Ako sa žije na ostrove, kde je dvakrát viac opíc ako ľudí? Pozorujú nás...

Mačiaky sú veľkou turistickou atrakciou karibského ostrovčeka Svätý Krištof, v posledných rokoch však robia ťažkú ​​hlavu miestnym farmárom. Ohrozujú totiž ich úrodu aj miestne vegetáciu.

01.09.2019 07:00
debata

Počet mačiakov na tomto ostrove v posledných rokoch vzrástol odhadom na 60 000, čo je takmer dvojnásobok počtu tamojších obyvateľov, uviedol server BBC.

„Keď som bola dieťa, bolo vzácne vidieť tu opicu. Teraz sú všade. Turisti ich obdivujú, že sú roztomilé. To sú, ale zároveň aj škodia,“ hovorí riaditeľka miestneho odboru pre životné prostredie June Hughesová.

Niektorí farmári sa ich snažia odradiť psami. „Chvíľu to funguje, ale potom prídu domov a nájdu opičku, ako si so psom hrá,“ dodala.

Mačiaky sa z hôr postupne premiestnili k obývaným zónam, kde jedia úrodu farmárov. Tí sa ich snažia zastrašiť napríklad gumovými hadmi či figurínami dravých vtákov, čo sú ich prirodzení nepriatelia v západnej Afrike.

„Čoskoro ale zistia, že sú to atrapy. Sú veľmi prefíkané,“ opísala Hughesová.

Niektorí obyvatelia ostrova si z mačiakov urobili biznis a ponúkajú turistom foto s nimi, jednu za štyri libry (asi 4,30 eur). Malé opice ale preto tiež končia za mrežami, iné dokonca na tanieri ako miestna delikatesa prezývaná „baranie zo stromu“.

Ostrov Svätý Krištof, ku ktorému patrí ostrov Nevis a ktorého hlavou je britská kráľovná zastúpená generálnym guvernérom, sa stal súčasťou projektu Programu OSN pre životné prostredie (UNEP).

Projekt sa zameriava na invazívne druhy vo východnom Karibiku a na ostrove Svätý Krištof je zatiaľ jeho cieľom nazbierať informácie o živote mačiakov, ktoré si tam pôvodne v 17. storočí priviezli britskí osadníci ako domácich miláčikov.

Experti sa teraz snažia zmapovať návyky mačiakov na ostrove, ktorý má rozlohu 269,4 km². „Budeme hovoriť s miestnymi obyvateľmi, ktorí poznajú zvyky mačiakov aj ich denný program,“ vysvetlila oblastná koordinátorka, antropologička Kerry Doreová.

Umiestnime tiež kamery tam, kde údajne opičky kradnú vajcia vtákov, aby sme overili, či sú skutočnými zlodejmi, dodala.

Hromadná sterilizácia nie je podľa nej riešením. „Mačiaky nie sú premnožené potkany,“ uviedla.

Podľa Christy Gallagherovej z Rossovej vysokej školy veterinárnej medicíny v meste Basseterre, metropoly Svätého Krištofa, je jedným z riešení vysádzanie tropických ovocných stromov. Tie tam zničili hurikány a ich obnova by mohla vrátiť opice do hôr.

„Ich sociálna interakcia je neuveriteľná, pozorujú nás úplne rovnako ako študujeme my ich, sú proste fascinujúce,“ uviedla Gallagherová.

„Mali by sme ich chrániť. Konflikty človek-zviera existujú na celom svete, musíme len zistiť, ako so zvieratami spoluexistovať v harmónii,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #opice #Ostrov