Dovolenka v Libanone: V jediný deň stihnete opaľovanie na pláži aj lyžovanie

Libanon rozhodne nepatrí medzi najnavštevovanejšie turistické destinácie na svete. V najbližšej dobe sa to však zmení. Turizmus je v krajine momentálne na vzostupe a počet návštevníkov posledné roky stabilne rastie. Nie je sa čomu diviť – môže ponúknuť skutočne veľa.

20.12.2018 07:00
kaskadér, skok, dole hlavou, sýrsky utečenec,... Foto: ,
Breakdance v Bejrúte (ilustračné foto)
debata (2)

Unikátna kuchyňa

Libanonské jedlo je na strednom východe preslávené. Medzi tradičné pokrmy patrí kibbeh, grilovaná pochúťka pripravená z mletej pšenice, jahňacieho mäsa, cibule, mletej škorice a korenia.

Vegetariáni by si zas nemali nechať ujsť tradičný libanonský šalát fattoush, ktorý sa podáva s kúskami chleba pita.

Nemôžeme zabudnúť ani na manoushe, ktorá je tiež známa ako libanonská pizza servírovaná s rajčinami, olivami a mätou.

Arabi alebo starovekí Feničania?

Libanončania sa medzinárodne považujú za Arabov, aj keď väčšina u nich o sebe tvrdí, že sú potomkovia Feničanov, starovekých obyvateľov tohto kraja.

Libanonskí rybári lovia na brehu mora pri... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
more, oceán, pobrežie, skaly, útesy, leto, Libanon, rybári, rybolov, Libanonskí rybári lovia na brehu mora pri Bejrúte. (ilustračné foto)
Libanonský rybár. (ilustračné foto) Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
more, rybár, oceán, pobrežie, Libanon, vlny, mach Libanonský rybár. (ilustračné foto)

Boli to veľmi dobrí obchodníci a moreplavci. Zakladali kolónie okolo celého Stredozemného mora (najznámejšia z nich bola Kartágo).

Feničania tiež vytvorili prvú abecedu, ktorú podľa legiend neskoršie prebrali Gréci a Rimania.

Všetci obyvatelia Libanonu sú výrazne ovplyvnení Francúzskom, keďže tento ázijský štát bol kedysi francúzskou kolóniou (1923–1946).

Doteraz je tu francúzština druhým úradným jazykom (po arabčine) a je vidieť aj vplyv francúzskej architektúry – hlavné mesto Bejrút sa nazýva Paríž Blízkeho východu.

Za poslednú dekádu sa v krajine stala veľmi populárnou angličtina, a tak nie je ťažké stretnúť domáceho, ktorý hovorí plynule troma svetovými jazykmi.

Náboženská harmónia

Libanon je nábožensky najrozmanitejšou krajinou celej oblasti. Vláda tu registruje až 18 náboženstiev. Vedľa seba tu žijú tu moslimovia, kresťania, Drúzi aj malá komunita židov.

Pes Lucky sa plaví na chrbte svojho pána v... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
pes, plávanie, more, pán, Pes Lucky sa plaví na chrbte svojho pána v Libanone. (ilustračné foto)

Napriek občianskej vojne, ktorá sa skončila v deväťdesiatych rokoch, náboženské komunity dokážu medzi sebou vychádzať. Dôkazom toho je napríklad vianočný stromček postavený priamo pred najväčšou mešitou v krajine.

Libanon je tiež jediná krajina na Blízkom východe, ktorá ma za prezidenta kresťana. Pápež Ján Pavol II. kedysi vyhlásil: „Libanon nie je len krajina, je to odkaz.“ Nájsť na tej iste ulici mešitu a zároveň kresťanský kostol nie je nič netradičné.

Lyžovanie aj opaľovanie

Libanon je známy tým, že ráno si môžete vyjsť zalyžovať a na obed sa už opaľovať na pláži. Nájdete tu najlepšie lyžiarske strediská na Blízkom východe.

Tie sú síce otvorené iba v zime, ale v mori sa môžete kúpať po celý rok.

Lyžiari v zimnom stredisku Faraya-Mzaar,... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Libanon, sneh, zima, mráz, lyžovačka, lyže, lyžiari Lyžiari v zimnom stredisku Faraya-Mzaar, severne od libanonského Bejrútu. (ilustračné foto)
Libanončan na prechádzke so psom v lyžiarskom... Foto: SITA/AP, Bilal Hussein
Libanon, sneh, muž, pes, venčenie, Libanončan na prechádzke so psom v lyžiarskom rezorte Faraya, severovýchodne od Bejrútu. (ilustračné foto)

Očarujúca príroda

Najznámejšou prírodnou atrakciou je vodopád v Baatarskej rokline. Priepasť tvoria tri kamenné prstence, ktoré sú navzájom od seba oddelené. Odtiaľ aj pochádza názov „Jaskyňa troch mostov“, ako roklinu volajú miestni obyvatelia.

Okrem tohto unikátu očarí aj vodopád Afqa a Baaklinske vodopády. Neďaleko Bejrútu láka pozornosť jaskynný komplex Jeita Grotto, ktorým preteká podzemná rieka Nahr el-Kalb.

Libanončanka pózuje vedľa vodopádov Afqa. Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
vodopád, fotenie, Libanon, Libanončanka pózuje vedľa vodopádov Afqa.

Odvážlivci ju môžu splaviť a podzemné priestory objavovať z člna. Jaskyňa má čarovnú atmosféru a údajne sa v nej nachádza najväčší stalaktit na svete dlhý 8 metrov.

Pri metropole sa nachádza aj ďalšia zaujímavosť – Raouche rocks. Dve skaly, ktoré sa nachádzajú len pár metrov od pobrežia mesta, sú jeho symbolom. V jednej zo skál je prírodný tunel, ktorým sa dá preplávať.

Cédre

Libanon je prezývaný aj „krajina cédrov“ a tento strom má aj na svojej vlajke. Cédre sa cenili už od staroveku, podľa biblie použil toto drevo aj kráľ Šalamún pri stavbe Jeruzalemského chrámu.

Tyrkysové jazerá v lyžiarskom stredisku Laklouk... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
jazerá, príroda, Libanon, Tyrkysové jazerá v lyžiarskom stredisku Laklouk vo výške 2000 metrov nad morom v Libanone. (ilustračné foto)

Z cédrov sa tiež stavali najlepšie lode a pri obradoch sa používali ako obetné dary. Ich extrakt pomáhal pri liečbe rán.

Cédre sú rastú veľmi dlho, niektoré sa dožívajú aj 1000 rokov. Libanonci si tieto stromy veľmi cenia a je zakázané ich ťažiť.

Unikátna história

Názov Libanon je starý 4-tisíc rokov a je odvodený z aramejského slova “laban“, v preklade: „biely.“ V biblii sa tento názov nachádza až 71-krát, čo už samo o sebe vypovedá o veľmi dlhej histórii krajiny.

Paraglajder nad Libanonom. (ilustračné foto) Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
rogalo, lietanie, Libanon, výhľad, paraglider, paraglajding Paraglajder nad Libanonom. (ilustračné foto)

Celé tisícročia bola táto oblasť vystavená vplyvom mnohých kultúr, či už išlo o Feničanov, Peržanov, Grékov, Arabov, Turkov alebo Francúzov. Pod mešitami sa našli kostoly a chrámy Feničanov.

Bejrút a Byblos sa považujú za jedny z najstarších trvalo osídlených miest na svete, ich história je stará 5000 rokov.

V Baalbeku by ste našli staroveký rímsky chrám boha Jupitera a v pobrežnom mestečku Batroun zasa pozostatky starého fenického múru.

Pokiaľ chcete poznať históriu dopodrobna, určite navštívte národné múzeum v Bejrúte.

Mladý Turek Bakr al-Malla, ktorý žije v... Foto: SITA/AP, Bilal Hussein
Libanon, tanec, mladí, break dance Mladý Turek Bakr al-Malla, ktorý žije v Libanone, predvádza break dance v Bejrúte. (ilustračné foto)

Libanon je malá krajina, rozlohou je dokonca menšia ako východné Slovensko. Napriek tomu má však čo ponúknuť. Nie nadarmo sa mu hovorí “Švajčiarsko Blízkeho východu.“

Ak vás rozprávanie o Libanone zaujalo, neváhajte a navštívte tento malý kus zeme s veľkou históriou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Bejrút