Turisti otravujú gejše, vnikajú do ich domov. Kjóto dalo stop ich foteniu

Úrady v Kjóte zakázali fotografovanie v niektorých uliciach štvrte Gion, ktorá je už po stáročia tradičným domovom gejší. Reagujú tým na sťažnosti na turistov, ktorí sa často správajú neobratne a gejše otravujú, keď sa s nimi snažia zaobstarať vysnívaný obrázok.

10.11.2019 09:00
gejša Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aféra je podľa denníka The Guardian odvrátenou stranou japonského turistického boomu, ktorý sa zrejme ešte posilní kvôli olympijským hrám v Tokiu, plánovaným na budúci rok.

Zákaz platí v niektorých súkromných uliciach vo štvrti a za jeho porušenie hrozí pokuta až 10.000 jenov (asi 80 eur). Turisti sa v tomto bývalom cisárskom meste snažia odfotiť gejše – tu nazývané geiko – a učeníčky maiko, ktoré sa gejšami stanú až po päťročnom štúdiu tradičného tanca, hry na japonské nástroje, etikety a umenia konverzácie.

Vo štvrti sa nachádza niekoľko luxusných reštaurácií, v ktorých hostia večerajú na tradičných žinenkách tatami a gejše im robia spoločnosť.

Príliš veľký príliv turistov však podľa miestnych ničí osobitú atmosféru, vďaka ktorej je štvrť Gion taká obľúbená. Niektorí návštevníci hádžu odpadky na zem, fajčia na ulici, vnikajú do súkromných domov, či dokonca za gejšami behajú, aby sa s nimi mohli vyfotografovať.

Miestne úrady preto vyvesili cedule, ktoré turistov od fotenia a nevhodného správania odrádzajú. Zastupiteľstvo tiež rozdáva záložky a nálepky, ktorými sa tiež snaží upozorniť na dobré mravy.

Keďže však podobné opatrenia v minulosti príliš nezapôsobili, skúšajú miestni tiež nový prístup pomocou moderných technológií. Špeciálna turistická aplikácia v inteligentných telefónoch má návštevníkov správou upozorniť, keď sa ocitnú jeden kilometer od štvrte Gion. Anglicky a čínsky im potom pripomenie, aby gejše nefotili a správali sa uvážlivo.

Japonsko navštívilo vlani rekordných 31 miliónov ľudí, čo je o deväť percent viac, než rok predtým. Turizmus kvitne najmä vďaka slabšiemu jenu, ľahšiemu vízovému procesu a stále dostupnejším leteckým spojeniam.

Vláda si stanovila ako cieľ pre budúci rok 40 miliónov zahraničných turistov, do roku 2030 ich chce na japonské ostrovy prilákať až 60 miliónov ročne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Gejša #Kjóto