Denník zo Srí Lanky 10: Na kultovom moste si pre fotku mladí líhajú na koľajnice

"Ela, ela" je častý comment od mladých Srílančanov pod fotografiami na sociálnych sieťach, znamená, že je niečo super a "cool". Ella s dvoma "l" je však už pomaly kultová dedinka uprostred nádherných srílanských zelených kopcov vo výške cca tisíc metrov nad morom.

12.12.2018 07:00
Sri Lanka Ella koľajnice Foto: ,
Čo by som neurobil pre fotku na Instagram? Len je dobré zistiť si, kedy pôjde najbližší vlak!
debata

Do Elly sme prišli z východného pobrežia Srí Lanky, zo surferského strediska Arugam Bay. Cesta sem minivanom trvala asi 3,5–4 hodiny.

Cesty sem sa krútia ako had a srílanské deti nosia štrikované čiapočky ako decká v 80. rokoch u nás v januári. V tom je Srí Lanka úžasne rozmanitá.

Tesne pred Ellou od východu sú naľavo od hlavnej cesty pekné Rawana Falls (ale nie, že by ste padli na zadok), je tu zopár stánkov, veľa opíc a turisti, ktorí si vodopády fotia. Vhodné na krátky 10–15 minútový stop (môžete si dať aj varenú kukuricu).

Krásna príroda, ale veľa turistov

Samotná Ella pozostáva z jednej väčšej križovatky a hlavnej ulice, plnej turistických reštaurácií a guesthousov. Bližšie k železničnej stanici dokonca tetovacie a fitnes štúdio (pomóc!).

Za posledné roky sa Ella veľmi zmenila a najmä počas európskej zimy je to tu samý turista. Nájsť tu možno všemožné druhy ubytovaní všetkých cenových kategórií.

Najpopulárnejší podnik je tu Chill, takmer vždy plný turistov a na poschodí pod obrovskou kruhovou strechou z dreva a palmových listov sa dá ležať aj na tulivakoch.

Majú veľký výber jedál a návštevníkov obsluhujú cool vystrihaní fešáci (v jazyku mladých Sinhálcov „patta kolla“ – fešák), ale keď som musela trikrát na záver žiadať o účet, tak už sa tak „patta“ veľmi nezdali.

Táto dievčina sedí na múriku mosta, pod ňou je...
Na kultovom Nine Arch Bridge v Elle sa...
+10Na kultovom Nine Arch Bridge v Elle sa...

Asi mi ten mixovaný drink s názvom Sri Lankan Special (arak, ginger beer a limetka) chceli dať zadarmo. Ale bola som po ňom aspoň veselá.

V Elle chce väčšina návštevníkov vyjsť na „Little Adamspeak“ (alebo „Small Adamspeak“, čo je naozaj príjemná prechádzka lesnou cestičkou popod stromy a cez plantáž s čajom, ktorej záver tvorí vraj 375 schodov (nerátala som, zavaril by sa mi mozog v tom teple).

Na vrchole s krásnym výhľadom na Ella Rock praží tropické slnko. Odporúčam absolvovať ju skoro ráno, lebo keď pri návrate o 11.30 h napoludnie vidím, ako tam dvaja mladí rodičia vlečú smerom nahor v nosičoch jedno niekoľkomesačné a druhé asi trojročné dieťa, otvára sa mi švajčiarsky multifunkčný nožík vo vrecku.

Viaceré tabule tu upozorňujú, aby ľudia chránili prírodu a nehádzali do nej plasty, ale zjavne to nepomáha. Je však pravda, že na Srí Lanke nájsť smetný kôš je takmer nemožné, a tak vždy pri nejakom stánku hľadáte očami papierovú škatuľu, kde by ste sa zbavili odpadu.

Na železničnej stanici v Elle (aj v Demodare) sú však dokonca farebné smetiaky na triedený odpad! Priamo na vrchole Malého Adamspeaku aj kúsok pod ním predávajú oranžové kingcoconuty s vysokohorskou prirážkou po 100 Rs/kus (50 centov), takže si môžete aj zavodniť dehydrované spotené telo.

Na múriku mosta na jednej nohe

Druhým najdôležitejším miestom, ktoré chcú všetci vidieť a urobiť si podľa možnosti čo najoriginálnejšie a „najcool vyzerajúcejšie“ selfie (po slovensky „svojka“) je kultový takmer sto metrov dlhý Nine Arch Bridge, železničný most postavený bez jediného kúska kovu.

Na kultovom Nine Arch Bridge v Elle sa... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Srí Lanka most Ella Na kultovom Nine Arch Bridge v Elle sa cestovatelia s obľubou fotia.

Dali sme sa sem priviezť tuk-tukom, lebo moju dcéru pobolievalo brucho a ak sa vám po rannej konzumácii cíceru, šošovice a ešte neviem akých strukovín v črevách začnú nadmerne vytvárať plyny, „threewheel“ poskakujúci na šutroch ich z vás nevyhnutne vytrasie. A pri tom smrade z akcelerujúceho motora to ani tak nie je cítiť.

Najštýlovejšia fotka, akú si môžete na Nine Arch Bridge urobiť, je postaviť sa na múrik mosta (pod vami je cca 25 metrov, čiže výška jedného činžiaka) a podľa možnosti ešte zdvihnúť nohu. Ale úplne najlepšie by bolo urobiť na tom múriku lastovičku!

Druhá „najcoolovejšia“ fotka je sedieť na múriku mosta v tureckom sede vo chvíli, keď sa vaším chrbtom prechádza vlak. Tretia snímka, nad ktorou budú obdivne vzdychať všetci vaši followeri, je ľahnúť si na koľajnice.

Moju nedospelú dcéru, našťastie, práve bolelo brucho, takže sedela ako kôpka nešťastia a nestihla odpozerať, ako sa dnes na dovolenkách hromadne robia snímky, čo získavajú najväčší počet lajkov.

Jazda lokálnym vláčikom

Oblasť Ella je známa aj svojou „vláčikovou jazdou“ pomedzi čajové plantáže. Najčastejšie sa chodí populárna trasa medzi stanicami Nanu Oya a Ella. Vlak býva dosť plný – najmä turistov. Často je to tam „na stojáka“. Už som to absolvovala v minulosti a chcela som zažiť niečo iné.

Na vrchole Malej Adamovej hory sa môžete aj... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Srí Lanka Ella Little Adamspeak Na vrchole Malej Adamovej hory sa môžete aj pokloniť Budhovi.

Išli sme preto z Elly treťou triedou, iná ani nebola (tento vlak prevážal najmä tovar, len dva vagóny boli osobné) do stanice Hali Ela. Je to asi 40 minútová jazda, na zážitok úplne stačí.

Ak sa posadíte naľavo v smere jazdy, nafotíte Nine Arch Bridge oblezený fotiacimi návštevníkmi. Až potom nasleduje stanica Demodara. Následne si rýchlo presadnite doprava, aby ste videli dva vodopády a veľmi peknú rieku s jazierkami.

Železničných mostov bude viac a takisto budú na trase tri tunely. Nepôjdete však cez čajovú plantáž, to je pravda, len peknou prírodou s krásnymi výhľadmi do doliny. Vlak bol poloprázdny a sedeli v ňom len domáci.

Na vlakovej stanici Hali Ela nás už čakal náš šofér/sprievodca Slovákov Manoj Peiris, ktorý cestu zatiaľ prešiel vanom a pokračovali sme v smere asi 15 km západne do Badully do dedinky Bogoda, kde sa nachádza krásny drevený most stojaci na jedinom pylóne nad riečkou Galanda Oya.

Hovorí sa, že tu stál už v 12. storočí, aj keď súčasná stavba pochádza z obdobia roku 1700. Keďže toto miesto je málo známe a cesta k nemu pomerne dramatická, venujem mu najbližšie samostatný článok. Lebo tú úzku „asfaltku piatej triedy“ s nákladiakmi v protismere, ktorú som si na Manoja vymyslela, vrátane prejazdu jeho novým minivanom cez tečúcu rieku…

Ale ako hovorí s obľubou náš Manojček: „All is possible with Manoj Peiris.“ Fakt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #Sri Lanka by Bianka #Ella