Raj na zemi sa zmenil na smetisko: Na Bali zaplavujú krásne pláže odpadky

Dlhý čas boli pláže lemované palmami v letovisku Kuta na indonézskom ostrove Bali rajom pre turistov. Biely piesok je však teraz zaplavený toľkými odpadkami, ktoré sem vyplavuje Indický oceán, že tu bol vyhlásený stav pohotovosti, píše agentúra AFP.

24.01.2018 11:30
Bali, pláž, odpadky, more, znečistenie Foto:
Odpadky, ktoré sa hromadia na plážach, škodia povesti Bali, ktoré je ostrov snov pre turistov.
debata (3)

Plastové obaly a ďalšie odpadky zaplavujú pláže, kde sa turisti opaľujú a kúpu, zatiaľ čo surferi kĺžu po vlnách, ktoré na tento turistami najobľúbenejší ostrov prinášajú odpad všetkého druhu.

„Keď si chcem zaplávať, nie je to nič príjemné,“ hovorí rakúska turistka Vanessa Moonshineová na okraji pláže v letovisku Kuta na juhu ostrova. „Vidím tu množstvo odpadkov, každý deň a každú hodinu. Prichádza to vždy z mora, je to skutočne hrozné,“ dodáva.

Odpadky, ktoré sa hromadia na plážach, škodia povesti Bali, ktoré je ostrov snov pre turistov, a vyostrujú problém s odpadom v celej Indonézii. Toto súostrovie v Juhovýchodnej Ázii, ktoré je štvrtou najľudnatejšou krajinou na svete s 255 miliónmi obyvateľov, je po Číne druhým najväčším svetovým producentom odpadu v mori.

Ročne vypustí do mora 1,29 milióna ton odpadu, ktorý pôsobí obrovské škody na ekosystémoch a ľudskom zdraví.

Na Bali sa tento problém vyostril tak, že miestne úrady v novembri minulého roka vyhlásili kvôli odpadu stav pohotovosti, a to vrátane pláží v letovisku Kuta, v Jimmbarane a Seminjaku, ktoré sú najnavštevova­nejšími okresmi ostrova.

Ten vlani privítal viac ako päť miliónov turistov. Denne zbiera na plážach odpadky 700 komunálnych zamestnancov a 35 kamiónov odváža približne 100 ton odpadu na blízku skládku.

„Ľudia v zelených kombinézach odpadky vyzbierajú, ale na druhý deň je situácia rovnaká,“ konštatuje nemecký turista Claus Dignas a podotýka, že množstvo odpadu prinášaného oceánom je vždy, keď prídete na Bali na dovolenku, väčšie a väčšie.

„Nik nemá chuť si ľahnúť na ležadlo a pozerať sa na odpad,“ hovorí. Problém sa zhoršuje v období dažďov, od novembra od marca, keď odpad na pláže prinášajú silné vetry a morské prúdy a keď rieky odnášajú odpad na pobrežie," vysvetľuje Putu Eka Merthawan z miestnej organizácie na ochranu životného prostredia.

Podľa oceánografa Geda Hendrawu z univerzity Udayana na Bali ide o rovnako vážnu hrozbu, ako je veľká erupcia sopky. Tá Bali zasahuje už dva mesiace: asi 75 kilometrov od letoviska Kuta chrlí sopka Agung mraky sivého dymu. To viedlo k zrušeniu mnoho rezervácií turistov a k presídleniu desaťtisícov obyvateľov žijúcich neďaleko krátera.

„Odpadky obťažujú turistov, ale problém je oveľa vážnejší: mikroplasty môžu kontaminovať ryby, ktoré po konzumácii môžu ľuďom spôsobiť zdravotné problémy, ako je rakovina,“ vysvetľuje vedec. Indonézia sa pripojila k štyridsiatke krajín, ktoré sa podieľajú na kampani OSN Čisté oceány. Tá sa začala začiatkom vlaňajšieho roka.

Indonézska vláda sa zaviazala, že do roku 2025 zníži plastový odpad o 70 percent. Chce tiež rozšíriť recykláciu odpadu, ktorá tu zatiaľ takmer neexistuje, a obmedziť používanie plastových vrecúšok v maloobchode.

Podľa Hendrawu treba plastové vrecúška v obchodoch zakázať a lepšie informovať obyvateľstvo. „Ústredná vláda by mala posilniť kampaň za obmedzenie plastových obalov,“ zdôrazňuje. Na Bali by mala regionálna vláda vyčleniť viac peňazí z rozpočtu na to, aby upozorňovala obyvateľov na nutnosť ochrany vodných zdrojov a na nevyhnutnosť nehádzať do nich odpadky," dodáva Hendrawa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pláž #Bali