Šíp a whisky: V tajomnom Bhutáne strieľajú posilnení alkoholom. Na olympiáde nebodujú

Každý víkend sa Bhútánec Pema Dordži mení na Robina Hooda a sústredene strieľa z luku. K tomu popíja whisky a sleduje ostatných, ako tancujú a spievajú tradičné piesne. V malom himalájskom kráľovstve s 800 000 obyvateľmi, ležiacom medzi Čínou a Indiou, je lukostreľba viac než tradičným športom - je to životný štýl.

20.10.2018 13:00
debata

Každý mesiac sa tam organizujú súťaže, a to v dňoch pod priaznivými znameniami. Súťaže potom vrcholia národným majstrovstvami, ktoré sledujú stovky nadšených divákov.

Počas prestávok medzi súťažami si hasia strelci smäd miestnou whisky alebo broskyňovou pálenkou. Potom sa vracajú na priestranstvo, kde sa strieľa, a ktoré je vyzdobené farebnými vlajkami, ktoré sa vlnia vo vetre.

„Alkohol a lukostreľba sa vzájomne dopĺňajú,“ povedal agentúre AFP Taši Dordži z Asociácie tradičných hier a športov v Bhutáne (BIGSAT). „Pijeme, aby sme zvíťazili. Veríme, že vďaka alkoholu lepšie zasiahneme cieľ,“ hovorí tiež mladý muž.

Šípom a jedom: Legendárne víťazstvo

Na súťažiach sa spolu stretávajú dve družstvá, každé s 11 strelcami. Tí musia čo možno najčastejšie zasiahnuť stred terča vzdialeného 140 metrov. Keď lukostrelec trafí cieľ, odmenou je mu vojnový pokrik.

Strelci odetí do tradičných šiat potom tancujú. Vždy na konci zápasu musí víťazný tím predviesť tradičný tanec a spev, líšiaci sa od toho, čo musia tancovať a spievať porazení.

Tento národný šport je zakorenený v bhutánskych legendách, kde luky slúžia na zničenie démonov a zlých duchov. Veľa povestí sa tiež týka toho, ako Bhutánci v 19. storočí porazili Britov pomocou šípov otrávených jedom.

Úpadok

Lukostreľbu spopularizoval prvý bhutánsky kráľ Ugjan Wangčhug (1862–1926) a potom tento šport desiatky rokov prosperoval pod ochranou monarchie.

Lukostreľba však zaznamenala istý úpadok, keď sa tento uzavretý národ otvoril svetu, aby mohol začať ekonomický rozvoj a modernizáciu. Televíziu tam povolili v roku 1999.

„Televízia sprístupnila moderné športy ako je futbal a volejbal, ktoré nie sú také náročné. Náhle tu bola konkurencia pre naše tradičné športy,“ hovorí prezident asociácie BIGSAT Kinzang Dordži. „Oproti skorším generáciám majú dnes deti oveľa viac možností,“ dodáva.

Na olympiáde s bambusom?

Zavedenie sofistikovaných lukov znamenalo, že bhutánski lukostrelci, zvyknutí na tradičné luky z bambusu, v súťažiach zostávali pozadu. Hoci krajina poslala lukostrelcov na všetky olympijské hry od roku 1984, doteraz sa jej nepodarilo získať žiadnu medailu.

V Bhutáne niektorí tvrdia, že Bhutánci, ktorí tento mesiac pristupujú k tretím parlamentným voľbám vo svojej histórii, nemajú dosť súťaživého ducha, aby sa v tomto športe presadili na medzinárodnej úrovni. Amatérsky lukostrelec Yguen Dordži ale tento názor nezdieľa. „Súťaživosť je tu silná,“ tvrdí tento muž, ktorý pracuje ako psychológ.

Iný amatérsky lukostrelec Karma Tagna si myslí, že bhutánski športovci nehľadajú vence víťazov v cudzine. „S modernými sofistikovanými lukmi môže strieľať každý. Ale streľba z tradičného luku je oveľa náročnejšia, musíte sa sústrediť duševne i telesne,“ hovorí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bhután #lukostreľba