Prečo nosia Japonci povestné chirurgické rúška? Toto je skutočný dôvod

Skupinky turistov z Japonského súostrovia sa dajú hocikde na svete ľahko spoznať už zďaleka. Mnoho členov výpravy má totiž na tvári biele lekárske masky.

20.03.2018 07:00
Japonka, rúško Foto:
Rúška využívajú aj dámy, ktoré si ráno nestihli spraviť mejkap.
debata (17)

V ich domovine sú chirurgické rúška pre laikov multimiliónovým biznisom. Nosia sa z hygienických dôvodov, avšak majú aj mnoho iných využití a bránenie šíreniu baktérií je len jedným z nich, píše Theculturetrip­.com.

Mnoho ľudí predpokladá, že Japonci nosia chirurgické masky, pretože sú chorí, ale najdôležitejším dôvodom je v skutočnosti alergia. Jednorazové masky na tvár, určené špeciálne pre alergikov, sa prvýkrát na trhu objavili v roku 2003 a hneď sa stali hitom.

Predurčila ich na to nízka cena a špeciálny netkaný materiál, ktorý podľa výrobcu neprepustí peľ k nosu. Mnohým alergikom sa tak otravná senná nádcha zmiernila a kritické obdobia dokázali prežiť v pohode. Že s maskou vyzerali ako z nejakého katastrofického filmu o smrtiacej nákaze alebo akoby práve ušli z operačnej sály, ich netrápilo.

Postupom času sa rúška v Japonsku tak rozmohli, až sa stali bežnou súčasťou garderóby a pohľad na zamaskovaného človeka na ulici je samozrejmosťou. Začali sa objavovať masky so zábavnými potlačami či s logami značiek, ktoré ich zaraďovali aj do svojich módnych prehliadok.

Rúška sú tiež praktické v zime, keď fúka severák, a využívajú ich aj dámy, ktoré si ráno nestihli spraviť mejkap. Ponúkajú tiež anonymitu a bariéru medzi svetom a človekom, ktorý nemá chuť na sociálnu interakciu. Človek s maskou pôsobí neprístupne a nemusí prejavovať emócie, na ktoré práve nemá náladu.

Zdroj: Japantoday.com; Zoomingjapan.com

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Japonsko