Zanzibar, ostrov tolerancie. Mercuryho rodný dom, Gatesov ostrov aj talianske nevesty

Keď som ako dieťa prvý raz počula o Zanzibare, zdal sa mi neuveriteľne vzdialený a ešte viac exotický a neprístupný. Spájal sa s cestovateľskými snami Martina Pichandu z Tisícročnej včely aj s rodiskom legendárneho Freddieho Mercuryho. Dnes sa na tento ostrov v Indickom oceáne dostanete charterovými letmi. V zimných a jarných mesiacoch sa budete potkýnať najmä o Slovákov a Čechov, v júli a auguste patrí Zanzibar Talianom.

26.03.2018 07:00
debata
Masajovia Foto: Jana Kollárová, Pravda
Zanzibar, masajovia, more, Masajovia

Fotografie na sociálnych sieťach s azúrovo modrým morom a nádhernými, takmer bielymi plážami neklamú. Skutočnosť je ešte oveľa krajšia. Biely piesok odráža na hladinu nádherné odtiene modrej a vy si stokrát za deň vzdychnete a poviete: Ako v raji!

Ak, samozrejme, pri prechádzkach medzi plážami nezabudnete na pravidelne natieranie opaľovacím krémom, minimálne štyridsiatkou. Slnko pod rovníkom je intenzívne. Stačí jeho silu podceniť a spálená pokožka vás razom stiahne z raja do pekelného kotla.

Ak nie ste milovníkom dlhých zím, Zanzibar je skvelé miesto, ktoré vám pomôže posunúť sa rýchlejšie k jari. Posledný odporúčaný mesiac v tejto destinácii je február, v marci už nastupuje obdobie dažďov, ktoré trvá do mája.

Ktorú časť ostrova si vybrať? Najkrajšie pláže – Nungwi a Kendwa sa rozprestierajú na severe a severozápade ostrova. Okrem toho, že odliv tu nie je taký intenzívny, tieto pláže majú ďalšie naj.

Najviac plážových chlapcov – Masajov, prichádzajúcich za zárobkom z kontinentálnej Tanzánie. Ich oficiálnou úlohou je strážiť – pred kým a pred čím, sme nezistili… Pre niektorých nekontaktných Európanov je však ich nájazd na turistov doslova kultúrnym šokom.

Postupne si zvykáme a na každé usmiate masajské Jambo! odpovedáme naučeným Mambo! Mladí, urastení muži v umne uviazaných červených a modrých pareách opustili pastiersky život pod Kilimandžárom.

Masajovia
Obchod s otrokmi pripomína súsošie na nádvorí...
+13Masajovia robia spoločnosť turistkám.

S plastovými sandálmi na nohách, štýlovými slnečnými okuliarmi na nose a dreveným oštepom v ruke a mačetou za opaskom ponúkajú všetko – výlety, suveníry, mladým aj zrelším dámam spoločnosť.

Husajn, čašník v hotelovom bare, prezrádza, že Talianky sú ich častými nevestami. Dodáva, že vďaka turistom z Talianska, ktorí pred rokmi ostrov objavili, sa do povinnej výučby na základných a stredných školách v Zanzibare dostala okrem svahilčiny a angličtiny aj taliančina.

Zanzibarčania sú skutočne jazykovo zdatní. Svoje znalosti už rozšírili o pár slovenských slovíčok – ako sa máš, dobre, ahoj.

Aj my sa učíme svahilské slovíčka. Hakuna matata – No problem, ktoré poznáme z filmu Leví kráľ, počuť na každom kroku. Ruka v ruke s ďalším obľúbeným pole pole – pomaly, pomaly, vystihuje charakter domácich. Nikam sa neponáhľajú.

Ak chcete niečo vybaviť na recepcii, veľká mama sa na vás usmeje, povie vám, aby ste si sadli do kresla, čo v preklade znamená: Obrň sa trpezlivosťou, potrvá to ešte poriadne dlho.

Masajský chirurg

Naša prvá ochutnávka Indického oceánu vypáli katastrofálne. Hotelový personál nás po príchode zdĺhavo informuje o všetkých zbytočnostiach spojených s pobytom, na najdôležitejšiu informáciu zabúda – na dokonalej pláži sú morskí ježkovia!

Rybí trh dokonale preverí čuchové zmysly. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Zanzibar, trh, ryby Rybí trh dokonale preverí čuchové zmysly.

Desať ostňov zapichnutých v mojej nohe dáva tušiť, že romantika končí hneď v prvý deň. Recepčná však vycerí veľké biele zuby, povie Hakuna matata! a odkáže ma na Masaja, ktorý vydáva plážové uteráky.

Odborne si obzrie nohu, na ruky natiahne gumené rukavice, a ostňom z agáve mi doslova rozdriape palec na nohe, ktorý sa v sekunde dvojnásobne zväčší.

Neveriaco sa prizerám a v duchu rozvíjam scenár o zaručenej otrave krvi. „Doktorko“ palec nakoniec potrie šťavou z papáje, ktorú odtrhol pri pláži, a poďakuje za môj dobrovoľný príspevok desať dolárov. Čuduj sa svete – palec je na druhý deň použiteľný a vôbec nebolí.

Vráťme sa však k plážam. Ak sa vyberiete na východné pobrežie – k plážam Pwani, Kiwengwa, Uroa, Paje či Jambiani, rátajte s plytkým morom, ktoré sa počas odlivu vzdiali aj niekoľko stoviek metrov.

Na druhej strane však odhalí podmorský svet, ktorý môžete obdivovať pešo – bez okuliarov a šnorchľa. S prísľubom plávania s delfínmi dávame prednosť šnorchľovaniu nad koralovým rifom. K ostrovu Mnemba, ktorého majiteľom je Bill Gates, sa dostávame po poldruhahodinovej plavbe originálnou drevenou plachetnicou.

Keďže je to súkromný ostrov, skáčeme do vody z lode a vychutnávame si plávanie medzi stovkou koralových rybiek, chobotníc, mečúnov či hviezdic.

Zanzibar Foto: Jana Kollárová, Pravda
Zanzibar, more, oceán, loď Zanzibar

Ak ste milovníkmi rýb a morských potvor aj na tanieri, Zanzibar je to správne miesto. Ponuka je široká – od pražmy, cez chobotnicu až po žraloka. Je zaujímavé, že Masajovia plody mora ani ryby nejedia. Tvrdia, že sú znečistené všetkým, čo v mori pláva.

Na rozdiel od nich miestni moslimskí muži pojedajú rybie oči. Veria totiž, že im to dodá silu a dobrý zrak.

Len raz do roka sa na Zanzibare odohráva divadlo, keď sa vypúšťajú korytnačky do mora. Máme šťastie a v deň D, teda 22. februára, sme na mieste činu. Stačí prejsť trištvrte hodiny po pláži a sme v Nungwi Mnarani Aquarium.

V skutočnosti je to malá chovná a záchranná stanica pre ohrozené a zranené korytnačky. V jazierku pláva niekoľko druhov korytnačiek – od tých najmenších až po obrovské.

Dobrovoľníci sa nás ochotne ujímajú a rozprávajú o spôsobe života týchto milých tvorov.

Výpravy za korením

Ak sú vám bližšie neorganizované výlety po ostrove, máte dve možnosti – po rozbitých cestách sa presúvať taxíkom alebo miestnou dopravou – malými autobusmi dala–dala.

Zanzibar Foto: Jana Kollárová, Pravda
Zanzibar, pláž, piesok, oceán Zanzibar

A hoci tú druhú možnosť cestovania dobrodruhovia nadšene odporúčajú, v horúcich dňoch nabitých vlhkým ovzduším dávame pred sardinkovým presunom v preplnených miniautobusoch prednosť klimatizovanému taxíku.

Spoločnosť nám robí sprievodca Francis. Na rozdiel od mladého čašníka Husajna v hotelovom bare, ktorý rozdáva úsmevy na všetky strany, má tento mladý muž vzdelanie v priamej úmere s depresiou, ktorú prináša poznanie a chápanie súvislostí o jeho krajine.

Spice Tour, teda prehliadka korenín, je prvým kontaktom s mimorezortovým životom na ostrove. Stačí prejsť pár krokov a prichádza konfrontácia s chudobou – cestou k farme míňame chatrče bez okien a dverí.

Pre nás, čo radi varíme, je výprava za korením skutočným zážitkom. Výbuch vôní, poznanie, ako vyzerajú ingrediencie krátko po odrhnutí zo stromu či vykopaní zo zeme.

Prechádzame hustým porastom a sprievodca nám každú chvíľu do ruky vloží nejaký plod alebo list. Ich vôňa je známa, zároveň taká intenzívna a čerstvá, že mätie naše zmysly a v päťdesiatich percentách triafame vedľa.

Privoniavame k vzácnej vanilke, ochutnávame citrónovú trávu, zázvor aj kardamóm. Zelené korenie nás štípe na jazyku, muškátový oriešok pripomína prilbu pre myšku.

Muškátový oriešok Foto: Jana Kollárová, Pravda
Zanzibar, Muškátový oriešok

Skúšame škoricu, z ktorej sa používa nielen kôra, ale aj koreň a kvet, poznávame šesť z dvadsiatich dvoch druhov banánov, ktoré rastú na ostrove.

A najmä klinčeky, najväčší vývozný artikel Zanzibaru, ktorý doslova hýbal históriou a ekonomikou ostrova.

Rozohraté chuťové poháriky nakoniec upokojí hlt čerstvého kokosového mlieka.

Neslávna minulosť

Zanzibar, ostrov klinčekov, tvoria dva veľké ostrovy – južná Unguja a severná Pemba. Okrem toho množstvo drobných ostrovčekov roztrúsených v oceáne.

Hoci je od roku 1964, keď sa zjednotil s Tanganikou, ofi ciálne súčasťou Tanzánie, krajina má vlastného prezidenta a snemovňu reprezentantov.

Prvými dobyvateľmi ostrova Unguja boli v 8. storočí perzskí a arabskí obchodníci. Ostrov pomenovali zandž a barr, čo v arabčine znamená Pobrežie černochov. S obchodníkmi prišiel na ostrov islam, náboženstvo, ktoré má dodnes prevahu.

Počas odlivu oceán ustúpi až niekoľko stoviek... Foto: Jana Kollárová, Pravda
Zanzibar, more, oceán, odliv Počas odlivu oceán ustúpi až niekoľko stoviek metrov.

V 16. storočí Zanzibar dobyli Portugalci, ktorých o storočie neskôr vyhnali vojská ománskeho sultána. Počas sultanátu ostrov zažíval najväčší rozkvet – rozšírilo sa pestovanie a obchodovanie s exotickým korením. Klinčekové plantáže postupne vytláčali kokosové palmy.

Rozkvital, žiaľ, aj obchod so slonovinou a otrokmi. Na neslávnu minulosť odkazuje anglikánska katedrála v Stone Town – Kamennom meste. Je v blízkosti bývalého námestia Mkunazini, kde sa konal trh s otrokmi.

Oltár stojí na mieste bývalého bičoviska. Drevený kríž je zo stromu, pod ktorým bolo pochované srdce Livingstona, slávneho cestovateľa a bojovníka proti otroctvu. Vedľajšia budova, ktorá slúžila ako misijná nemocnica, ukrýva dve malé cely, v ktorých sa ani človek nízkej postavy nedokáže vystrieť.

V každej z nich sa dva dni, v neľudských podmienkach bez jedla a toalety, tlačilo až sedemdesiat otrokov. Kto prežil, mohol putovať ďalej do Ameriky alebo na Blízky východ. Z každého predaja sa vyberala daň pre sultána, z čoho profi tovalo aj mesto.

Obchod s ľuďmi bol oficiálne ukončený až na tlak Britov v polovici 19. storočia, ale ešte niekoľko rokov trvalo, kým vymizol nadobro.

Spomienkou na neslávnu minulosť je súsošie od Clary Stornasovej na nádvorí katedrály – tvorí ho päť postáv, spútaných reťazami okolo krku.

Obchod s otrokmi pripomína súsošie na nádvorí... Foto: Jana Kollárová, Pravda
Zanzibar Obchod s otrokmi pripomína súsošie na nádvorí anglikánskej katedrály.

Od zvrhnutia sultána v roku 1964 je Zanzibar ľudovou republikou s prevahou moslimov (97 %) a menšinou hinduistov a kresťanov. Aj hlavné mesto Stone Town je zmesou rôznych kultúr a architektúr, vďaka čomu si vyslúžilo zápis do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Jeho prehliadku začíname na trhu Darajani, kde sa predáva ovocie, zelenina, koreniny, ale aj plastový riad a použité veci.

Ostrovania žijú najmä z turizmu alebo z lovu rýb. Tí, čo loviť nechodia, nakupujú ryby na trhu. Jeho súčasťou je aukcia rýb. Ak prekonáte intenzívny zápach a nezľaknete sa krvi odfrkujúcej zo stolíkov, kde porciujú ryby, stanete sa súčasťou nevšedného divadla.

Ste unavení? Osviežte sa šťavou z čerstvo vyžmýkanej cukrovej trstiny a nenechajte si ujsť kávový rituál na námestí Jaws Corner v Kamennom meste. Domáci na tomto mieste debatujú o živote, hrajú stolové hry a z malých šáločiek popíjajú čiernu kávu so zázvorom.

Aj my sa na tomto mieste posilníme a pobavíme pohľadom na klasický telefónny prístroj na drevenom stĺpe, asi v trojmetrovej výške, pod ktorým je nápis: Medzinárodné hovory zadarmo.

Stone Town je predovšetkým mestom drevených dverí, ktorých bohatosť zdobenia odrážala majetok a postavenie majiteľa. Prechádzame okolo koloniálnych budov Britov, Portugalcov a míňame Palác zázrakov, prvú budovu na ostrove s elektrinou, vodovodným potrubím a výťahom. Dnes je v bývalom sídle sultána Národné múzeum histórie a kultúry.

Ak ste prišli na Zanzibar aj kvôli frontmanovi skupiny Queen Freddie Mercurym, budete sklamaní. Jeho rodný dom vyzerá ako obyčajná bytovka, so zlatým nápisom a fotkou speváka na schodisku.

Mapa je zbytočná

Staré mesto je skutočným labyrintom. Mapa je zbytočná, nechávame sa unášať jeho vôňami. Cez cestu oproti Palácu zázrakov počuť ruch trhu Forodhani market, ktorý sa večer mení na pouličnú reštauráciu. Ponuku stánkov osvetlených plynovými a olejovými lampami tvoria najmä plody mora.

Spomienka na rodáka Freddie Mercuryho. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Zanzibar, Freddie Mercury Spomienka na rodáka Freddie Mercuryho.

Na trhu ochutnávame jedlo chudobných – ugali. Hustá kukuričná kaša bez chuti sa naberá rukou a namáča v zeleninovej omáčke.

Mishkaki sú chutné špízy s marinovaným hovädzím alebo kuracím mäsom a zeleninou. Trhovníci ponúkajú aj biryani a pilau – ryžu s mäsom. Veľkou pochúťkou je samosa – mleté hovädzie, kuracie alebo jahňacie mäso smažené v taštičkách z cesta. Mandazi, vyprážané koláčiky ochutené kardamómom, vám zaženú chuť na sladké.

Prekvapením je zanzibarská pizza. Pripravuje sa z malého tenkého cesta, na ktoré sa nasype nadrobno nakrájaná zelenina, mäso podľa výberu, vajce, korenie, syr, majonéza. To všetko sa uzavrie do cesta a opeká na horúcej panvici.

Kuchyňa Zanzibaru je skrátka takisto ovplyvnená národmi, ktoré prešli Zanzibarom – cítiť v nej Indiu aj arabskú príchuť. A všetko v príjemnej symbióze. Asante sana – ďakujeme pekne, Zanzibar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zanzibar