Potrebujete zubnú náhradu či operáciu srdca? Thajsko je veľmocou zdravotnej turistiky

Krajina, ktorá sa vo svete preslávila zručnosťou svojich masérok, ponúka ľuďom bažiacim po telesnej a duševnej pohode a pevnom zdraví oveľa širšiu paletu služieb spadajúcich do odvetvia zdravotnej starostlivosti, wellnessu a kúpeľníctva.

06.08.2018 07:00
masáž, relax, hlava, welness Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mnohí cudzinci sa radi nechávajú rozmaznávať v súkromných thajských nemocniciach. Niektorí sa napríklad v rámci dovolenky podrobia celkovej zdravotnej prehliadke, iní do krajiny mieria kvôli plastickým operáciám, na ktoré má Thajsko dostatok vynikajúcich špecialistov.

Elitné thajské nemocnice zamerané na zahraničnú klientelu pritom sľubujú, že pacient dostane nadštandardnú starostlivosť aj na západné pomery. Prívetivý a vždy usmievavý personál je zahrnutý v cene.

Thajské ministerstvo zdravotníctva uvádza, že v minulom roku krajinu navštívilo zo zdravotných dôvodov približne 3,3 milióna cudzincov, čo tamojšej ekonomike prinieslo približne 48 až 49 miliárd bahtov (približne 1,3 miliard eur).

Ako zdravotnícku destináciu využívajú Thajsko nielen ľudia zo Západu, ale aj obyvatelia susedných krajín. Niektorí sa kvôli tomu naučia aj thajsky, povedal novinárom Sranjú Čanate, riaditeľ bangkockej nemocnice Kluaynamthai Hospital.

Thajské ministerstvo zdravotníctva sa odvoláva na „popredné svetové magazíny“, keď tvrdí, že Thajsko je „najlepšia destinácia na cesty za zdravím“ a tiež že dve thajské nemocnice, Bamrungrad a Samitivedž v Bangkoku, patria medzi tie vôbec najlepšie hodnotené na svete.

Najstaršia súkromná nemocnica v Thajsku, a zároveň najznámejšia, je práve BNH Bumrungrad v Bangkoku. Už pred 120 rokmi, keď ju založili britskí usadlíci, sa zameriavala na zahraničnú klientelu a tak je to do veškej miery dodnes.

Cudzinci tu tvoria 45 percent pacientov, z toho 55 percent sú ľudia trvale žijúci v Thajsku. Pre nich ide o najznámejšiu všeobecnú nemocnicu. Na prvý pohľad je to nadštandardné zariadenie a niektoré nemocničné izby pripomínajú skôr luxusný hotel.

Najstaršia thajská súkromná nemocnica pritom neposkytuje služby spojené s biznisom s krásou, ktoré inak tvoria neoddeliteľnú súčasť thajskej zdravotníckej turistiky. Zato je prvou nemocnicou v Ázii s medzinárodnou akreditáciou Joint Commission International (JCI) a medzi cudzincami, vrátane tých, ktorí sa v Thajsku trvalo usadili, je preslávená poskytovaním komplexnej starostlivosti západnej úrovne.

Treba však podotknúť, že luxus nie je zadarmo a možno tu stretnúť viac ľudí z Blízkeho východu či zo Západu než bežných Thajčanov. S 580 lôžkami a viac ako 30 špecializovanými centrami pritom patrí medzi najväčšie súkromné ​​nemocnice v juhovýchodnej Ázii. Ročne v nej ošetrenia alebo liečia vyše 1,1 milióna pacientov, z toho viac ako 520 000 cudzincov.

Thajské zdravotníctvo si aj vo svojom priemere udržuje veľmi dobrú úroveň. „Thajčania sa o svoje zdravie veľmi starajú a poctivo chodia na preventívne prehliadky. Thajské zdravotníctvo je na celkovo dobrej úrovni, aj obyčajné nemocnice,“ potvrdzuje 32-ročný Praphart Rasinanont.

„Pred desiatimi rokmi bol rozmach thajskej zdravotníckej turistiky výsledkom oslabeného bahtu, vďaka čomu tu boli zdravotnícke služby lacnejšie ako inde. Ak chcete byť v zdravotníckej turistike konkurencieschopní dnes, nemôžete sa spoliehať len na nízke náklady,“ povedala marketingová šéfka Bumrungrad Hospital Napas Paorohitjaová denníku Bangkok post. Dôležitou konkurenciou sa pritom podľa nej stávajú krajiny ako Malajzia, Singapur a Vietnam.

Na pridanú hodnotu je podľa nej potrebné premeniť povestnú thajskú pohostinnosť. V nemocnici Bumrungrad sa to v praxi prejavuje napríklad tým, že najala tlmočníkov do 14 jazykov, zriadila moslimskú modlitebňu a ponúka halal jedlo.

Nemocnicu síce v poslednej dobe navštevuje čoraz viac Číňanov a ďalších Ázijcov, ale väčšinu zahraničných klientov tu tvoria pacienti z Blízkeho východu. Podiel zahraničných a thajských pacientov je pritom zhruba vyrovnaný.

„Cudzinci si najčastejšie nechávajú urobiť celkové vyšetrenie, nasledujú návštevy zubára a kardiovaskulárne zákroky. Prichádzajú často z krajín, kde zdravotné poistenie nepokrýva náročnejšie úkony,“ povedala novinárom Saovapa Džongkitipongová, riaditeľka divízie medzinárodnej zdravotníckej politiky na thajskom ministerstve zdravotníctva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko