V krajine, kde ľudia žijú len 50 rokov, majú dedkovia a babky obrovské oslavy

Storočných starcov či starenky, ktorým hovoria Koro či Nananu, na Pobreží Slonoviny stále oslavujú, dokonca aj pri ich úmrtí. V krajine, kde je priemerná dĺžka života len 55 rokov, sa starí ľudia tešia tradičnej, takmer nábožnej úcte, píše agentúra AFP.

20.10.2018 07:00
debata

Adjakoutié, malá prímorská dedinka neďaleko Jacquevillu východne od Abidjane, nedávno pochovávala Annu M'Boua Ahoutiéovú, ktorá zomrela vo veku sto rokov.

Za zvukov fanfár viac ako 500 ľudí spievalo a tancovalo, keď sprevádzali telo zosnulej storočnej starenky na cintorín, kde ju uložili do zeme za živého potlesku – bez plaču a smútku.

„Pre nás to je slávnosť, nie je to tragédia. Tradícia hovorí, že oslavujeme toho, kto dosiahol takýto vek, namiesto toho, aby sme ho oplakávali,“ vysvetľuje Nicole Beugréová, učiteľka a pravnučka zosnulej.

Takýto prístup je v afrických krajinách rozšírený. Anne M'Boua Ahoutiéová po sebe zanechala desať detí, 39 vnúčat, 12 pravnúčat a päť prapravnúčat. Sedemnásťročná Grace Memelová, ktorá práve zmaturovala, hovorí, aká je šťastná, že ešte spoznala svoju praprababičku. „To nie je každému dopriate,“ vysvetľuje.

„Dlhovekosť sa môže považovať za božiu milosť. Pri úmrtí sa každý radšej usmieva, ako by mal byť smutný,“ hovorí miestny spisovateľ Faustin Toha.

Zlé životné podmienky

Podľa oficiálnych údajov je na Pobreží Slonoviny priemerná dĺžka života 55,8 roka (57 rokov u žien a 54,4 roka u mužov).

Je to síce výrazne viac ako 50,9 roka, čo platilo pred desiatimi rokmi, ale je to stále málo v porovnaní s vyspelými krajinami (80,6 roka v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, OECD).

Ak sa život predĺžil, je to čiastočne tým, že sa zlepšili zdravotnícke štruktúry a krajina začala ekonomicky rásť po povolebnej kríze z rokov 2010 až 2011, keď prišlo o život 3000 ľudí.

Nemocnice však doteraz nemajú kvalifikovaný personál a technickú základňu. Zlé rozdelenie výsledkov ekonomického rastu znamenalo len malý pokles miery chudoby (podľa Svetovej banky 46 percent), ktorá je spojená s dĺžkou života.

Spomienky ako z knihy

„Ľudia tretieho veku (nad šesťdesiat rokov) predstavujú sotva štyri percentá z 22 miliónov obyvateľov,“ hovorí demograf Gervais N'Da Konan z Národného štatistického ú­radu.

„Osoby, ktoré sa dožívajú sto rokov, za to vďačia strave a zdravému životnému štýlu. Jedia bio a zeleninu, produkty vypestované bez chémie, nepijú alkohol a nefajčia,“ dodáva.

V obci Grand-Jacques neďaleko Adjakoutié oslavuje starenka Jeanne Danh Yacéová. O jej veku rodina špekuluje, pretože chýbajú oficiálne dokumenty. Táto dáma sa zrejme narodila okolo roku 1920. Tvrdí, že prvýkrát rodila po svojom osemnástom roku. Jej najstarší syn má dnes osemdesiat rokov.

Jeanne si pamätá na nútené odvody za druhej svetovej vojny či získanie nezávislosti krajiny v roku 1960. To jej deti poznajú len z kníh.

Jej šiesty syn, päťdesiatosemročný Francis LEzou, zástupca starostu Jacquevillu a senátor, neľutoval prostriedky na oslavu svojej matky. „Keď niekto prekročí deväťdesiatkou a blíži sa k stovke, je to pre nás radostný okamih, ktorý musíme osláviť,“ vyhlasuje.

„V Afrike nás zmysel pre rodinu vedie k tomu, aby sme sa starali o starých ľudí,“ vysvetľuje univerzitný profesor Jules Evariste Agnini, ktorý kritizuje západný model domovov dôchodcov.

„Je to požehnanie prebudiť sa každé ráno a mať vedľa seba našich starčekov. Vždy sa nájdu skúsenosti, ktoré môžeme od nich prevziať. Keby sme žili bez nich, pripravili by sme sa o mnohé,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #oslava #Pobrežie Slonoviny