Najslávnejšiu pláž sveta do 20 rokov zhltne more. Zvrátia opatrenia jej skazu?

Ročne ju navštívi takmer 10 miliónov dovolenkárov, no nebude to tak už veľmi dlho. Podľa správy z roku 2017 sa pláž na havajskom ostrove Oahu, neďaleko mesta Honolulu, do dvoch desiatok rokov stratí pod vodou kvôli klimatickým zmenám a postupnému zdvíhaniu sa hladiny. Príde svet o známu Waikiki?

29.04.2019 07:00
Honolulu, západ slnka Foto: ,
Západ slnka v Tichom oceáne - v Honolulu na Waikiki Beach.
debata (7)

Ikonická pláž sa preslávila vďaka svojmu bielemu piesku či úžasným možnostiam na surfovanie. Teraz ju však ohrozuje rastúca úroveň oceánu, píše Businessinsider­.com. Havajská vláda sa preto rozhodla podniknúť niekoľko opatrení, ktoré by mohli tento smutný osud zvrátiť.

Už v máji roku 2017 pobrežná oblasť zažila super veľký príliv, ktorý premenil blízke hotely a infraštruktúru na Poseidonovo kráľovstvo. Podľa odborníkov čaká Waikiki v najbližších 15 až 20 rokoch množstvo takýchto obrovských prílivov, ktoré letovisko úplne zničia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Waikiki Shopping & Biz Plaza (@waikikishoppingplaza),

Havaj v posledných rokoch zaznamenal 15-centimetrový nárast hladiny a more neustále stúpa. Podľa predpovedí by na ostrovoch do roku 2100 mohla stúpnuť voda až o meter.

Takýto nárast by sa dotkol až 6000 budov a zasiahol by 20 000 obyvateľov. TO by pre Havaj, ktorý sa mimoriadne spolieha na turizmus, bolo fatálne.

Opatrenia, ktoré navrhujú miestne úrady, by stáli 4 milióny dolárov a mali by zabrániť ničivým prívalom vody, uvádza Nypost.com.

Projekt ráta s rozdelením Honolulu na viaceré pásma prepojené pobrežnou cestou. Každá časť by vybudovala pobrežný park a zóny ochrany pred povodňami. Zároveň by v prípade náporu vody dokázala sebestačne, bez pomoci susedných zón, ochrániť a zachrániť svojich obyvateľov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@riffstrum),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa JEZRIEL GANINO | Melbourne (@journeywithjezriel),

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pláž #Havaj #globálne otepľovanie #Havajské ostrovy