Túžite po dovolenke v exotickom raji? Z Európy nemusíte vystrčiť ani nos

Biele pláže, belasé more, zelená príroda – tri prvky, ktoré dávajú tušiť, že dovolenka sa vydarí. Za rozprávkovými destináciami však netreba cestovať cez pol sveta.

01.04.2018 07:00
debata (5)

Madeira, Portugalsko

Ostrov leží 550 kilometrov západne od marockého pobrežia, a asi 1000 kilometrov juhozápadne od Európy. Na 741 km2 tu žije 270 000 obyvateľov.

Madeire kraľuje obrovské pohorie, ktoré si máča nohy v oceáne a svoju mohutnosť bezostyšne vystavuje na obdiv aj celej súši.

Po celý rok tu vládne príjemné mierne podnebie, no počasie sa v jedinom momente môže na rôznych častiach ostrova výrazne líšiť. Na severe častejšie prší, juh sa teší skôr teplému subtropickému prostrediu.

Práve kvôli daždivému počasiu a malým plážam sa na Madeiru nehrnú masy turistov na letné dovolenky, no ona svoje čaro ukryla inam. Kombinácia vlhkosti a dostatku slnečného svitu praje rastlinám, ktoré tu doslova bujnejú. Madeira nedostala prezývku kvetinový ostrov len tak pre nič, za nič.

A tak tu svoj raj nachádzajú fanúšikovia nedotknutej divokej prírody, ktorí ju môžu naplno obdivovať z početných turistických trás. Za jej sviežou zeleňou sa sem cestovalo už pred storočím, z tuberkulózy sa tu zotavovala aj samotná cisárovná Alžbeta.

Metropola Funchal na Madeire Foto: SHUTTERSTOCK
Funchal, Portugalsko, záhrada, voda, potok, vodopády, raj, ostrovček, palma, leto, dovolenka Metropola Funchal na Madeire

Ostrov Scilly, Anglicko

Na juhu krajiny, pri Cornwallskom pobreží, sa rozprestiera rozhádzaných 140 ostrovčekov. Nepripravený turista pri štarte lode z pevninského prístavu Penzance alebo lietadla z neďalekého letiska Newquay však ani netuší, že už o pár minút sa ocitne v „anglickom Karibiku“.

Prekvapením sú snehobiele pieskové pláže omývané tyrkysovým morom a palmy! Vďaka polohe ostrova Scilly priamo v strede teplého Golfského prúdu tu vládne takmer tropické podnebie

Za návštevu stojí aj ostrov Tresco – tamojšie záhrady Abbey Gardens sa stali domovom exotických rastlín z najrôznejších častí sveta, aj z Južnej Ameriky či Tichomoria.

Jediným rozdielom oproti skutočnému Karibiku je teplota mora, ktoré je skutočne chladné na kúpanie pre neotužilcov.

Ostrov Scilly Foto: SHUTTERSTOCK
Scilly, ostrov, exotika, pláž, more, palma, piesok, schody, dovolenka, relax, cestovanie Ostrov Scilly

Rujana, Nemecko

Rujana, nemecky Rügen, je najväčší ostrov Nemecka. Leží v Baltickom mori, len niekoľko kilometrov od pobrežia, s ktorým je spojený 2,5 km dlhou hrádzou a mostom.

Je známy svojimi jedinečnými kriedovými skalami, ktoré sa ako útesy strmo zvažujú do vody, a rozľahlými, sviežimi zelenými lúkami a bažinami. Viac ako štvrtinu plochy ostrova zaberá národný park Jasmund, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Okrem lesov a lúk sú na ostrove aj krásne pláže, za dobrého počasia ideálne na piknik.

#Germany #Rügen #Holidays #deutschland #Urlaub #Bald #Soon

Príspevok, ktorý zdieľa (@sabinesworld),

Zakynthos, Grécko

Najjužnejší a svojimi 405 km2 zároveň tretí najväčší z Iónskych ostrovov má presne to, čo každý očakáva od letnej dovolenky snov. Horúce slnečné počasie, početné pláže posypané bielym pieskom a tyrkysové more lákajú každoročne nespočetné množstvá turistov.

Jednou z najznámejších pláží je pláž Navagio. Vysoké vápencové útesy vytvárajú prírodné opevnenie pláže, ktorá sa stala svetovo známou vďaka hrdzavému vraku lode Panagiotis. Na pláž sa dá dostať iba od mora, čo ešte umocňuje jej tajuplné čaro.

Ďalšou prírodnou atrakciou Zakynthosu sú modré jaskyne, ktoré môžu návštevníci preskúmať z lode.

Navagio, Zakynthos Foto: caridos.flog
Grécko, pláž, Zakynthos Navagio, Zakynthos

Procida, Taliansko

Turisti v Taliansku obletujú najmä stálice medzi ostrovnými dovolenkovými destináciami ako sú Sardínia či Capri. Aj keď Procida v Neapolskom zálive nepatrí medzi top 5, nie je o nič menej krásna a zaujímavá.

Jej pôvab sa skoncentroval do útulných 4 km2 a každého návštevníka okamžite očaria jej typické pestrofarebné domy učupené na svahu pozdĺž pobrežia.

Farebný dizajn domov sa spája so starou tradíciou rybárov: aby už zďaleka lepšie spoznali svoje domy, pomaľovali si ich načerveno, žlto, modro, zeleno…

Procida podobne ako jej väčšie a slávnejšie ostrovné kolegyne ponúka krásne pláž vynikajúce na dovolenkový relax. Počas leta má v priemere len 4 daždivé dni za mesiac, more vyhriate na „bazénových“ 21 stupňov láka na plávanie.

Príspevok, ktorý zdieľa (@ig_procida),

Zdroj: Weekend.at; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #exotika #ostrovy