Falošný manžel, najatí rodičia. Smutný pohľad na mnoho svadieb 'podľa tradícií'

Svadobný obrad slečny Kha, ktorá je v treťom mesiaci tehotenstva, vyzeral na prvý pohľad ako úspešný. Ženích bol však najatý figurant, ktorý zohral svoju úlohu za peniaze, aby mladá žena nebola vo veľmi konzervatívnej vietnamskej spoločnosti stigmatizovaná.

13.03.2018 12:35
svadba - čína - Ázia - veľkolepý obrad - hostina Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Moji rodičia by boli ako prví vystavení hanbe, keby sa ukázalo, že som tehotná a nemám manžela,“ povedala agentúre AFP mladá Vietnamka. Zinscenovaná svadba ju vyšla v prepočte na 1 200 eur.

Vo Vietname, kde je inštitúcia rodiny posvätná, zažívajú podobné služby skutočný rozkvet. A nejde len o slobodné matky: riadne zosobášené manželské páry si draho najímajú služby figurantov, ktorí na „rodinných“ oslavách hrajú ich príbuzných, tety alebo strýka. To má zabrániť rodinným rozporom v prípade, že rodiny ich zväzok neschvaľujú.

Kha a jej manžel-herec nikdy neboli naozaj zosobášení, ale dôležité je to, že on hral vo svadobný deň ženícha pred rodinou a priateľmi. Kha však potom bude vychovávať svoje dieťa sama.

„Mala som pocit, že sa topím, a on bol moje záchranné koleso,“ vysvetľuje Kha, ktorá vystupuje pod nepravým menom, lebo o takýchto „sobášoch“ sa nesmie hovoriť.

Jej rodičia sú oboznámení s pravým stavom vecí a zvyšku rodiny Kha jednoducho vysvetlila, že ju manžel krátko po svadbe opustil. „Keď som musela skrývať tehotenstvo, bolo to veľmi unavujúce. Dnes mám dôveru v budúcnosť,“ vysvetľuje Kha, ktorej česť sa tak zachovala.

Psychológ Nguyen Duy Cuong si myslí, že v krajine ako je Vietnam nemajú ľudia odvahu dať najavo voľbu svojho srdca a narážajú na stenu obyčajov a tradícií. V komunistickej spoločnosti na čele s jedinou stranou, ktorá je svojou povahou konzervatívna, sa sociálne normy síce vyvíjajú, ale mladá generácia stále musí dodržiavať tradície.

Keď sa „strýko“ spletie

Huong a jej priateľ Quan zasa usporiadali falošný svadobný obrad preto, že si Quanova rodina túto svadbu nepriala. Huong totiž pochádza z chudobných pomerov a pre ich syna nebola vhodnou partiou.

Obaja mladí ľudia sa teda vzali v provincii, kde sa Huong narodila, a Quanovu rodinu zastupovali figuranti. Falošný otec, matka aj falošní strýkovia a tety, všetci dostali za túto hru peniaze.

„Bolo to falošné, ale zároveň ako naozaj,“ usmieva sa mladý manžel. Jediný malý zádrhel nastal vo chvíli, keď falošný strýko vo svojej reči pred stovkami hostí poplietol miesto, kde jeho „synovec“ vyrastal.

Pokiaľ ide o Quanových pravých rodičov, tí vôbec nevedeli, že sa syn za ich chrbtom oženil.

Quan a Huong patria k stovkám párov, ktoré sa obrátili na Vinamost, spoločnosť, ktorá pôsobí v odbore falošných svadieb. Za dodanie svadobných hostí a organizáciu svadby si firma účtuje v prepočte okolo 4 000 eur.

Jej zakladateľ Nguyen Xuan Thien tvrdí, že v posledných rokoch usporiadal tisíce svadieb. Oficiálne štatistika v tomto odbore samozrejme neexistuje.

Dnes zamestnáva vyše 400 figurantov, zatiaľ čo pred desiatimi rokmi ich mal len desať.

Uisťuje, že je mu ľúto, že sú mladí ľudia nútení hrať takú hru a najímať si figurantov. „Tak ako nemocnica lieči chorých, tak my pomáhame snúbencom a ich rodinám. Nechceme však, aby sa to veľmi rozšírilo,“ hovorí. Jeho firma je podľa neho skôr verejne prospešná spoločnosť, než sliepka, ktorá znáša zlaté vajcia.

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #Vietnam #svadby