Denník zo Srí Lanky 1: Moje prvé pivo v Negombe

Redaktorka Pravdy a blogerka na Facebook fanpage "Sri Lanka by Bianka" navštívila po piatykrát Srí Lanku, kde prešla 1900 km dlhý okruh. Z cesty pripravila 16-dielny seriál, tu je jeho prvá časť.

03.09.2018 07:00
plazova Foto: ,
Srílanské deti sú spontánne a usmievavé.
debata

Ostať či neostať v rybárskom mestečku Negombo na západe Srí Lanky? Čo sa tam oplatí vidieť a koľko stojí pivo? Koľko stoja mobilné dáta a telefonické hovory?

Keďže sme na Srí Lanku prileteli uprostred noci, rozhodla som sa ostať v Negombe, čo je mestečko blízko BIA airport Colombo. Nie že by Negombo bolo čosi, čo na svojej ceste Srí Lankou rozhodne nesmiete vynechať (ja som tu štvrtýkrát z piatich návštev tejto krajiny), ale mnohí cestovatelia tu prespávajú tesne po prílete či pred odletom domov.

Negombo má pomerne širokú, avšak relatívne zanedbanú pláž, možno tu vidieť typické katamarány a na pláži aj veľa domácich (s ktorými je sranda, najmä, ak sa s nimi musíte každú chvíľku fotografovať). Ráno (najmä v sobotu) je super navštíviť tunajší rybí trh. A je tu veľa kresťanských kostolov (ak by vám chýbali). Takisto nie je na zahodenie výlet lodičkou po Dutch canals a do negombskej lagúny.

Alkohol sa na Srí Lanke predáva v... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
chlapík v alkoholovom obchode Alkohol sa na Srí Lanke predáva v špecializovaných obchodoch. Ceny sú v celej krajine rovnaké, určuje ich vláda.

Koľko stojí pivo Lion?

Po raňajkách v cene ubytovania (už sa to začína – ovocie mi neprekáža, ale tie vajíčka budeme jesť na všetky spôsoby najbližšie dva týždne!) v milom rodinnom hotelíku asi tri minúty od pláže sa vydávame na prechádzku hlavnou negombskou ulicou (vedie pozdĺž pláže a nedá sa minúť). Je plná obchodíkov so suvernírmi a malých reštaurácií. Každú chvíľu otázka „z pléna“, či nepotrebujeme tuk-tuk (náš sprievodca a šofér Manoj Peiris s minivanom odišiel domov, keďže býva neďaleko a program v Negombe si robíme samy dve so 16-ročnou dcérou).

Moje dievčatko fascinuje, ako sa nám tu každý prihovára, chce sa s nami fotografovať a chlapci po nej hádžu očkom (kde mám ten samopal?). V plážovej reštaurácii si dávam svoje prvé srílanské pivo Lion (650 ml sklenená fľaša tu stojí 400 srílanských rupií, čo sú vyše dve eurá). V tunajšom obchodíku s alkoholom stojí veľká plechovka Lionu 160 Rs. Popoludní sa spustí dážď, západné pobrežie je počas nášho leta mimo plážovej sezóny, ale prehánka netrvá dlho a teploooo je stále!

Žeby mala aj Srí Lanka svoje Rimini?
Popoludňajšia siesta.
+3Negombská pláž je široká, ale nepatrí medzi...

Srílanská simkarta do mobilu

Keďže tu nezablokovaný smartfón, v ktorom už mám vloženú srílanskú simkartu mobilného operátora Dialog z minulosti, vchádzam do jedného z obchodíkov, aby mi „simku“ dobili. Miestny hovor na Srí Lanke stojí cca 5 Rs (3 centy), zatiaľ kým z čísla slovenského mobilného operátora za odchádzajúcu aj prijatú minútu hovoru v rámci roamingu zaplatíte 2,50 eura! Kupujem aj dáta, 2 GB stoja 199 Rs (jedno euro). Z tohto mobilu neskôr v aute počas presunov s pomocou funkcie „zdieľané pripojenie a prenosný hotspot“ vytvorím wifi vysielač (mimochodom, na Srí Lanke má aj tak takmer každý hotel alebo reštaurácia bezplatné wifi).

Ak na Srí Lanke kupujete lokálnu sim-kartu, môžete si už v príletovej na letisku vybrať zo štyroch mobilných operátorov. V prípade spomínaného Dialogu (spoločne s operátorom Mobitel má vraj jedno z najlepších pokrytí v krajine), môžete za cca 7 eur (1300 Rs) kúpiť sim-kartu, na ktorej je 4 GB dát (od ôsmej ráno do polnoci), 5 GB dát (od polnoci do ôsmej ráno), balíček lokálnych hovorov za 350 Rs a medzinárodných hovorov do výšky 600 Rs.

Hľa, to je nadnes všetko! Najbližšie nás čaká návšteva známeho slonieho sirotinca v Pinnawale s pomerne rozporuplnými recenziami. A navštívime aj miesto nazývané Millenium Foundation, kde si okrem iného možno v rieke okúpať slona!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Srí Lanka #exotika #Cejlón #Negombo #Sri Lanka by Bianka