Saudská Arábia premení 50 ostrovov na luxusný rezort, kde nebudú platiť islamské zákony

Saudská Arábia sa pustí do výstavby turistického rezortu veľkého ako celé Belgicko. Magické pláže, rozprávkovo pohodlné zariadenia a stabilná teplota okolo 30 stupňov by mohli prilákať až milión turistov ročne.

20.02.2018 07:00
debata (16)

Megaprojekt je súčasťou plánu Vízia 2030, ktorá počíta s postupným poklesom závislosti krajiny od ťažby ropy.

Letovisko „Red Sea Islands“ v Červenom mori sa krajina chystá sprístupniť návštevníkom do roku 2022 – postavia sa tu luxusné hotely, letisko, pribudnú nové cesty aj prístav.

Investície presiahnu v prepočte 16 miliónov eur a s výstavbou by sa malo začať na jeseň 2019.

Kráľovstvo Saudskej Arábie zároveň oznámilo, že plánuje zmeniť obrovskú časť svojho nedotknutého pobrežia Červeného mora na poloautonómný plážový rezort.

Z piatich desiatok ostrovov a 180-kilometrového úseku pobrežia tak vznikne súkromný priestor s vlastnými zákonmi, ktoré kopírujú medzinárodné zvyklosti.

Dovolenkári sa preto nemusia obávať tvrdých konzervatívnych pravidiel, ktoré platia v islamskej krajine, ako zákaz požívania alkoholických nápojov, povinnosť žien zahaľovať sa, či vychádzať von len v sprievode manžela alebo otca.

Podobne tu budú uvoľnené aj vízové pravidlá.

Arábia pre turistov

V roku 2016 pricestovalo do Saudskej Arábie 18 miliónov zahraničných návštevníkov, takmer všetci cudzinci však prišli na púť do Mekky, a nie tráviť čas a míňať peniaze pri prezeraní si pamiatok krajiny.

Hoci sa kráľovstvo môže pochváliť mnohými archeologickými lokalitami, nedotknutými plážami a vynikajúcimi miestami na potápanie, nie je to typická dovolenková destinácia ako napríklad egyptské letoviská na pobreží Červeného mora alebo staroveká Petra v Jordánsku.

Navyše v súčasnosti krajina ani nevydáva turistické víza, čo ešte sťažuje návštevu cudzincov.

Na atraktivite Saudskej Arábie nepridávajú ani prísne pravidlá vychádzajúce z moslimskej viery, ani horúca púštna krajina.

Kultúrne inštitúcie ako divadlá či kiná sú tu, napriek snahám o reformu, stále zakázané a krajine sa dostáva mnoho kritiky aj pre jej inštitucionali­zovanú diskrimináciu žien.

Zdroj: Worldeconomic­forum; Independent.co.uk

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia