Koniec leta? Hurá, ide sa na Kapverdy

More, pláž a nad hlavou horúce slnko – to je typický obrázok letnej dovolenky. Avšak letnú dovolenku si môžete užiť aj v čase, keď na Slovensku panuje sychravé počasie a ťažké olovené mraky neprepustia na zem ani jediný lúč slnka.

17.10.2017 07:00
debata (2)
Dedina Mindelo na kapverdskom ostrove Sao Vicente. Foto: SHUTTERSTOCK
Kapverdy, Kapverdské ostrovy, Cape Verde, Mindelo, ostrov Sao Vicente, more, dovolenka, cestovanie, prístav, lode, člny Dedina Mindelo na kapverdskom ostrove Sao Vicente.

Taliansko, Chorvátsko, Španielsko – tieto destinácie sú „použiteľné“ len počas teplých mesiacov. V Atlantickom oceáne, západne od afrických brehov, vytvorila pred dlhými rokmi vulkanická činnosť súostrovie, ktoré je dnes známe nádhernými plážami pokrytými jemným bielym pieskom a tyrkysovými vodami.

Deväť väčších ostrovov Kapverd je obývaných, na ďalších menších súostroviach ľudia nežijú. Hlavný ostrov Santiago a samotná metropola Praia sú preľudnené, zatiaľ čo Santo Antão a São Nicolau sa vyľudňujú.

Obyvateľstvo na Kapverdských ostrovoch je mladé (priemerný vek Kapverďana je len 19,8 roka) a stále rýchlo rastie. Mieša sa tu mnoho národov a rás, ktoré však spolu dokážu fungovať bez vážnejších problémov.

Aj keď je úradným jazykom ostrovov portugalčina, väčšina domácich sa navzájom rozpráva kreolštinou a mladí hovoria tiež francúzsky, keďže sa táto reč vyučuje povinne na školách.

Boa Vista

Najznámejším ostrovom Kapverd je Boa Vista – teda Krásny pohľad. Nachádza sa najvýchodnejšie zo súostrovia a zároveň je tretím najväčším. Boa Vista uchváti svojou drsnou krásou, keď sa tvrdé skaly striedajú s nežnými pieskovými dunami a popri oceáne sa tiahne 60 kilometrov plá­ží.

Najlepšie ostrov spoznáte zo sedadla štvorkolky, ktorá sa tu dá požičať. Prebrázdite ňou Boa Vistu krížom krážom a objavte ju na vlastnú päsť.

Hlavným mestom ostrova je Sal Rei, kde sa nachádza aj jedna z najkrajších pláží sveta, Santa Monica, ale aj tajomná Porta Varadinha, lemovaná mohutnými skalami a hlbokými jaskyňami. Na juhu Boa Visty sa rozprestiera pláž Estoril, magnet na milovníkov vodných športov – sú tu vynikajúce podmienky na plachtenie, surfovanie či windsurfing.

Boa Vista očarí aj exotickou faunou, žijú tu najrôznejšie vtáky, jaštery aj všetečné opice. Východ ostrova je domovom vzácneho druhu korytnačiek kareta.

A tu je niekoľko dôvodov, prečo sú Kapverdy skvelou dovolenkovou destináciou, keď počas chladných dní zatúžite po kúsku exotického raja

Počasie

Na ostrovoch je skvelý takmer celoročný slnečný svit. Denne lúče hladia túto krajinu od piatej do deviatej. Navyše je tu celoročne stabilná teplota od 24°C začiatkom roka, až po 29°C od augusta do októbra.

História

Na rozdiel od ostatných koloniálnych území, ostrovy boli pred príchodom Portugalcov v 15. storočí neobývané. Moreplavci si z Kapverd najprv spravili zásobovaciu stanicu, neskôr zistili, že sa tu výborne pestuje cukrová trstina.

Prvé obyvateľstvo tvorili samotní Portugalci a privezení otroci. V tom období vzniklo aj mesto Cidade Velha na ostrove Santiago, ktorý býval hlavným prekladiskom otrokov, ktorých vyvážali zo západnej Afriky.

Dnešné hlavné a najväčšie mesto Kapverd Praia vzniklo až v 17. storočí. Súostrovie získalo nezávislosť od Portugalska až v roku 1975.

Sopky

Kapverdy svoj vulkanický pôvod nezaprú. Okrem dramatickej krajiny, ktorú tvarovala láva, ich prezrádza aj doterajšia seizmická aktivita.

Ostrov Fogo (portugalsky Oheň) celý pokrýva rozsiahly stratovulkán Pico. Jeho vrchol ukončuje 9 kilometrov široká kaldera, ktorá je vlastne zvyškom staršieho vulkánu Monte Armarelo.

Kaldera je umiestnená na severovýchod od stredu ostrova so stenami vysokými až 1 kilometer a otvorená smerom na východ. Nachádza sa v nej kráter, ktorý je aktívny už od čias portugalskej kolonizácie ostrova až po dnes.

Dobrodružstvo

Ak máte chuť na trocha objavovania, vyberte sa na ostrovček Brava, kde sa nachádza trocha desivé opustené letisko Esperadinha.

K letisku sa dá dostať len člnom, nachádza sa na západnom brehu, neďaleko rovnomennej dediny. Letisko zaberá jedinú vodorovnú plochu na ostrove a jeho pristávacia dráha sa končí tesne pri mori, na okraji pevniny. Z takéhoto lietania na hrane by prišlo zle nejednému pilotovi.

Vzdušný prístav otvorili v roku 1992, no v prevádzke bolo len do roku 2004. Zavreli ho pre silné vetry, ktoré sa nad miestom neustále točia a z pristávania a vzlietania robili doslova boj o život.

Kultúra

Najznámejším hudobným žánrom ostrovov je folklórny štýl morna. Spieva sa kapverdskou kreolštinou a doprevádza ho klarinet, husle, gitara a malá gitara cavaquinho – nástroj pôvodne z Portugalska. Najznámejšou interpretkou tohoto hudobného štýlu bola Cesária Évora prezývaná Bosonohá diva.

Zdroj: Telegraph.co.uk; Sk.wikipedia.org; Kapverdske-ostrovy.sk; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kapverdské ostrovy