Poznáme prvý 'temný národ': Žijeme pod najtmavším nebom, je to oficiálne, tešia sa

Minimum alebo žiadny svetelný smog umožňuje izolovaným miestam ponúknuť "rozsvietenému" svetu unikátnu atrakciu - čiernu nočnú oblohu plnú tisícov jagavých hviezd, ktoré z iných miest planéte nevidieť.

16.05.2020 07:00
debata

Na Slovensku máme Park tmavej oblohy Poloniny, ktorý sa nachádza na území Národného parku Poloniny a okrem iného sa vyznačuje tým, že má výnimočne malú hustotu osídlenia. Je to v poradí 20. park tmavej oblohy na svete a prvý u nás.

Okrem neho máme tiež Oblasť tmavej oblohy na Horných Kysuciach a do tmavej spoločnosti nedávno pribudol aj Park tmavej oblohy vo Veľkej Fatre.

Na opačnom konci sveta, v Tichom oceáne, sa nachádza ostrov Niue, ktorý sa stal oficiálne prvou krajinou vymenovanou za medzinárodné miesto tmavej oblohy, píše Forbes.com.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Daisy Park 박재아 (@daisyparkkorea),

Na ostrove žije asi 1 500 obyvateľov, hustejšie je osídlená jeho západná časť. Tá získala od Medzinárodnej asociácie tmavého neba (IDA) status Medzinárodného spoločenstva tmavej oblohy. Centrum a východné pobrežie sa zasa môžu hrdiť titulom jedenástej Medzinárodnej rezervácie temnej oblohy na svete.

Tieto dve označenia, ktoré spoločne „pokrývajú“ celý ostrov a nebo nad ním, robia z Niue prvý „tmavooblohový“ ná­rod.

Odľahlá poloha Niue v južnom Tichom oceáne – nachádza sa asi 2 400 kilometrov severovýchodne od Nového Zélandu – nie je jediným dôvodom, prečo získal toto zriedkavé označenie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NZ Embassy In the U.S. (@nzembassyus),

Aby mohla IDA žiadosť ostrova Niue o pridelenie titulu schváliť, musela krajina urobiť významné zmeny, vrátane výmeny všetkých pouličných svetiel na ostrove za žiarovky, ktoré emitujú menej svetla. A o menší jas v noci sa museli pričiniť aj jednotlivé domácnosti.

Ostrov sa teraz stane atrakciou pre turistov a amatérskych hvezdárov a na ich príchod je vraj dobre pripravený. Plánuje využiť a znásobiť stanovištia na pozorovanie veľrýb, ktoré budú odteraz slúžiť aj na astro-zážitky a doškoliť miestnych sprievodcov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa My midlife crisis, in photos (@teryltravels),

Travelweekly.com­.au; Mirror.co.uk; Sciencealert.com; Stuff.co.nz; Standard.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tichý oceán #Ostrov #hviezdy #obloha #svetelný smog