'Klon' Louvru privítal za rok 1 000 000 návštevníkov. Má aj najdrahší obraz sveta

Ak ste si mysleli, že svetoznáme múzeum s takýmto názvom nájdete len vo francúzskej metropole, ste na omyle. Ak si chcete prezrieť významné umelecké diela, môžete zamieriť aj smerom na juhovýchod. V Spojených arabských emirátoch, v Abú Zabí, sa totiž nachádza "Louvre dva" a už počas prvého roka sa mu mimoriadne dobre darilo lákať nadšencov kultúry.

24.11.2018 07:00
debata (1)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Celebrating the one-year anniversary of the opening of the @louvreabudhabi! Photo by @lostmagpie

Príspevok, ktorý zdieľa Ateliers Jean Nouvel (@ateliersjeannouvel),

Louvre na Blízkom východe otvorili 11. novembra 2017 a je výsledkom dohovoru medzi francúzskou stranou a SAE.

Podľa dohody, ktorá má platnosť 30 rokov, zapožičalo parížske múzeum „púštnemu bratovi“ svoje meno, niekoľko diel v hodnote asi miliardy eur, ale poskytlo aj pomoc s manažmentom. Nový Louvre má však aj svoje vlastné zbierky umenia, ktoré vláda zadovážila za nebotyčné sumy.

Unikátny stánok umenia sa hneď od otvorenia tešil veľkému záujmu verejnosti aj zo širokého okolia, 60 % z milióna návštevníkov múzea bolo zo zahraničia, pričom najväčšiu skupinu tvorili Indovia, ale zavítali aj Francúzi, Nemci, Číňania, Briti, Američania.

Na porovnanie, najväčšie múzeum umenia na svete, parížsky Louvre, vlani privítalo 8,1 milióna návštevníkov.

Unikátom je aj budova

Medzi najvýznamnejšie zbierky múzea v Abú Zabí patrili diela zapožičané od 13 francúzskych inštitúcií, medzi ktorými nechýbali diela Leonarda da Vinciho, Van Gogha, Clauda Moneta.

Louvre v SAE tiež vlastní najdrahší obraz na svete Salvator mundi (Spasiteľ sveta) autora Leonarda da Vinciho. Vlani sa aukcii sa predal za 450 miliónov dolárov.

Budovu, v ktorej tento Louvre sídli, navrhol oceňovaný architekt Jean Nouvel. Charakteristická kupola, ktorá je dominantou stavby, má priemer 180 metrov a váži vyše 7 700 ton. Tvorí ju 7 850 hliníkových hviezd poukladaných na seba.

Múzeum tróni na „ostrove“ vytvorenom z 503 000 kubických metrov piesku a obkolesujú ju vodné nádrže. Nechýba ani prístav pre súkromné jachty návštevníkov.

Cnn.com; Edition.cnn.com; Discover-dubai.ae

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Spojené arabské emiráty #Louvre