Prečo tancujú na čínskych pohreboch striptérky?

Hlasná hudba z reproduktorov, striptérky tancujúce do rytmu a diváci, ktorí ich vystúpenia sprevádzajú obdivným hvízdaním. To je výjav, aký je v niektorých častiach Číny možné vidieť pri dosť nezvyklej príležitosti – počas pohrebných sprievodov. Napísal o tom spravodajský server BBC News.

25.03.2018 07:00
debata (4)

Začiatkom tohto roka Čína obnovila záťahy proti striptérkam, ktoré vystupujú na pohreboch, svadbách i v chrámoch. Vláda túto praktiku označila za vulgárnu a obscénnu. Nie je to prvýkrát, čo sa čínske úrady snažia s touto praktikou skoncovať, ale tá zatiaľ vytrvalo odoláva.

Podľa jednej z teórií sa striptérky prenajímajú preto, aby zvýšili účasť na pohrebe, pretože veľký dav je pokladaný za symbol úcty voči zosnulému. Ďalšie teórie zasa tvrdia, že táto praktika je spojená s „uctievaním procesu rozmnožovania“.

„V niektorých miestnych kultúrach môže tanec s erotickými prvkami slúžiť ako spôsob na vyjadrenie želania zosnulého, aby bol požehnaný mnohými potomkami,“ povedal Chuang Ťien-sing, profesor univerzity vo Fu-ťien.

Niekoľkonásobok ročného príjmu

A ďalšie teórie, ktoré sa opierajú skôr o praktickú stránku veci, hovoria, že najímanie striptérok sa môže vnímať ako symbol zámožnosti rodiny.

„Čínske vidiecke rodiny majú tendenciu predvádzať so svojim majetkom tým, že minú niekoľkonásobok ročného príjmu za hercov, spevákov, komikov a striptérky, aby utešili a zabavili smútiacich,“ dodal Chuang.

Táto praktika je bežná vo vidieckych častiach Číny, a častá je aj na Taiwane, odkiaľ pôvodne pochádza. „Účasť striptérok na pohreboch sa začala šíriť na Taiwane v 80. rokoch 20. storočia,“ povedal BBC antropológ juhokarolínskej univerzity Marc Moskowitz.

Ale ani na Taiwane nie sú striptérky na pohreboch vo veľkých mestách. „Pohrebný striptíz je v šedej zóne medzi legálnou a nelegálnou aktivitou, nie je také bežné vidieť ho v mestských oblastiach,“ dodal Moskowitz.

V minulom roku v meste Ťia-i na juhu Taiwanu vystupovalo 50 tanečníc pri tyči na pohrebe miestneho politika. Ten údajne rodine „prostredníctvom sna“ povedal, že si želá bohatý a pestrý pohreb.

Hlboko zakorenená

To, že sa čínska vláda snaží proti funerálnímu striptízu zasiahnuť, nie je nijako prekvapivé. Čínske ministerstvo kultúry podobné vystúpenia označuje za „necivilizované“. Úrady varovali, že každého, kto si najme striptérku na pohreb, aby nalákal vyšší počet ľudí, „tvrdo potrestajú“.

„Čínska vláda samu seba vníma v úlohe otca, ktorý musí viesť svojich potomkov – čínsky ľud,“ povedal Moskowitz. „Majú obavy z verejnej nahoty a jej vplyvu na spoločnosť, najmä preto že na pohreboch sa často zúčastňujú aj deti,“ dodal.

Napriek tomu podľa Moskowitza nemusí byť ľahké s touto praktikou skoncovať. „Skutočnosť, že sa napriek vládnym zákrokom neustále znovu objavuje, dokazuje, ako hlboko sa už zakorenila,“ dodal Moskowitz.

Linka na nahlásenie

V roku 2006 skončili vo väzení umeleckí vedúci piatich striptízových skupín po tom, čo sa striptérky nechali najať na pohreb farmára vo východočínskej provincii Ťiang-su.

V roku 2015 sa dedinčania v provinciách Che-pej a Ťiang-su dostali do titulkov čínskych sociálnych médií, keď vyšlo najavo, že si najímali striptérky na prevádzkovanie „obscénnych vystúpení“ na pohreboch. Aj v tomto prípade vláda potrestala organizátorov aj vystupujúce.

Nová kampaň čínskeho ministerstva kultúry sa má zamerať predovšetkým na provincie Che-nan, An-chuej, Ťiang-su a Che-pej. Ministerstvo tiež zriadilo telefónnu linku, kde môže verejnosť výmenou za finančnú odmenu nahlásiť akékoľvek „pohrebné neprístojnosti“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #pohreb #striptérka