Tonga – tajomná krajina medzi nebom a oceánom, Štefánikom a Photoshopom

Pozerám sa na monitor a sám som zvedavý, kam sa presunie kurzor na mape, po tom ako som dal vyhľadať názov krajiny, kam sa vyberiem o niekoľko týždňov. Až doteraz som o nej nikdy nepočul absolútne nič.

12.08.2019 07:00
Tonga Foto:
Tonga
debata

Na moje prekvapenie nachádzam nejaké informácie aj v slovenčine. Dokonca sem kedysi pricestoval aj sám Milan Rastislav Štefánik, aby sledoval zatmenie slnka.

Fotografie a informácie, ktoré sa mi striedajú pred očami, ma rýchlo utvrdzujú v tom, že sa mám na čo tešiť. Ostrovná krajina v južnom Pacifiku si ako jediná zachovala vlastnú identitu a nebola kolonizovaná ako tie ostatné.

To znamená, že tam nájdem tradičný domorodý život. Presne to, čo chcem vidieť, keď už sa „odtrepem“ na druhú stranu zemegule. Tam, kam som chcel ísť už dávno. Polynézia, ide sa!

Sám celkom neviem, čo presne ma tu čaká, no veľmi sa na všetko teším. Odpoveď dostávam hneď po pristátí na jedinom medzinárodnom letisku, neďaleko hlavného mesta krajiny, Nuku'alofa.

Tu sa meria čas trochu inak. Namiesto automatického pásu mi batoh priniesla skupinka starších chlapov, ktorí mali naložený plný voz kufrov. Stačilo len ukázať na ten môj a počkať, kým sa k nemu dostanú.

Tonga Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Tonga Tonga

Bola jar a to na južnej pologuli znamená obdobie dažďov. No aj napriek častým a pravidelným zrážkam je vonku príjemná teplota.

Z môjho hotela, ktorý je najlacnejším ubytovaním v meste, mám síce pekný výhľad, no nevydržím sedieť dnu a hneď sa aj idem prejsť do centra.

Prší. Rozdiel je len v tom, či prší trochu alebo poriadne. Ľudia na ulici sa stále usmievajú. Ja sa usmievam tiež.

Dievčatá a ženy s kvetmi vo vlasoch a hnedou pokožkou vyzerajú neskutočne krásne. Som zamilovaný v krátkych a pravidelných intervaloch, niekoľkokrát za hodinu.

Po meste chodím bosý. Nie je tu kanalizácia, takže miestami sa na chodníkoch brodím vo vode, po daždi, takmer po kolená.

Tonga Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Tonga Tonga

Domáci to tak robia tiež a ja nechcem predsa vytŕčať z davu ešte viac. Veľa belochov tu nie je. Teda okrem mňa som za deň stretol ešte asi ďalších dvoch.

Kde sa dá najlepšie skryť pred dažďom a nesedieť na izbe? Jasné! Predsa vo vode.

Aby moje kúpanie nemalo fatálne následky, pozorne počúvam inštrukcie od domácich obyvateľov, ako sa správať v oceáne. Okolo ostrova je útes. Kde presne, zistím tak, že nájdem miesto, kde sa lámu veľké vlny.

Za ním by som sa radšej nemal zdržiavať. Je tam hlboká voda, silné prúdy a žraloky. Tie by mi však nemali urobiť nič, ak nebudem vo vode krvácať, čúrať alebo prenasledovať ich korisť.

Radšej sa tomuto stretu však chcem vyhnúť, a preto sa zdržujem len v bezpečných vodách. Tu budem spokojne prenasledovať Nema a jeho pestrofarebnú partičku.

Chcem sa presunúť aj na ďalšie súostrovie, ktoré je zhruba 10 hodín cesty rýchloloďou. Ale zohnať na ňu lístok je niečo ako pacifická tragi-komédia.

Tonga Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Tonga Tonga

Nakoniec sa to však podarí a ja sa už plavím oproti svojmu najväčšiemu dobrodružstvu v živote. Samozrejme, vtedy o tom ešte ani netuším, no ono tam na mňa už pekne čakalo.

Sledovať svet v týchto končinách môže niekomu pripadať celkom nudné. Nad hlavou modrá obloha, pod nohami modrý oceán.

Pre mňa to však má obrovské čaro. Nechce sa mi veriť, že som naozaj tam, kde som. Z času na čas sa na horizonte v diaľke objaví nejaký malinký ostrovček, ktorý vyzerá, akoby ho tam niekto dorobil v Photoshope.

Tonga je vo svete známa aj pod menom „Priateľské ostrovy“. Toto pomenovanie dostala po tom, ako ju objavili prví Európania. Mali celkom šťastie, že zakotvili tam, kde neboli kanibali a nikto ich nechcel zjesť.

Tento prívlastok im však rozhodne patrí aj dnes. Ani mňa nikto nechcel mať na nedeľnom tanieri. Práve naopak.

Tonga
Tonga
+12Tonga

Stretol som tu množstvo milých a pohostinných ľudí, na ktorých budem spomínať do konca života len v tom najlepšom.

Ak chcete vedieť viac o tom, aké dobrodružstvo na mňa čakalo na ostrove Haʻafeva, kde som omylom stroskotal, tak prečítajte aj ďalšie pokračovanie príbehu, ktoré uverejníme čoskoro.

A ak chcete zažiť svoje vlastné dobrodružstvo, tak neváhajte a niekam sa vyberte aj vy. Je celkom jedno, či to bude na druhú stranu zemegule, alebo do lesa za domom. Podstatné je to, aby ste mali z toho radosť a aby ste si to aspoň skúsili. Veľa šťastia!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tonga #Aleš Tvrdý #Polynézia