Ministerstvo šťastia, žiadni bezdomovci, najvyššia nezdolaná hora. Tajomný Bhután

Tajomná krajina pod Himalájami, vkliesnená medzi Indiou a Čínou, kam sa bežný turista len tak nedostane. Až do roku 1974 bolo malé ázijské kráľovstvo v úplnej izolácii od zvyšku sveta a táto uzavretosť mu pomohla zachovať si svoju kultúru, hlboké budhistické tradície aj hodnoty ako dôležitosť rodiny a nedotknuteľnosť krajiny.

14.05.2019 07:00
Bhután, tigrie hniezdo, kláštor, hory, ázia Foto:
Kláštor tigrie hniezdo, Bhután
debata

Tu je niekoľko zaujímavostí, ktoré nájdete okrem Bhutánu len málokde, alebo sú pre krajinu úplne unikátne.

Slovo „Bhután“ znamená v preklade „Krajina hromového draka“. Meno si oblasť vyslúžila vďaka prudkým búrkam, ktoré sa sem často valia od Himalájí.

Dostať sa do kráľovstva nie je jednoduché ani dnes. Pred vstupom treba zaplatiť vysoký poplatok – letenky, hotel a ďalšie poplatky sa uhrádzajú vopred – za deň v prepočte približne 200 eur. Po krajine sa môže cestovať len v skupinách so sprievodcom a turisti aj tak nemajú prístup všade.

Bhután bol prvou krajinou na svete, ktorá ukotvila priamo v ústave povinnosti na ochranu životného prostredia. Medzi požiadavky patrí, že najmenej 60 percent krajiny musí mať trvalý lesný porast.

Bhutánčania sú skutočne mladí – až tretina obyvateľov má menej ako 14 rokov. Stredný vek je len 22,3 roka.

Ženy majú v Bhutáne vynikajúce postavenie. Nie len že si ich tu vážia, ale prejavuje sa to, aj pokiaľ ide o dedenie. Majetok, dobytok, nehnuteľnosti, pôda – to všetko pripadne najstaršej dcére, nie synovi.

Hlavné mesto krajiny, Thimpu, nemá ani jediný semafor. Keď sa jednu križovatku nainštalovali prvú automatickú svetelnú signalizáciu, obyvatelia boli proti, a tak semafor odstránili a dopravu ďalej riadil policajt.

Bhután je jediným štátom sveta, kde je zakázaný predaj tabaku.

Bhutánska hora Gangkhar Puensum (7 570 metrov) má hneď dva rekordy – jej vrchol je najvyšším bodom krajiny a zároveň najvyššou nezdolanou horou sveta. Traja horskí bratia, ako znie jej názov v bhutánskom jazyku, si svoje teritórium dobre chránia.

Prijať ponúkané jedlo na prvý raz je v Bhutáne spoločensky nevhodné. Tamojšia etiketa diktuje zo dva-trikrát odmietnuť so zakrytými ústami, až potom sa do stravy pustiť.

Toho, kto zabije mimoriadne ohrozeného a v Bhutáne posvätného žeriava čiernobieleho, môže stihnúť trest doživotného väzenia.

Bhután bol jednou z posledných krajín sveta, kde sa zaviedla televízia. Zákaz pozerať vysielanie prestal platiť presne pred 20 rokmi.

Čo je šťastie a spokojnosť – nedosiahnuteľná chiméra? Dôležitá súčasť života a merateľná veličina, povedali si v Bhutáne a v roku 2008 zriadili Výbor pre hrubú národnú spokojnosť. Krajina sa o svojich obyvateľov zaujíma, a tak kolónka, kde sa značila miera spokojnosti, nechýbala ani v dotazníku pri sčítaní ľudu. Kráľovstvo šlo ešte ďalej a vytvorilo ministerstvo spokojnosti, ktoré podobne ako HDP meria a usiluje sa riadiť národné šťastie.

V Bhutáne nie sú žiadni bezdomovci. Ak niekto z rôznych príčin príde o strechu nad hlavou, navštívi kráľa a ten mu pridelí malý kúsok pôdy, kde môže pestovať rastliny na svoju obživu a postaviť si príbytok.

Bhutánčania majú úplne bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Navyše si môžu vybrať z tradičnej aj klasickej medicíny, ktorú v kráľovstve poskytujú.

Národné oblečenie diktuje mužom dlhé plášte a ženám tradičné šaty. Sociálny status naznačuje šatka prehodená na ľavom pleci – vyššie postavení a mnísi nosia žltú, obyčajní ľudia bielu.

Worldwildlife­.org; Brightside.me

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bhután