Jedny z najväčších vodopádov sveta sa zmenšili na smiešny potôčik. Domáci sú zdesení

Kvôli najhoršiemu suchu za posledné desaťročie sa zmenšili Viktóriine vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe oproti normálnemu stavu na maličký potôčik, napísala agentúra Reuters.

14.12.2019 07:00
Viktóriine vodopády Foto:
Viktóriine vodopády v čase, keď mali vody dosť.
debata

Miestni sa teraz obávajú, že ak zmeny klímy povedú k častejším a výraznejším suchám, príde región o jednu z hlavných turistických atrakcií, ktorú ročne navštívi asi milión ľudí.

Na mieste v súčasnej chvíli nezvyčajne vidieť veľkú časť kamennej steny, cez ktorú za normálnych okolností na kilometrovej šírke padá rieka Zambezi do viac ako 100 metrov hlbokého kaňonu. Prietok Zambezi vždy kolíše v závislosti od ročného obdobia, súčasný pokles hladiny je však podľa miestnych nevídaný.

„V predchádzajúcich rokoch, keď bolo sucho, tak to nebolo do takejto miery. Niečo také tu vidíme prvýkrát,“ povedal predajca turistických suvenírov, ktorý má obchod v blízkom meste na zambijskej strane.

Tú so susedným Zimbabwe spája jeden z iba štyroch cestných mostov na celom toku Zambezi. „Dotýka sa nás to, pretože klienti to uvidia na internete… A už nebudeme mať toľko turistov,“ dodal.

„Na veľa vody to nevyzerá,“ podotkol návštevník z Nemecka pri pohľade na vyschnuté vodopády. „Pár kameňov na skale a medzi nimi tečie trochu vody,“ opísal situáciu študent.

Miestne vodohospodárske úrady uvádzajú, že terajší prietok Zambezi je najmenší, aký zaznamenali od roku 1995 a je hlboko pod dlhodobým priemerom pre toto obdobie roka. Prezident Zambia Edgar Lungu situáciu nazval „neúprosnou pripomienkou toho, čo klimatické zmeny spôsobujú nášmu životnému prostrediu“.

Vedci ale vyzývajú k opatrnosti pri zvádzaní súčasného stavu len na klimatickú zmenu. Nízky stav rieky je podľa nich bežným úkazom. Klimatická veda by sa mala podľa bádateľov riadiť dátami za desaťročia a nie za jednotlivé roky.

V tomto prípade je však podľa vedcov zarážajúce, ako často sa v poslednej dobe v oblasti vyskytujú veľké suchá – posledné bolo len pred tromi rokmi. A s tým, ako sa pri nich rieka otepľuje, sa z nej následne odparuje viac vody.

Podľa expertov klimatické zmeny v oblasti zrejme spôsobujú neskoršie príchody monzúnových dažďov, stále prudšie prietrže, ktoré krajina nedokáže dostatočne zadržať, a dlhšie obdobie sucha. To všetko môže mať súvislosť s extrémnymi výkyvmi hladiny rieky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #vodopády