som, ako sa v tej horúčave schladiť. Už ma nebavilo do seba tlačiť nanuky a liať litre čaju alebo vody. Jasné, veď máme pivo!

15.08.2017 07:00
Singapur, pivo, Marina Bay, Foto:
Singapur, ochutnávka piva.
debata (2)

Nepatrím práve medzi tých, ktorí mu pravidelnejšie holdujú a ak si nejaké dám, je to skôr ojedinelosť. Premýšľal som však, ako sa v ten horúci deň schladím čo najštýlovejšie. Pozeral som okolo a hľadal cool terasu, kde by som mohol nejaké orosené „zarezať“.

Och, ozaj! Celkom som zabudol spomenúť, že tu, v Singapure je horúco a vlhko skoro celý rok. Našťastie tu je tých vychytávok viac než dosť. Zobral som teda do ruky telefón a pustil sa zisťovať, čo sa v mojom okolí dá podniknúť. Ani to netrvalo dlho a mal som tip.

Singapur je také moderné miesto, že som zatiaľ nevidel žiadne iné, ktoré by mu mohlo konkurovať. Všade navôkol je toľko mrakodrapov, ako pichliačov na chrbte ježka. A práve na strechu jedného zo sklo-betónových obrov som sa na to pivo vybral.

Singapur, pohľad z terasy na Marina Bay. Foto: Aleš Tvrdý
Singapur, terasa, fotografovanie, turisti, Marina Bay Singapur, pohľad z terasy na Marina Bay.

A bol to teda poriadny level. Konkrétne Level 33. Presne toľko podlaží bolo pod mojimi nohami a zároveň s nimi aj obrovská priepasť niekde hlboko dole. To prázdno bolo úplne dostačujúce, aby sa mi zatočila hlava. A to som si nedal ešte ani jeden glg.

Ľudia, ktorí sa dole na uliciach hmýrili, boli len akési maličké, takmer neviditeľné bodky, pripomínajúce televíznu obrazovku z minulého storočia, na ktorej sa skončilo vysielanie. Avšak ten výhľad stál za to!

Bar na tejto streche sa volá tak isto, aký je aj počet podlaží od zeme. Level 33. Je to taký malý raj pre milovníkov piva z celého sveta priamo v srdci Singapuru.

Zmiešané pocity strachu z výšok a eufórie z panorámy prerušili slová čašníka, ktorý sa spýtal, či nám môže povedať niečo viac o pive, ktoré sme si objednali. Keďže sme na tom spolu s priateľkou Julkou obaja rovnako a pivu rozumieme asi ako Cavendish odhadovaniu vzdialenosti medzi mantinelom a druhým cyklistom, prikývli sme.

Ochutnávka piva v Singapure. Foto: Aleš Tvrdý
pivo, Singapur Ochutnávka piva v Singapure.

Dopriali sme si ochutnávku viacerých krajín zatvorených do hliníkových sudov. Na malom drevenom podnose sa pred nami zrazu ocitlo nastúpených päť vojakov a každý z nich vyzeral celkom inak.

Po krátkom interview a inštruktáži o tom, ako si pivo vychutnať čo najlepšie, sa rýchlo začal neúprosný boj medzi mojím smädom a obdivovaním sviežich farieb v orosených pohároch. Dodržiavať všetky tie zásady profesionálnych pivárov sa mi veľmi nedarilo.

Na ochutnanie sme dostali vzorky pšeničného, chmeľového, svetlého, tmavého, ale aj trochu exotického piva. Ako laik v tomto smere som si myslel, že sa mi nápoje budú porovnávať naozaj len veľmi ťažko. Bol som však príjemne prekvapený. Cítil som výrazné rozdiely v každom jednom pohári.

Nakoniec sme obaja zvládli uhasiť smäd a popri tom si vychutnať skvelý výhľad na Singapur na jednotku. Na tvári sa nám usadila spokojnosť, akú dokáže vyčarovať len pena z pohára. Ani jednému z nás sa nechcelo z tejto terasy odísť. Veď kedy znova budeme môcť obdivovať Singapur ako na dlani?

Singapur, ochutnávka piva. Foto: Aleš Tvrdý
Singapur, Marina Bay, pivo, ochutnávka, poháre, Singapur, ochutnávka piva.

Singapur

Návšteva tohto mestského štátu sa zrejme nezaobíde u nikoho bez toho, aby nevyskúšal kadejaké vymoženosti. Toto miesto je na ne ako stvorené. Veď len pri pohľade zo strechy Levelu 33 sme mohli rad radom prstom ukazovať miesta, kam sa ešte vyberieme alebo kde sme už boli.

Na takom malom a najmä obmedzenom priestore sa im tu podarilo vybudovať nespočetne mnoho zaujímavých miest a atrakcií, až im závidí nejedna svetová metropola.

Neprehliadnuteľná je aj budova s najznámejším bazénom na svete. Legendárny hotel Marina Bay Sands je odtiaľto len na skok (ale z toho balkóna neskáčte).

Výhľad z terasy Level 33 na Marina Bay.
Singapur
+8Ochutnávka piva v Singapure

Hneď za ňou sa zas rozprestierajú krásne a technologicky priam dokonalé záhrady, kde si dokonca sami vyrábajú oblaky. Len na prehliadku okolia singapurskej maríny si treba vyčleniť viac času. Určite si ju každý zamiluje.

A ak vám počas prehliadky vyschne v hrdle, vytipujte si nejakú strechu, kde smäd poriadne zalejete zlatým mokom.

Ako sa ochutnáva pivo:

  • Pohľad: pivo v pohári zdvihnite do výšky očí a prezrite si jeho farbu (nie však cez priame a silné svetlo)
  • Pohyb: pivo v pohári jemne rozvírte, aby sa uvoľnila jeho aróma
  • Vôňa: dva razy sa rýchlo nadýchnite nosom a po ňom jedenkrát ústami
  • Chuť: (na toto čaká asi každý) pivo neprehĺtajte, ale nechajte v ústach a prevaľujte ho po jazyku. Nechajte svoje chuťové poháriky pracovať naplno. Sústreďte sa na chute v ústach a konzistenciu nápoja. Skúste tie chute porovnať s niečím, čo poznáte (čokoláda, známa aróma či kyslosť…)
  • Nemusíte vypiť pohár hneď až do dna. Je dobré, keď si trochu piva necháte na neskôr, aby sa zohrialo. Niektoré chute sa majú tendenciu maskovať a pri nízkych teplotách sa tak neprejavia. * Pri vyššej teplote však nápoj prejaví celkom nový rozmer
  • Medzi ochutnaním jednotlivých druhov piva môžete nechať uplynúť krátky čas, aby sa chuťové vnemy z predošlého neutralizovali. Prípadne si zajedzte niečo malé, chuťovo nevýrazné

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #singapur