Veľký príbeh malého mesta alebo ako sa čínsky farmár stal prezidentom USA

Veľmi dávno, keď ešte ani starý otec môjho starého otca netušil, že niekedy bude na svete krajina, ktorá sa bude volať Čína, bolo na ďalekom východe veľmi slávne mesto.

23.05.2019 07:00
Xian vojak, Terakotová armáda Foto:
Terakotová armáda
debata (1)

Niekdajšie centrum celej ríše a zároveň aj sídlo samotného cisára. Dnes ho na mape nájdeme pod názvom Xian. Zažilo rozmach, ale aj úpadok. Potom doslova zmizlo pod zemou, aby ho o stovky rokov opäť objavili.

Práve vďaka veľkolepému objavu, ktorý nemá na svete obdobu, sa do tohto 6-miliónového malého mesta (ako ho volajú domáci), každý deň príde pozrieť takmer 45-tisíc turistov z celého sveta.

Xian - vstupná brána. Foto: Aleš Tvrdý
Čína, Xian, Terakotová armáda Xian - vstupná brána.

Prečo? Preslávili ho dve udalosti z minulého storočia. Ani jedna nebola plánovaná. Prvá je archeologický unikát a tá druhá je zasa dielom zhody okolností. Čo to vlastne bolo?

Počiatočný bod celej hodvábnej cesty, bývalé hlavné mesto celej ríše, je viac než impozantný prívlastok pre mesto. To bola však dávna minulosť ešte pred 40 rokmi. Vtedy by sem zrejme veľa turistov aj tak nezavítalo.

Zašlá sláva a ovocné sady v šírom okolí – to bolo to, čo sa zachovalo až do 70. rokov minulého storočia. Koniec tomu „obyčajnému“ mestu „vybavili“ dvaja roľníci, ktorí chceli vykopať studňu.

Múzeum Foto: Aleš Tvrdý
Čína, Xian, Terakotová armáda, múzeum Múzeum

V zhruba dvoch metroch pod povrchom narazili na čudný objav. Nebola to voda, ale hlinený vojak. Tí dvaja vtedy ani len netušili, že našli niečo, čo zmení nielen ich životy, ale aj osud celej modernej Číny.

Hneď po tom, ako sa na objav prišli pozrieť prví odborníci, sa vedelo, že to nie je vec náhody. Prvý čínsky cisár veril v posmrtný život, a preto dal vybudovať obrovskú hlinenú armádu.

Tá ho mala strážiť práve po smrti, preto ju dal neskôr zasypať. Armáda celé stáročia ležala nedotknutá pod zemským povrchom, kým sa ju nešli spomínaní roľníci v roku 1974.

Terakotová armáda
Terakotová armáda
+7Terakotová armáda

Od vtedy až do dnes stále pokračujú archeologické práce, počas ktorých sa stále a stále odhaľujú nové objavy. S týmto svetovým dedičstvom sa však spája aj veľmi milá príhoda.

Keď sa celý svet dozvedel o tom, čo sa našlo v Číne, pomaly, ale isto sa začala táto správa šíriť na všetky strany a do všetkých kútov sveta. Objav to bol taký vzácny a významný, že si ho chcel osobne prísť pozrieť aj samotný prezident USA.

Vtedajšia hlava krajiny Bill Clinton sa teda nahlásil na oficiálnu návštevu a za jeden zo svojich bodov cesty si vytýčil aj to, aby sa mohol stretnúť s nálezcom Terakotovej armády.

Clinton sa chcel s roľníkom aj krátko pozhovárať. Ten však po anglicky nevedel ani slovo, preto mu povedali, ako to bude prebiehať a mal si rozhovor v angličtine vopred nacvičiť, aby všetko vyzeralo tak, ako sa na významnú návštevu patrí.

Prvá otázka bola „how are you?“(ako sa máš?) a odpoveďou malo byť „thank you, I'm fine“ (ďakujem, mám sa dobre). Tá druhá veta sa však farmárovi zdala veľmi ťažká a museli ju skrátiť. Zmenili ju teda len na krátke „me too“ (aj ja).

Keď nastal deň „D“, všetko sa zdalo byť pripravené do posledného detailu. Clinton dorazil aj so svojím obrovským štábom. Prezident nahodil svoj americký úsmev, reportéri začali blýskať fotoaparátmi a vtedy to prišlo.

Vojak Foto: Aleš Tvrdý
Čína, Xian, Terakotová armáda Vojak

Farmára to celkom rozhodilo a úplne znervóznel. Nebolo už však cesty späť a o pár okamihov už stál zoči voči samotnému prezidentovi USA.

Ten mu podal ruku ako prejav zdvorilosti a na znak toho, aký veľký objav sa mu podaril. Keď Clinton položil prvú otázku, začala sa písať jedna z najzábavnejších historiek, tohto stretnutia.

Prezident sa spýtal farmára: How are you?. Ten mu v panike odpovedal: Who are you? (Kto si?). Clinton sa nenechal zaskočiť a hneď odpovedal, ako sa volá a dodal aj to, že je prezidentom Spojených štátov amerických. Farmár už len dodal to, čo ho naučili: Me too (aj ja).

Xian - múzeum armády. Foto: Aleš Tvrdý
Čína, Xian, Terakotová armáda Xian - múzeum armády.

Roľník-objaviteľ ešte aj dnes pracuje neďaleko miesta, kde je múzeum Terakotovej armády. V malom obchode so suvenírmi sa fotí za poplatok s turistami a podpisuje knihu, kde je opísaný celý príbeh jeho nálezu.

Ak by si však niekto myslel, že vláda mu za tento svetový objav zaplatila tučnú odmenu, mýlil by sa. Zinkasoval len 30 juanov, čo bolo v prepočte asi 5 amerických dolárov.

Kto vie, čo si o tom myslí farmár teraz, keď vidí, čo sa okolo jeho objavu za 40 rokov vybudovalo. Denne sa cez brány premelie asi 45-tisíc návštevníkov, ktorí zaplatia vstupné vo výške okolo 9 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína