Ministerstvo varuje: Nekritizujte thajskú monarchiu, hrozia tresty

Cez víkend sa v thajskom Bangkoku uskutoční korunovácia thajského kráľa. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v tejto súvislosti odporúča Slovákom v Thajsku počítať s bezpečnostnými a dopravnými obmedzeniami, ale aj prísnejšími postihmi za kritiku monarchie.

03.05.2019 11:32
thajsko, Bangkok, Foto:
Veľký alebo kráľovský palác, Bangkok, Thajsko
debata

„V danom období bude prísnejšie uplatňovaný zákon ‚lése majesté‘, ktorý postihuje urážky kráľovského majestátu. Je potrebné zdržiavať sa akýchkoľvek kritických vyjadrení na adresu monarchie a dodržiavať zásady rešpektu a úcty,“ píše rezort na svojej webovej stránke.

Ministerstvo tiež cestujúcej verejnosti odporúča, aby pred cestou sledovala dianie a riadila sa odporúčaniami miestnych orgánov a bezpečnostných zložiek.

S obmedzeniami je treba počítať najmä v okolí Kráľovského paláca. Rezort zároveň pripomína možnosť dobrovoľnej registrácie pred cestou.

Kráľ Mahá Vatčirálongkón by mal byť korunovaný za v poradí desiateho monarchu dynastie Čakri počas prepracovanej trojdňovej slávnosti, ktorá sa začne v sobotu (4. 5).

Korunovácia 66-ročného monarchu bude prvou od uvedenia do úradu Vatčirálongkónovho otca takmer pred 70 rokmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko