Veľkonočný ostrov žiada od Londýna vrátenie unikátnej sochy moai

Domorodé úrady na Veľkonočnom ostrove požiadali čilskú vládu, aby im pomohla získať späť unikátnu monumentálnu sochu moai, ktorú z ostrova odviezli pred 150 rokmi Briti. V súčasnosti sa tento monolit s podobou ľudskej postavy nachádza v Britskom múzeu v Londýne.

08.08.2018 14:10
sochy moai, Veľlkonočný ostrov, Foto:
Sochy
debata (2)

Skulptúra Hoa Hakananai'a s výškou 2,4 metra bola ilegálne odnesená na fregate HMS Topaze Kráľovského námorníctva a venovaná ako dar britskej kráľovnej Viktórii.

„Ide o jedinečný kus, jediné hmatateľné prepojenie s dvoma významnými fázami našej domorodej histórie,“ uviedli v utorok miestne úrady.

Z viac než 900 gigantických sôch s ľudskou podobou, ktoré sa nachádzajú na Veľkonočnom ostrove, bola väčšina vykresaná zo sopečného popola v 6.-17. storočí, avšak Hoa Hakananai'a, čo v domorodom jazyku znamená „tajný priateľ“, je unikátna tým, že je z bazaltu, uvádza stanica France 24.

Vlani v decembri prevzali miestne úrady kontrolu nad ochranou, výskumom a spravovaním tamojšieho archeologického dedičstva. Časťou toho je aj úsilie o opätovné získanie niekoľkých ilegálne odnesených artefaktov vrátane inej sochy moai, ktorá je vo francúzskom Musée du quai Branly v Paríži.

Znovuzískaním sôch by sa symbolicky uzatvorila „smutná kapitola porušovania našich práv európskymi moreplavcami v 19. storočí“, tvrdia miestni lídri. Tento pacifický ostrov Európania po prvý raz zaznamenali v roku 1722 a niekoľkokrát navštívili; medzi nimi aj Brit James Cook. V roku 1888 ho anektovalo Čile.

Veľkonočný ostrov je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a leží približne 3700 kilometrov od čilského pobrežia. Jeho obyvateľmi sú Polynézania, ktorí sú blízkymi príbuznými obyvateľov súostrovia Tahiti. Čile nedávno obmedzilo turistom čas, ktorý môžu na ostrove stráviť, i počet prisťahovalcov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľkonočný ostrov