Štyri veci, ktoré v Austrálii zaskočia (a nie je to len obrovský hmyz)

Život v Austrálii je v mnohom podobný ako ten európsky, no kontinent kengúr a gigantických pavúkov, nádherných pláží i obrovských pustatín je pre nás tak či tak exotický.

29.10.2017 07:00
Sydney, opera, australia, inštalácia Foto:
Sydney
debata (2)

Aj keď je cesta dlhá a pobyt drahý, Austráliu sa oplatí navštíviť. Na niekoľko vecí sa však pripravte (a nemyslíme tým len pestrý svet malých niekoľkonohých živočíchov či plazov a prevrátené ročné obdobia).

Vysoké ceny

Zahraničných návštevníkov v Austrálii často nepríjemne zaskočí dražoba, aj keď nerátame letenku. Hotely, zájazdy, atrakcie, jedlo, zážitky… Nie že by s tým vopred nerátali, ale keď sa to všetko zosype naraz a šetriť prakticky niet kde, výsledná cenovka celého výletu môže ukazovať závratné číslo.

Zabudnite na roadtrip

Mnoho turistov miluje pri spoznávaní cudzích krajín slobodu – požičanie auta a cesta podľa vlastného plánu je ideálnym spôsobom. Väčšinou za pár dní obídu hneď niekoľko miest a atrakcií. Pre tých, čo neradi šoférujú, je alternatívou vlak či autobus.

Ak chcete spoznať Austráliu, autovýlet veľa možností neponúkne. Najmenší kontinent je napriek svojej prezývke rozľahlý a zaujímavé miesta sú od seba vzdialené natoľko, že jediným dopravným prostriedkom, ktorým sa medzi nimi dá presúvať, je lietadlo.

História (nie) je

V Austrálii nenájdete tisícročné stavby, chrámy či stredoveké hrady. Aj keď ľudia žili na tomto území už pred 80 000 rokmi, o minulosti svedčia iba niekoľkostoročné budovy napríklad v Hobarte. Napriek tomu je história kontinentu pôsobivá, aj keď „nehmotná“.

Tkvie v starovekej domorodej kultúre, v príbehoch a starých múdrostiach. Ich skúmanie a odhaľovanie je vzrušujúce, ale turisti, ktorí milujú dejiny, si tu budú musieť zvyknúť na iný pohľad spôsob ich spoznávania.

Služby nie sú vždy tip-top

Aj keď to neznie veľmi dobre, samotní Austrálčania priznávajú, že v starostlivosti o zákazníkov majú medzery. Oproti Európe, USA, Kanade či napríklad juhovýchodnej Ázii tu vraj nie je kultúra poskytovania služieb príliš zakorenená.

Zdroj: Traveller.com.au

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália