Nová senegalská obsesia: Luxusné ovce, kvôli ktorým sa ľudia dostávajú na dno

"Keby som mal 100.000 dolárov, utratil by som ich za ovce," hovorí obchodník s ovcami Adid Seck. Takéto nadšenie nie je v Senegale nič neobvyklé. Ľudia tu ovce zbožňujú. Nielen, že skvele chutia, sú tiež symbolom spoločenského statusu.

09.06.2019 07:00
debata (1)

Každý rok ich miestni pri náboženských sviatkoch tabaski obetujú stovky tisíc (a následne ich zjedia). Chudobné rodiny sa často zadlžujú – hoci je to pre ich rozpočet zničujúce – len aby si jednu ovcu mohli kúpiť a nestratili tak svoje spoločenské postavenie, píše britský týždenník The Economist.

Predmetom najnovšej posadnutosti je obzvlášť luxusné plemeno ladoum, obrovské a majestátne ovce; barany môžu vážiť toľko ako traja dospelí muži.

Napodiv však nemajú vlnu (čo v západnej Afrike nepredstavuje problém, aj tak je tam na sveter príliš horúco). Niektoré z nich pripomínajú skôr malé kone ako ovce.

Na to, aby ich miestna obetovali niektorému z bohov, sú tieto zvieratá príliš cenné. Obchodníci ich namiesto toho predávajú bohatým ľuďom, biznismenom, náboženským vodcom a členom vlády, ktorí sa o ne starajú ako o domácich miláčikov.

Ovce ladoum sú také populárne, že sa pre ne organizujú televízne prehliadky krásy, v ktorých sa súťaží o tisíce dolárov.

Na poľnohospodárskom veľtrhu v hlavnom meste Dakar dobre situované páry skúmajú rodokmene oviec, v ktorých vidia investíciu do budúcnosti. Niektorí obchodníci údajne dodávajú ovce samotnému prezidentovi Senegalu.

Cena tohto plemena raketovo stúpa. Adid Seck kúpil svoje prvé tri ovce v roku 2016 dohromady za 8500 dolárov a začal ich množiť. Dnes odhaduje, že by mohol predať jedného z obrovských baranov, ktorému dal meno Kronos, asi za 70.000 dolárov.

V krajine, kde je HDP na obyvateľa asi 1000 dolárov, sa môžu tieto ceny zdať ako číre šialenstvo. Podľa obdivovateľov oviec za to však zvieratá stoja.

„Robia mi radosť,“ hovorí Seck. „Toto plemeno má veľkú charizmu,“ dodáva. V dome ich má teraz štyridsať a má dvoch zamestnancov, ktorí sa o ne starajú.

Rovnako aj on trávi väčšinu svojho času tým, že o ne stará. Jeho žene to vraj nevadí, pretože sú tieto zvieratá také výnosné. Jahňatá Seck často predáva za 2500 až 5000 dolárov. Dúfa, že v budúcnosti postaví svojim ovčím kamarátom vlastný dom.

Chovanie takýchto cenných zvierat však môže byť nebezpečné. „Naším najväčším problémom sú zlodeji oviec,“ hovorí iný chovateľ. Jedného dňa k nemu do domu vraj vtrhli ozbrojení muži a zobrali mu šesť oviec v hodnote 85.000 dolárov.

Je však otázkou, či budú mať túto cenu ešte za rok. Niektorí ekonómovia tvrdia, že mánia okolo oviec plemena ladoum je odsúdená na zánik.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovce #Senegal