Sedem destinácií, ktoré boli kedysi populárne a teraz si znova pýtajú pozornosť

Kedysi sa ich popularita merala na tony a kilometre, no časom sa z výslnia stratili. Ich jas vybledol, no pozornosť si zaslúžia stále. Tu sú destinácie, ktoré by sa mali vrátiť na mapu turizmu.

12.05.2020 07:00
debata (1)

Pre mnohých dovolenkárov je ideálnou destináciou na oddych ostrov – malý útulný kus raja, uzavretá oáza, samostatný svet vo svete.

Niektoré ostrovy, napríklad Santorini alebo Havaj, sa tešia, zdá sa, nadčasovej a trvalej popularite, iným sa dobré vzťahy s turistami naštrbili kvôli prírodným katastrofám, politickým nepokojom alebo jednoducho prelietavosti dovolenkárov.

Nasledujúce destinácie zažívali vrchol popularity pred desiatimi a viac rokmi, potom upadli od tieňa, no stále majú čo ponúknuť a čím zaujať.

Madagaskar

Vďaka nedoziernej rozmanitosti živočíchov a rastlín je Madagaskar jedným z najkrajších miest na Zemi. Asi 90 % flóry a fauny, ktorá sa nachádza na tomto ostrove v Indickom oceáne, nenájde nikde inde.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Experiencia Madagascar (@experienciamadagascar),

Cyprus

Ostrov plný lesnatých kopcov a niektorých z top pláží sveta má históriu 10 000 rokov. Svoje stopy na architektúre a kuchyni tu zanechali Gréci, Rimania, Egypťania, Asýrčania, Féničania, Benátčania, Frankovia, Osmani aj Briti.

Medzi atrakcie, ktoré žiaden turista na Cypre nesmie vynechať, patria zrúcaniny v Archeologickom parku Kato Paphos alebo kláštor Kykkos.

Cyprus, medený ostrov Foto: Jana Kollárová, Pravda
Cyprus, more, pláž, leto, dovolenka, cestovanie Cyprus, medený ostrov

Azory

Súostrovie, ktoré sa nachádza od západného pobrežia Portugalska asi 1 600 kilometrov, je podľa cestovateľov jedným z najviac podceňovaných turistických miest na svete.

Návštevníci tu zažijú množstvo rôznych dobrodružstiev ako jazda na kajaku, turistika, potápanie, surfovanie, paraglajding, pozorovanie vtákov aj veľrýb a kaoing.

Azory ponúkajú aj krásne pláže, výhľady, horúce pramene a malebné pobrežné mestá.

Azorské jazerá Sete Cidades. Foto: SHUTTERSTOCK
Azory, ostrovy, kráter, jazero, jazerá, Azorské jazerá Sete Cidades.

Rodos

Hoci Rhodos nikdy nebol taký populárny ako iné grécke ostrovy, napríklad Santorini alebo Mykonos, v starovekom Grécku mal dôležitú úlohu.

Aj dnes je to krásna stredomorská oáza pre dovolenkárov, ktorí túžia po spojení pláží a histórie. Obdivovať môžu ruiny starovekých chrámov, stredovekých pevností, zdobné fontány aj nádherné pobrežie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Rhodes Island Best Photos (@rhodes_best),

Haiti

Prírodná katastrofa bohužiaľ veľmi poškodila infraštruktúru a cestovný ruch Haiti, ktoré už zasiahli aj politické nepokoje a rozšírená chudoba.

Nič to však nemení na tom, že karibský ostrov oplýva krásnymi čistými tyrkysovými vodami a mestá hýria farebnými domami, ktoré si priam žiadajú fotku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa tilunet (@tilunet17),

Fidži

Na nádhernom mieste v južnom Pacifiku sa skvie 333 ostrovov plných ohromujúcich dažďových pralesov, exotických národných parkov a fascinujúceho morského života. Ideálnym časom na návštevu tohto exotického raja je jún až september, keď je tu menej davovo, no počasie ideálne na relax.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Drone Photo’s | Film | Travel (@joost_glaser),

Palau

Mikronézsky ostrovný štát sa nachádza v západnom Tichom oceáne a pozostáva z asi 340 koralových a sopečných ostrovov. Charakteristickým rysom terénu sú sopečné hory, piesočné duny a pláže. Pestrý morský život láka na šnorchlovanie, úchvatný výhľad zhora sa ponúka odvážnym parašutistom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jihyun Kim (@salty.freediving),

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #destinácie