Pre koronavírus uzavreli Tádž Mahal

V snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu India uzavrela svoju najikonickejšiu pamiatku Tádž Mahal. Ministerstvo kultúry uviedlo, že mauzóleum denne navštívia tisícky ľudí a je "nevyhnutné ho zavrieť". Okrem Tádž Mahalu v Indii zavreli aj ďalšie významné pamiatky a múzeá.

17.03.2020 13:00
Tadž Mahal, Agra, India Foto:
Tadž Mahal
debata

Podľa ministra kultúry Prahlada Patela budú pamiatky zatvorené do 31. marca, pričom po tomto období opatrenie posúdia. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

India má 114 potvrdených prípadov respiračného ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, a dve s ním spojené úmrtia.

Zabrániť šíreniu nového koronavírusu sa India snaží aj s ďalšími opatreniami. Na mesiac pozastavila vydávanie všetkých víz, s výnimkou vybraných kategórií, do 15. apríla zablokovala bezvízové cestovanie pre občanov žijúcich v zahraničí a tí, ktorí majú povolenie, musia stráviť 14 dní v karanténe, do 31. marca zavrela školy, univerzity či kiná vo väčšine štátov a na 15. apríla odložila aj začiatok kriketovej súťaže Indian Premier League.

Odborníci tvrdia, že je India v kritickom štádiu, keď musí zastaviť komunitný prenos koronavírusu.

V krajine dosiaľ otestovali len 6 000 ľudí a mnohí veria, že je to nedostatočné na zastavenie šírenia ochorenia.

Podľa expertov je potrebné denne v Indii testovať tisícky ľudí, aby mohli efektívne zastaviť komunitný prenos. Vláda tvrdí, že je pripravená, a už povolila testy aj v súkromných laboratóriách.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #Tádž Mahal #koronavírus