Austráliu zaplavili milióny klokanov. Ekológovia nabádajú, aby ich ľudia vo veľkom jedli

V Austrálii žilo v roku 2016 dvakrát viac klokanov ako ľudí. Ekológovia a majitelia pôdy tvrdia, že počty týchto zvierat sú neúnosne vysoké, a tak nabádajú spoluobčanov, aby jedli viac klokanieho mäsa, napísala britská spravodajská spoločnosť BBC. Austrálčanom sa však do konzumácie mäsa ich národného zvieraťa príliš nechce...

14.09.2017 09:00
kengura, klokan, mláďa, vak, vrecko, austrália Foto:
Pre Austrálčanov je konzumácia klokanov stále stigmou...
debata

Vlani evidovala austrálska vláda 45 miliónov klokanov, pričom v roku 2010 ich bolo iba 27 miliónov. Za prudkým nárastom klokanej populácie sú daždivé podmienky. Panujú obavy že milióny klokanov by v prípade suchšieho leta mohli uhynúť hladom.

Premnoženie klokanov si okrem iného všimol aj chovateľ oviec Garry Hannigan zo štátu Nový Južný Wales. „Pred dvoma, troma týždňami sme ich tu mali tisíce, jednoducho prechádzali okolo. Vrhali sa na všetko, čo sa len podobalo na trávu, a rúcali ploty. Všetky trávy vytrhávali aj s koreňmi,“ povedal Hannigan austrálskej televíznej stanici ABC.

Odstrel klokanov Austrália prísne reguluje a každý štát vydáva určité množstvo povolení. Miestne médiá upozorňujú, že väčšina dostupných licencií zostáva nevyužitá pre nízky dopyt a nízke trhové ceny. Klokany sa navyše lovia najmä pre kožu, ktorá sa vyváža, a mäso potom zostáva nevyužité, keďže oňho nie je záujem.

Pre Austrálčanov je jeho konzumácia stále stigmou a vnímajú ju skôr ako atrakciu pre turistov. Zástancovia jedenia klokanov tvrdia, že toto mäso obsahuje málo tuku a jeho produkcia je šetrná k životnému prostrediu, pretože klokany za života nevypúšťajú toľko metanolu ako iné domáce zvieratá. Odporcovia si zasa myslia, že zabíjanie klokanov životnému prostrediu nijako nepomôže.

Masívnejší odstrel klokanov podporuje aj profesor Univerzity v Adelaide David Paton, podľa ktorého môže ochrániť ostatné časti austrálskej prírody. „Nie je to vina klokanov, že sa premnožili, to my sme k nim boli zrejme príliš zhovievaví. Pokiaľ ich budeme strieľať, musíme to robiť humánne. Tiež sa však musíme zaoberať tým, ako všetky tie zvieratá využijeme,“ povedal Paton.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #klokan