Zostup do krátera hory Ijen: Smrtiace modré plamene a ťažká práca baníkov

Plán sa niekedy môže celkom líšiť od reality. Tak to bolo aj počas zostupu do krátera hory Ijen na ostrove Jáva. Chcel som si pozrieť prírodný úkaz – modré ohne, ktoré tam šľahajú zo zeme. Dosť ma to zaujímalo. Nakoniec však všetko dopadlo trochu inak...

23.01.2019 07:00
kráter, Ijen, Jáva, Indonézia, síra, dym, baníci Foto:
Kráter Ijen.
debata (1)

Ohne boli celkom „prepadák“. Ale podarilo sa mi tam vidieť aj niečo iné a práve vďaka tomu som zas raz o niečo múdrejší a viem toho o živote o niečo viac.

Zasa raz sa potvrdilo to staré známe „radšej raz vidieť, ako stokrát počuť“. Sledovať najťažšiu prácu, akú som doteraz videl, vo mne vyvolalo naozaj silné emócie.

Je noc, a preto zostupujem opatrne. Nechcem sa tam vyvaliť ako keď som v noci hľadal nejaké miesto, odkiaľ budem fotiť Mt. Bromo. Tu by boli následky zrejme horšie.

Niekde v diaľke, hlboko podo mnou, už sledujem pohyb malých svetielok. Keďže som bol prvý v kráteri, museli to byť pracujúci baníci. Netrvalo dlho a už som aj jedného míňal. Mal kopcovito naložené oba koše. Neviem prečo, ale pocítil som obrovskú ľútosť pri pohľade do jeho unavenej tváre.

Za dobrého počasia sa dá sledovať aj nočná obloha. Foto: Aleš Tvrdý
kráter, Ijen, Jáva, Indonézia, síra, dym, baníci Za dobrého počasia sa dá sledovať aj nočná obloha.

Chcel mi predať malú sošku zo síry. Vedel som, že ju nekúpim, a preto som ho len potľapkal po ramene, poďakoval sa mu a zaželal veľa šťastia.

Vždy, keď ma míňal ďalší a ďalší baník, rýchlo som sa uhol z úzkej cestičky v skalách, aby som nezavadzal a nerobil jeho prácu ešte ťažšou, ako je už aj tak.

Postupne sa mi podarilo dostať až celkom dole, na dno krátera, kde bolo jazero. To je najkyslejšie na celom svete, takže kúpanie sa v ňom asi nie je ten najlepší nápad.

Sledovanie práce baníkov ma zaujalo natoľko, že som hodnú chvíľu nevnímal nič okolo seba. Časom však začali pribúdať ďalší zvedavci ako ja.

Kráter Ijen. Foto: Aleš Tvrdý
kráter, Ijen, Jáva, Indonézia, síra, dym, baníci Kráter Ijen.

Vedel som, že práca baníkov je naozaj ťažká, no nevedel som, že až tak. Na tvárach tých ľudí som badal únavu. Červená koža na ramenách a jazvy, ktoré im trčali spod odevov, boli niečo ako nedobrovoľné tetovanie od nákladu, ktorý im zarábal na živobytie.

Až vtedy som pochopil, aké mám vlastne šťastie, že môžem robiť to, čo robím. Nech som už v živote robil hocijakú prácu, ktorú som v daný moment preklínal a nenávidel, tak sa ani zďaleka nepodobala na tú, ktorú som práve v tej chvíli sledoval. Naživo pred vlastnými očami.

Baníci ťažia síru vo veľmi náročných podmienkach. Neustále stúpajúce kúdole dymu ich prácu ešte viac sťažujú. Mnohokrát musia čakať, kým sa zmení smer vetra a až potom môžu pracovať.

Za 1 kilogram vynesenej síry dostane baník 6 centov (0,06 €). Do jedného koša sa dá naložiť 30–45kíl síry, ktorá sa vynáša vždy v dvoch spojených košoch. Ak baník vynesie napríklad 80 kilogramov síry, tak za to dostane 4,8 eura.

Kráter Ijen. Foto: Aleš Tvrdý
kráter, Ijen, Jáva, Indonézia, síra, dym, baníci Kráter Ijen.

Aj mne sa raz nedopatrením podarilo dostať do prúdu tohto sírového oblaku, ktorý ma na niekoľko sekúnd dokonale paralyzoval. Bol som kúsok od jazera, nevidel som absolútne nič. Aj napriek tomu, že som mal respirátor, nemohol som dýchať a začal som sa dusiť.

Napadlo mi, že sa skúsim na slepo presunúť. Vtedy som si však spomenul, že jazero je niekde kúsok podo mnou. Pád do neho by bola veľmi nešťastná voľba.

Dochádzal mi kyslík, a tak som sa len schúlil do klbka a dýchal vzduch pod bundou. Našťastie sa po niekoľkých sekundách smer vetra zmenil a ja som sa znovu poriadne nadýchol popri tom, ako som sa presúval ďalej.

Krátko pred tým, ako začalo svitať, baníci zapálili na „hotspotoch“ plamene modrej farby. Teda aby som bol presný, tak to bol jeden plameň.

Kráter Ijen. Foto: Aleš Tvrdý
kráter, Ijen, Jáva, Indonézia, síra, dym, baníci Kráter Ijen.

Keď som videl, čo niektorí turisti robili preto, aby si to zblízka odfotili, nestačil som sa čudovať. Vlastne sa už ani nedivím, že tu pred pár dňami nejaký nešťastník zahynul, po tom, ako padol priamo do jedného z horiacich plameňov.

Modré ohne boli teda pre mňa skôr sklamaním, no o to viac som mal „zážitok“ z toho, ako som sledoval prácu baníkov. Popri tom som aj zabudol cestou späť urobiť plánovanú zastávku na vrchole kopca Ijen a pozrieť si okolitú krajinu. Nevadí, mám o ďalší dôvod navyše sa tam vrátiť.

Kráter Ijen.
Kráter Ijen.
+4Kráter Ijen.
Turisti zostupujúci na dno krátera.
Za dobrého počasia sa dá sledovať aj nočná obloha.
+16Turisti, ktorí sa chcú odfotiť s robotníkmi,...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #baníci #indonézia #Jáva #síra #kráter