Egypt - krajina životodarného Nílu

Egypt, krajina faraónov, je najnavštevovanejším exotickým miestom slovenských cestovateľov. Ponúka nádherné turistické pláže, vynikajúce možnosti potápania sa v mori, rozmanité kultúrno-historické pamiatky a exotiku arabského orientu.

18.03.2005 09:20
debata

Rozprestiera sa na severovýchode Afriky a jeho súčasťou je aj Sinajský polostrov v Ázii. Egypt je veľkou púšťou, ktorú narúša zeleň v údolí Nílu a v priestore jeho delty a oáz v západných púšťach. Cestovateľ do Egypta potrebuje vízum, ktoré sa dá kúpiť na príslušnom letisku za 15 dolárov (poplatok na vstupných miestach). Tiež si ho môžete zabezpečiť na Egyptskom veľvyslanectve v Bratislave alebo prostredníctvom cestovnej kancelárie za poplatok okolo 1 000,–Sk. Potrebné je mať aj pas s platnosťou najmenej 6 mesiacov po príchode domov. Počítať treba aj s tzv. bakšišným, ktoré domorodci pýtajú za každú službu. Cestovné kancelárie ho hromadne vyberajú buď pri kúpe dovolenkového pobytu alebo v jeho prvý deň (na celý pobyt približne 15 – 20 USD).

Podnebie a pobyt

Najvhodnejším obdobím pre návštevu sú mesiace september až november a február až máj. V tomto období na rozdiel od leta  ovzdušie nedosahuje extrémné teploty nad 40 stupňov Celzia. Mesiace december až január sú vhodné na spoznávanie pamätihodností. V zimných mesiacoch môžete očakávať prudké nočné ochladenia aj o desať stupňov a častejšie piesočné búrky. Bezpečnosť turistov v krajine umocňujú výnimočný stav (od roku 1981)  a časté policajné kontroly.
Policajtov so samopalom stretnete na každom rohu, aj keď to pôsobí niekedy nepríjemne, ale je to pre vašu bezpečnosť.

Egypt je na arabské pomery tolerantná krajina a v plážových turistických centrách si ženy môžu obliecť aj extravagantné plavky alebo minisukne. V iných častiach krajiny by ste mali byť tolerantní voči miestnym zvykom a oblečením nebudiť zbytočnú pozornosť. Najmä ženy by mali nosiť dlhšie sukne alebo nohavice.

Obchodné možnosti

V krajine síce platí miestna mena egyptská libra, ale bez problémov sa dajú v zmenárňach zameniť doláre alebo eurá, ba dokonca sa dá v týchto menách takmer všade platiť. V celom Egypte sa stretnete s množstvom orientálnych bazárov a trhov. Cenu tovaru treba vždy dohadovať. Tovar sa dá kúpiť aj za tretinu pôvodnej ceny.

Zdravotná starostlivosť

Do Egypta netreba žiadne špeciálne očkovanie, ale v prípade žalúdočných ťažkostí sa treba spoliehať na miestne lieky – privezené zo Slovenska nezaberajú. Ak sa však chcete tráviacim ťažkostiam  vyhnúť, konzumujte pravidelne jogurty. Neodporúča sa piť voda z vodovodu. Na trhu nekupujte jahody a iné ovocie si umývajte vo vode kúpenej vo fľaši. Nekúpte sa v Níle, lebo sú v ňom životu nebezpečné organizmy. Pri opaľovaní treba používať krémy s najsilnejšími faktormi. Odporúča sa vždy poistenie v SR. Každý návštevník Egypta sa mimo plážových turistických centier musí pripraviť na nečistotu a vo veľkých aglomeráciách na veľké množstvo smogu. Najrizikovejšie obdobie pre zdravie sú letné mesiace jún až august. Odporúčame vyhľadávať zdravotnú pomoc v súkromných ordináciách a klinikách.

Plážové centrá a ďalšie atraktívne miesta

Najvýznamnejšími cieľmi Slovákov je Sharm el Sheikh na Sinajskom polostrove a Hurgada na africkom pobreží Červeného mora. Obe lokality aj so svojím okolím poskytujú nádherné pláže, predovšetkým hrubozrnného piesku. Je tam množstvo hotelov od dvojhviezdičkových počínajúc a luxusnými päťhviezdičkovými končiac. Pokiaľ ide o ich kvalitu, tak si odpočítajte vždy jednu hviezdičku, aby spĺňali predstavy Európana. Oddychovanie môžete dopĺňať rôznymi športovými aktivitami. Väčšina návštevníkov sa však oddá najobľúbenejšej záľube dovolenkárov pri egyptskom pobreží Červeného mora – šnorchlovaniu a potápaniu.  Najkrajšie koraly sa nachádzajú v blízkosti Sharm el Sheikhu. Výhodnými miestami na oddych na Sinaji pri Červenom mori sú aj Taba a Dahab.

Hlavným mestom Egypta je Káhira plná života a nevšedných prekvapení Orientu. Súčasťou Veľkej Káhiry je aj Gíza s trojicou najväčších pyramíd na svete z 26. stor.pred n.l.. Ďalším centrom turistiky je Luxor a Karnak aj s Údolím kráľov. Ide o miesta v južnej časti krajiny s chrámami a hrobkami, ktoré sú ďalšími symbolmi starovekého Egypta. Ďalším lákadlom je Alexandria na severe  nílskej delty, ktorá bola sídlom bájnej Kleopatry. Ďalej je to Asuán s veľkolepými starovekými pamiatkami a obrovskou priehradou v núbijskej časti krajiny a  Abu Simbel s chrámom Ramsesa II..

debata chyba