Saudská Arábia a cestovanie žien? Pas dostanú, povolenie poručníka nemusia dostať

Saudská Arábia síce zrušila obmedzenia voľného pohybu žien, keď im povolila cestovať bez dovolenia poručníkov, v platnosti ale zostali pravidlá, ktorými možno stále ženám voľnosť obmedziť.

25.10.2019 10:00
arabky, saudska arabia, šoferovanie Foto:
Moslimky v Saudskej Arábii už môžu šoférovať auto, dostanú aj pas. Plne o sebe rozhodovať však nemôžu.
debata (1)

Ako napísala agentúra AFP, je dokonca možné nechať ženy zavrieť do útulkov, ktoré sa príliš nelíšia od väzníc. Kráľovstvo praktizuje inštitúciu poručníctva, takže ženy o sebe bez dovolenia mužských poručníkov nemôžu plne rozhodovať. Poručníkom býva najbližší mužský príbuzný.

V auguste Rijád oznámil, že ženám nad 21 rokov sa budú vydávať cestovné pasy a ženy budú môcť bez dovolenia kohokoľvek iného cestovať do zahraničia. Za rozhodnutím stojí korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý chce pomery v konzervatívnom kráľovstve modernizovať.

Rozhodnutím o vydávaní cestovných dokladov však nepadlo pravidlo zvané taghajjab (neprítomnosť). Najbližší mužský príbuzný podľa neho stále môže polícii oznámiť absenciu príbuzných, čo sa môže skončiť ich zatknutím a eventuálnym umiestnením do útulku pre ženy, uvádza saudskoarabská odborníčka na záležitosti oblasti Perzského zálivu Ímán Husajnová.

Aj nemenovaný západný diplomat, ktorého oslovila AFP, sa domnieva, že táto možnosť ohlásiť neprítomnú je veľkou trhlinou rozhodnutia o pasoch. „Občania Saudskej Arábie nemôžu svojim dcéram zabrániť, aby si obstarali pas, ale stále ich môžu polícii nahlásiť ako nezvestné, a tá ich privedie späť domov,“ uvádza diplomat.

Pritom už vlani členovia poradnej rady ministerstvu spravodlivosti odporučili systém taghajjabu zrušiť, ale úrad na to nereagoval.

Záujem o cestovné pasy je značný, prichádza si po nich čoraz viac žien. Na sociálnych sieťach sa ale mnohí reforme vysmievajú. Objavujú sa napríklad vtipy, keď prichádzajú zahalené ženy z jednej strany hranice a z druhej vychádzajú už len ľahko oblečené.

Ochrancovia ľudských práv z organizácie Human Rights Watch (HRW) tvrdia, že poručník môže aj teraz získať súdne rozhodnutie, ktoré jeho príbuzným zakáže vycestovať. Môže aj poslať sťažnosť na „neposlušnosť“ dotknutej, čo sa môže skončiť aj uväznením.

Hoci saudské Arabky môžu vďaka uvoľneniu pomerov od vlaňajška samy riadiť automobil, v prípade povolenia sobáša sa bez súhlasu poručníka nezaobídu, píše AFP.

Francúzska agentúra hovorila s dvoma ženami, ktoré strávili takmer rok v útulku pre ženy. Dostali sa tam, keď sa pokúsili od rodiny utiecť kvôli zlému zaobchádzaniu.

V útulku ich kamery monitorovali 24 hodín denne. V prípade, že sú chovanky potrestané, vykonajú trest bičovaním muži. Vedenie útulku si tiež vedie záznamy o menštruáciách žien. Husajnová tvrdí, že ak o prepustenie nepožiada poručník, môžu zostať ženy v týchto zariadeniach dlho.

To bol aj prípad dvoch žien, s ktorými hovorila AFP. Keďže si pre ne rodiny neprišli, boli prevezené do iného zariadenia, ktorému sa hovorí prijímacie domy.

Sú vraj plné deprimovaných žien, o ktoré rodiny neprejavili záujem už niekoľko rokov. Panuje tam násilie a napriek prísnemu stráženiu sa odtiaľ ženy snažia utiecť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #pas #Saudská Arábia #ženy