'DiCapriovu pláž' minimálne na 2 roky úplne zatvorili

Thajská pláž Maya Bay, ktorú zviditeľnil film Pláž, ostane pre turistov zatvorená najmenej do roku 2021. Nával turistov, ktorí chcú navštíviť miesto, kde hviezdil Leonardo DiCaprio, podľa miestnych odborníkov úplne poškodil tamojší ekosystém.

02.06.2019 07:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa iammhoo_krabi (@iammhookrabi),

Záliv na ostrove Phi Phi, ktorý si vybrali filmári, bol kedysi známy svojím nedotknutým pobrežím a vodami plnými koralov a ďalších morských živočíchov.

Dnes? Od uvedenia filmu v roku 2000 sa na pláž neustále valí doslova záplava turistov, niekedy ich pricestuje až 5000 denne.

Prílev ľudí má masívny dopad na životné prostredie – spôsobuje eróziu pôdy a vykorenenie stromov a vegetácie, no najmä poškodzuje koraly. Vedci oznámili, že až 80 % koralov návaly návštevníkov neprežilo, píše Thenational.ae.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa chris (@bardaygreenrid),

Vlani už ostal záliv na štyri mesiace uzavrený, no ekosystém sa za taký krátky čas nestihol zregenerovať. Thajská vláda potvrdila, že Maya ostane neprístupná aj naďalej, najmenej do roku 2021, možno aj omnoho dlhšie.

Uzávera sa však dočkala aj kritiky z radov poskytovateľov služieb v cestovnom ruchu. Maya Bay, ktorá každoročne priláka 38 000 návštev­níkov, je podľa niektorých miestnych srdcom turizmu v oblasti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pláž #Thajsko