Krajina, v ktorej by ste chceli umrieť. Mŕtvi tu naveky žijú v luxuse - papierovom

Nie je pravda, že keď človek zomrie, už nič nepotrebuje. Taiwanskí výrobcovia papierových napodobenín predmetov ich ponúkajú pozostalým pre zosnulého, aby trávil večný odpočinok v luxuse, počnúc letnými vilami s bazénom cez kasína po filmové štúdiá. Píše o tom agentúra AFP.

19.04.2019 07:00
debata

V čínskej diaspóre po celom svete sa tradične spaľujú papierové imitácie rôznych predmetov, aby sa nimi zosnulí mohli na večnosti tešiť.

V posledných rokoch ustúpili bankovky a zlaté prúty modernejším predmetom dennej potreby, ako sú papierové smartphony, práčky, automobily, televízie či kreditné karty.

Na Taiwane šli niektorí výrobcovia takýchto predmetov ešte ďalej a ponúkajú modely, ktoré umožnia zosnulým taký život, aký si na zemi môžu dovoliť len boháči alebo celebrity.

„Veríme, že ľudia po smrti prechádzajú do iného sveta,“ hovorí Čchen Šu-suan, podnikateľ z Tchaj-peja, ktorý sa práve zúčastňuje na pohrebe svojho strýka.

O niekoľko okamihov neskôr sa rodina prizerá, ako v dyme mizne dvojposchodová vila s vlastným systémom osvetlenia, služobníctvom a luxusným automobilom parkujúcim vo vedľajšej garáži.

„Dúfame, že bude mať na onom svete dobrý život. Pripravili sme papierový dom a veľa peňazí, aby mal prostriedky na slušný život,“ vysvetľuje synovec zosnulého.

Táto prax vychádza z taoizmu, významného náboženstva na ostrove. Obety sa spaľujú pri pohreboch, pri výročiach úmrtia a pri oslavách organizovaných na počesť predkov.

Čchen uvádza, že rodina nechá spáliť ďalšie predmety pri festivale Čching-ming, keď sa čínske rodiny vydávajú k hrobom svojich zosnulých a upravujú hrobky.

Vesmírne lode, banky, kiná

Päťdesiatpäťročný Lin Cchuej-čchang vyrába modely z papiera už 30 rokov. Zákazníci majú z roka na rok náročnejšie požiadavky.

K jeho bestsellerom patria veľmi presné miniatúry smartfónov a notebookov a raz mal objednávku aj na miniatúrny trezor obsahujúci americké doláre, zlaté prúty a kreditné karty.

Niektorí od neho požadujú trochu nezvyklé predmety: miniatúrne banky, kozmickú loď či zábavný komplex s kasínom a barom so sporo oblečenými dámami.

Linov podnik ale naďalej vyrába aj tradičnejšie predmety, ako sú čínske štýlové domčeky z papiera a bambusu. Tieto domčeky obsahujúce polystyrén sa stávajú módnymi v súvislosti s rastúcim znepokojením zo zhoršovania životného prostredia.

„Vyrábam menšie a zložitejšie modely, ktoré sú v súčasnosti obľúbené. Používame takisto materiál šetrný k životnému prostrediu,“ hovorí Lin a dodáva, že len 20 percent objednávok sa týka tradičných obetí.

Štyridsaťročná Chan Jang, ktorá si založila vlastný podnik, keď nemohla nájsť ideálny domček pre zosnulého dedka, si myslí, že papierové obety umožňujú živým prekonať smútok. „Môžeme tak zosnulým prejavovať svoju lásku. Nezabúdame na svojich drahých a oni žijú v našich srdciach,“ hovorí.

Chan Jang ponúka ručne vyrobené predmety, ako sú papierové odevy, kabelky a kozmetika v prepočte za zhruba 80 eur.

Niektoré predmety však môžu byť oveľa drahšie. Raz vyrábala pre rodinu zosnulého filmového magnáta niekoľko kín z rôznych období. Účet sa vyšplhal v prepočte na 57 000 eur.

„Z papierových obiet nemá ísť strach. Chcem vyrábať krásne papierové predmety, aby ľudia cítili, že ich predkovia žijú lepší život v raji,“ hovorí Chan Jang.

debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #Taiwan