Dovolenka v Sudáne: Rozvrátená krajina má viac pyramíd ako Egypt. Pozriete sa?

Najväčšia krajina čierneho kontinentu je zároveň jednou z najchudobnejších. Mnohoročné konflikty na juhu Sudánu uvrhli mnoho obyvateľov do hladomoru a celá republika má extrémne vysoký zahraničný dlh.

17.12.2019 07:00
debata (2)

Ako sa z tejto šlamastiky dostať? Sudán prišiel s myšlienkou prilákať turistov a s nimi aj ich peniaze na tamojšie starobylé pyramídy.

Mnoho ľudí nevie, že Sudán má viac pyramíd ako slávny Egypt, aj keď sú menšie. Rovnako ako Egypťania, aj núbijská dynastia kráľovstva Kuš, ktorá v tejto oblasti vládla približne pred 2 500 rokmi, pochovávala členov kráľovskej rodiny v pyramídových hrobkách.

Sudánske pyramídy sú na prvý pohľad iné ako tie, ktoré zdobia severného suseda. Sú strmejšie a objavujú sa v skupinách po 12, píše Iexplore.com.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Sudan | 2013 #sudan #pyramid #sudanpyramids #pyramids #worldpics

Príspevok, ktorý zdieľa (@davorrostuhar),

Blízko pyramíd pri meste Meroë leží niekoľko chrámov so starými kresbami zvierat, neďaleko sa nachádza starobylé mesto Naga.

Vlani však sa však na tieto historické skvosty prišlo pozrieť iba 70 000 návštev­níkov, čo je nepomerne menej ako zaznamenal Egypt – ten prilákal 10 miliónov turistov.

Sudánsku atrakciu veľmi dlho zanedbávali a kvôli nepokojom a dlhej izolácii, prísnemu vízovému režimu, slabej ponuke hotelov a nedostatku a zlému stavu ciest si ju ani nechodí prezerať mnoho turistov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Sudan pyramids | 2013 #sudan #sudanpyramids #pyramids ##africa #worldpics #instatravel #picoftheday #sky #stars #travelphoto

Príspevok, ktorý zdieľa (@davorrostuhar),

To by sa teraz malo zmeniť. Nová vláda nastúpila cestu k demokracii a zmierňuje vízové ​​pravidlá, vrátane zrušenia povolenia potrebného na cestovanie mimo Chartúmu, aby prilákala viac návštevníkov na miesta ako Kráľovské pyramídy v Meroë.

Pyramídy už promuje aj propagačné video, ktoré nakrútil štáb pre cestovnú kanceláriu v Chartúme.

V Meroë sa vďaka peniazom z Kataru a nemeckým odborníkom zriadilo turistické centrum, ktoré vysvetľuje históriu Sudánu a pyramíd. Vznikli aj nové turistické chodníky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Davide Travelli. Adventurer (@davidetravelli),

Návštevníci si po prvý raz budú môcť prezrieť celý vnútrajšok pyramíd a nahliadnuť aj do samotných hrobiek pod zemou.

Zdá sa, že novinky na návštevníkov už zaberajú, koncom roka 2019 zaznamenal Sudán nárast ich počtu. V roku 2020 by ich do krajiny podľa odhadov mohlo prísť viac ako 900 000, do roku 2021 by tento počet mohol dosiahnuť číslo 1,2 milióna.

Sbs.com.au; Khartoumstar.com, Iexplore.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán #pyramídy