Zo Sabinova do exotiky: Haluška na Srí Lanke. Najprv skladník, dnes manažér

Ako prvý darček dostal od kamarátky, ktorá ho prišla navštíviť na Srí Lanku, sito na robenie halušiek. Sabinovčan Roman Haluška má slovenské halušky rád. A na ostrove Cejlón, kde sa konzumuje najmä karí a ryža, o to viac.

30.08.2018 07:00
debata
Roman Haluška na čajovej plantáži svojho svokra... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Roman na caj plantazi Roman Haluška na čajovej plantáži svojho svokra v Akuresse.

Auto fičí bláznivou srílanskou dopravou po juhu krajiny. Bicykle, tuk-tuky, motorky, autobusy, ktorých vodiči žujú betelové listy, vypľúvajú načerveno sfarbené sliny a neberú ohľad na nikoho a na nič. Ako hovorí Roman, vodičský preukaz asi „vyhrali v kolese šťastia“.

Navyše sa tu jazdí po opačnej strane cesty ako u nás. „Áno, doprava na Srí Lanke je šialená,“ pripúšťa Roman, ktorý svojho času túto krajinu s kamarátom prešiel na skútri.

Ešte stále žije, hoci práve pred pár dňami nechýbalo veľa – a on, jeho žena aj dcérka sa po druhýkrát narodili. „Len 10 cm chýbalo a udrela by do nás dodávka, ktorá predbiehala ďalšie vozidlo cez plnú čiaru a narazil do nej minibus. Vrátilo ju smerom k nám a zvyšok vidím ako v spomalenom filme. A to sme išli na motorke. Ten pohľad, ako vyťahovali vodiča zo zakliesnenej kabíny, bol strašný. Najhoršie bolo, že väčšina ľudí namiesto pomoci nakrúcala na mobil videá…“ Áno, čudná doba to je. Na Slovensku aj na Srí Lanke…

„Ký ďas“ ho sem privial? Dekanský termín z češtiny

Roman Haluška býva v Matare, najväčšom juhosrílanskom meste, kde to bzučí ako v úli. V júli oslávil tridsiatku. S domom im finančne pomohli rodičia jeho srílanskej manželky Chirani. Sympatická budhistka s úsmevom od ucha k uchu si na sociálnych sieťach píše meno Chirani Halušková.

Roman Haluška s manželkou oslavujú dcérkine... Foto: Kasun Siriwardana
Roman party narodky Roman Haluška s manželkou oslavujú dcérkine narodeny,

Keď som sa pýtala, čo jej priniesť zo Slovenska ako darček, Chirani si vypýtala kyslú kapustu a domácu klobásku! Doma striedajú srílansko-slovenskú kuchyňu, lebo Roman má, pravdupovediac, za štyri roky života na Srí Lanke ryže plné zuby.

„Robíme si aj halušky, áno. Ja som mal vždy najradšej halušky so zemiakmi, posypané slaninkou a s kyslou uhorkou. Slovenská babka sa mi smiala, že jedávam zemiaky so zemiakmi, pretože poctivé halušky sa logicky robia zo zemiakov,“ vysvetľuje.

„Ký ďas“ ho sem, do exotiky privial? Neurobil skúšku z češtiny. Áno, v Prahe sa v poslednom ročníku rozhodol odísť z Karlovej univerzity, nešiel ani na dekanský termín, hoci už mal hotovú aj diplomovku. Tvrdá východniarska palica!

Zo skladníka generálny manažér

Istý čas pracoval ako skladník v Anglicku, keď mu kamarátka ukázala fotografie zo Srí Lanky a sprostredkovala mu kontakt na chlapíka, čo tu potreboval pomoc s manažovaním luxusných víl pre turistov. Vymenili si zopár e-mailov, nasledoval pracovný pohovor cez Skype a veta: „Tak si kúp letenku a príď!“

Roman Haluška s dcérkou. Foto: Kasun Siriwardana
Roman s dcerkou2 Roman Haluška s dcérkou.

Romanova mama sa chytala za hlavu, ale Haluška je zjavne ten typ, ktorého posúva vpred najmä „padanie na hubu“. Ale práve vďaka tejto životnej filozofii sa môžete zo skladníka vypracovať na niekoho, kto má na vizitke napísané „generálny manažér“.

V skutočnosti bol „chlapcom pre všetko“ od nákupu materiálu cez dohľad nad novými stavbami, rezervácie ubytovaní, reklamy na sociálnych sieťach až po školenia hotelového personálu.

Keďže na Srí Lanke má ešte stále veľa ľudí problém s dodržiavaním termínov i pracovnou morálkou, musel „generálny manažér“ v prípade, že sa kuchár nedostavil do práce načas, pripraviť hosťom aj raňajky. Dobrá reklama a odporúčania hostí nadovšetko! Našťastie, Roman je flegmatik, dobre to znáša a ešte tu nikoho nezaškrtil.

Stretol sa tu dokonca s hercom Kitom Harringtonom a jeho súčasnou manželkou Rose Leslie preslávených sériou Hra o tróny. Ale stačilo mu, luxusné vily pri mori dostal do plusu, medzitým sa mu narodila dnes už dvojročná dcérka Romana Celeste a rozhodol sa posunúť v biznise ďalej.

Obľúbená pláž v Mirisse na juhu Srí Lanky. Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Mirissa plaz Obľúbená pláž v Mirisse na juhu Srí Lanky.

Rekonštrukcia hotela v známom plážovom letovisku Mirissa ho opätovne stála veľa nervov. „Domáci sú pracovití. Tak hodinu denne,“ neodpustí si sarkazmus.

Tu sa človek nesmie ani rozčúliť, pretože ako biely „sudha“ vlastne vyjde na posmech. Zohnať dobrých ľudí poskytujúcich v turizme kvalitné služby je tu ešte podstatne ťažšie ako u nás."

U zubára ešte nebol, chrám svätého zuba videl

V čase, keď prichádzame na návštevu, kvári Romanovu ženu Chirani horúčka a silné bolesti hrdla. Romana sa angína napriek tridsaťstupňovej vonkajšej teplote chytá tiež.

Napriek tomu s nami sadá do auta, pretože nám chce ukázať továreň na čierny čaj svojho srílanského svokra a hotelík pri Indickom oceáne, ktorý rekonštruuje hodinku jazdy autom odtiaľto, v Mirisse.

„Štátne zdravotníctvo je tu nedobré,“ pripúšťa biedne pomery v tejto socialistickej krajine. "Ak sa však vyberiete ku privátnemu lekárovi a máte na to, aby ste mu za vyšetrenie a liečbu zaplatili, prekvapí vás, že má možno lepšie vybavenie ambulancie ako mnohí u nás.

Ale u zubára som tu ešte nebol, ja mám paniku z toho, že by sa mi mal niekto hrabať v ústach! Našťastie som tu dosiaľ nemal v tomto smere problémy." Možno práve preto, že sa pomodlil v slávnom kandyjskom chráme?

Jedno z najposvätnejších miest pre budhistov na Srí Lanke je totiž slávny Chrám svätého zuba v meste Kandy, kde je vo viacerých zlatých schránkach, ktoré do seba zapadajú ako jednotlivé časti matriošky, údajne uložená relikvia – Budhov zub.

Plné vrece troch vrchných lístkov

V čajovej továrni v Akuresse, ktorej vlastníkom je Haluškov svokor J. J. Gunawardana, je horúco ako v pekle. Vonkajšiu teplotu navyšujú stroje, v ktorých sa čajové lístky lisujú a sušia. V niektorých prevádzkach sa zamestnanci striedajú po 20 minútach.

Sabinovčan Roman Haluška na čajovej plantáži...
Roman Haluška so svojou rodinou.
+5Roman Haluška s dcérkou.

Naberáme do dlaní z obrovskej hromady kvalitného celolístkového čierneho čaju, ktorý pochádza z tej istej rastliny čajovníka ako biely či zelený čaj, len tento prešiel procesom fermentácie.

Na neďalekej čajovej plantáži Roman vysvetľuje, ktoré tri vrchné lístky musí zberačka čaju vždy odtrhnúť, a keď si to vyskúšate, zistíte, že vôbec nie je jednoduché nazbierať denne v často hmlistom a daždivom počasí plné vrece čajových lístkov.

Túto prácu vykonávajú najmä tmaví hinduistickí Tamilčania, ktorí na Srí Lanku prišli z Indie. Niektoré rodiny žijú priamo pri areáli továrne v domčekoch, ktoré pre nich dal postaviť Romanov svokor. Na Srí Lanke však žije vyše 75 % budhistických Sinhálčanov.

V kancelárii navštívime aj Mr. Gunawardanu, ktorý nám dá do porcelánovej čajovej súpravy pripraviť čaj. Bohužiaľ, už v kanvici ho osladia viac, ako je nevyhnutné. Kultúra pitia čaju je niečo, čo sa aj v krajine svetoznámeho cejlónskeho čaju prevažne určeného na export ešte len musia učiť.

Originálna otázka: Máš rada čaj?

Ako som sa zoznámil so svojou ženou? Takéto otázky sa najlepšie dávajú pri poháriku… Dobre, tentoraz pri čajovej šálke. „Bol som niečo vybavovať v banke a ona na mňa neuveriteľne vyvaľovala oči. Dokonca za mnou aj vyšla von z banky.“

Roman Haluška so svojou rodinou. Foto: Kasun Siriwardana
Roman s rodinou Roman Haluška so svojou rodinou.

Chvíľu sa akože okúňal, aj keď mu vraj od začiatku bolo jasné, že toto je budúca matka jeho detí. Tváril sa, že sa hanbí, ale dobrosrdečný Slováčisko sa predsa od krásnej baby nenechá dlho prehovárať! „Viete, čo som sa jej spýtal? Že či má rada čaj!“

Dcéra majiteľa čajovej továrne sa vtedy pustila do niekoľko minút trvajúceho smiechu. Roman pripúšťa, že pre rodičov Chirani asi spočiatku nebol to pravé „terno“. Srí Lanka je krajina, kde ešte stále existujú dohodnuté manželstvá a mnohí ľudia sa riadia podľa horoskopov a veštieb.

Láska, po sinhálsky „adaraya“, však zvíťazila. Aj keď žiť tu nie je jednoduché, tropický raj na zemi je to len pre dovolenkára a zo samotnej lásky sa dlho vyžiť nedá.

Ak však máte chuť to zvládnuť, nemusíte sa ani volať Haluška…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #Cejlón #cejlónsky čaj #Sabinov