Kambodža – krajina najväčších kontrastov aj úžasnej Lary Croft

Doslova zo dňa na deň sa stáva cestovanie viac a viac populárne a dostupnejšie aj u nás na Slovensku. Nie je to tak dávno, keď sa len tí šťastnejší dostali „na dovolenou do Juhošky“. A dnes? Je celkom normálne sledovať príspevky na sociálnych sieťach svojich priateľov, ktorí chrlia svoje fotografie z celého sveta.

27.09.2017 07:00
Kambodža Foto:
Kto z koho?
debata

Je jedno, či sedia na pláži pri hoteli alebo sú to dobrodružnejšie povahy. Destinácie, ktoré objavujú, sú mnohokrát čistá exotika. Pár rokov dozadu boli krajiny ako Thajsko, Filipíny, Indonézia alebo Vietnam niečím, o čom sa len snívalo.

Našťastie to už dnes neplatí. Pozrime sa teraz do ďalšej krajiny, ktorá si takisto pomaličky buduje svoje miesto na mape slovenských cestovateľov.

Neznáma Kambodža

Možno to mnohí vedia, a možno nie. Toto kráľovstvo, resp. jeho časť, zožalo svoj úspech aj na striebornom plátne a to vďaka hre Tomb Rider, ktorá sa neskôr dočkala filmového spracovania.

Od uvedenia tejto snímky sa sem začali vyberať zvedavci z celej planéty, a tak sa Kambodža dostala do povedomia nadšencov cestovania aj milovníkov videohier.

Typická architektúra krajiny. Foto: Aleš Tvrdý
Kambodža Typická architektúra krajiny.

Ak si však niekto myslí, že ponuka Kambodže sa tým končí a nič ďalšie zaujímavé tu nemajú, je na omyle.

Panenské pláže s krištáľovo čistou vodou sú výsadou južnej časti krajiny. Mne sa tam zatiaľ dostať nepodarilo, no ktokoľvek tam bol, potvrdil mi, že je tam nádherne.

Mnohí dokonca považujú južnú Kambodžu za omnoho krajšiu ako turistické stálice Thajsko či Filipíny. Musím si to ísť preveriť aj ja, aby som nezostal len pri rečiach.

V tomto článku sa však vyberieme za históriou, spomínaný relax pri tyrkysových vlnách mora odložíme nabudúce.

Lesk a bieda

Hlavné mesto krajiny Phnom Phen je ukážkou toho, ako vyzerá metropola, ktorá v minulosti rozkvitala a žala úspech, no v dnešných časoch je už jej lesk trocha zatienený problémami modernej doby.

Wat Phnom je jedno z hlavných turistických...
Typická architektúra krajiny.
+8Stretnutia s mladými študentami, ktorí budú...

V meste vidieť na každom kroku toľko kontrastov, že ak by som ich mal spočítať, tak som tam doteraz, a nedošiel by som ešte ani do polovice.

Honosné chrámy a paláce, ktorých zlaté strechy odrážajú horúce slnečné lúče azda až do susedných krajín, akoby ani nepatrili do ulíc, ktoré denno-denne s rachotom brázdia polorozpadnuté autá a motorky.

Keď si spomínam na toto meste, hneď mi napadne mišmaš budov zo sklobetónu, ako vytrhnutých z amerického filmu, historických pamiatok a ošarpaných plechových chatrčí. Pomedzi to všetko plápolajú štátne zástavy, ktoré návštevníkom pripomínajú, kde vlastne sú.

Svätí muži aj ľahké ženy

Mnísi, ktorí pravidelne vykonávajú svoje duchovné rituály rovnako už od nepamäti, sa možno pomodlia aj za hriešne duše, ktoré sem prišli hľadať „letmú známosť“ s miestnymi kráskami.

Veruže, obe tieto skupinky svoje „remeslo“ nevykonávajú až tak ďaleko od seba. Napriek tomu, že charakter ich povolania je diametrálne odlišný, často ich od seba delí len plot.

Na týchto miestach sa dá túlať donekonečna. Foto: Aleš Tvrdý
Kambodža Na týchto miestach sa dá túlať donekonečna.

Veľmi sa mi však páčil zvyk, že každý večer sa pred kráľovským palácom stretáva obrovské množstvo ľudí, ktorí sa spolu len tak rozprávajú, hrajú hry alebo spoločne večerajú dobroty z okolitých stánkov.

Ani ja som neodolal a hneď sa mi na svet pozeralo krajšie s kambodžskými rezancami v ruke.

Toto jedlo som si v Kambodži obľúbil asi najviac – ryžové rezance s čerstvou zeleninou, trochou čili a pre mňa neidentifikova­teľnou omáčkou. Za pár drobných to bola delikatesa, ktorú by som si dal určite znova.

Palác, kde zasiahla vyššia moc

Kráľovský palác je jednoznačne najväčšou atrakciou mesta, nielen zvonka. V jeho priestoroch sa dá stráviť viac než dosť času, treba mať však na pamäti, že je otvorený len ráno a poobede. Počas obeda sa musí vyprázdniť.

Námestie pred Kráľovským palácom počas voľna. Foto: Aleš Tvrdý
Kambodža Námestie pred Kráľovským palácom počas voľna.

Vnútri som sa cítil ako v skutočnej rozprávke. Žiadne odpadky, všetko čisté, nablýskané, jednoducho palác ako sa na kráľovstvo patrí.

Neviem, či som mal počas svojej návštevy šťastie, alebo to je pravidlo, no tento komplex nebol až taký natrieskaný turistami, ako zvyknú byť plné podobné atrakcie v iných krajinách. Možno pri mojej návšteve zasiahla vyššia moc.

Čo sa oplatí vedieť pred cestou do krajiny:

  • S Kambodžou máme vízový styk. Pri vstupe do krajiny sa však dajú víza kúpiť za 30 dolárov a treba priložiť fotku pasového formátu
  • Oplatí sa mať očkovanie proti hepatitíde
  • Miestna mena sa veľmi nepoužíva, lebo to je nepraktické (1 euro = 4820 kambodžských rielov). Domáci sú zvyknutí na americké doláre
  • Treba zjednávať ako o život
  • Spojenie hlavného mesta s okolitými krajinami zabezpečuje medzinárodné letisko
  • Po krajine sa dá pohodlne cestovať autobusmi
  • Strava na ulici je veľmi chutná, no treba byť opatrný
  • V meste funguje sex turizmus, takže najmä večer sa v uliciach mnohokrát doslova predbiehajú dievčatá, ale aj chlapci o to, kto sa na vás „zavesí“ skôr (a za viac peňazí)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kambodža #Lara Croft #Tomb Rider