V čínskom Wuchuane budujú ľudskú zoo, zavrú ich do klietok

Po celé desaťročia ľudia "prerábali" prírodnú krajinu, klčovali stromy a stavali si v tých najmalebnejších lokalitách svoje luxusné letoviská. Divoké zvieratá, ktoré boli pôvodnými obyvateľmi prírody, zatvárali do klietok, aby si ich turisti mohli zblízka prezrieť.

05.05.2020 07:00
debata (1)

Hotelový architekt Bill Bensley si povedal, že to zmení. Keď za ním prišiel klient, ktorý mal v pláne postaviť v juhočínskom Wuchuane letovisko so zoologickou záhradou, povedal si, že celý koncept postaví „na hlavu“, píše Cnn.com. Navrhol, že klietky zhotoví pre ľudí a exotické a ohrozené zvieratá nechá voľne sa pohybovať okolo.

Do približne 2000-hektárového areálu rezortu sa premiestnia a vypustia týrané zvieratá zo zoologických záhrad po celej Číne. 95 percent priestoru bude patriť zvieratám, ľuďom ostane len 5.

Vytvoria sa tam podmienky podobné savanám v Ázii, Afrike a Austrálli, aby sa cítili ako vo svojich prirodzených biotopoch. Nebudú chýbať kriticky ohrozené šupinavce, ázijské zlaté opice, nosorožce, čínske kabary, ohrozené korytnačky…

„Willy Wonka hoteliérstva“, ako architekta volajú pre jeho nevšedné nápady, nie je len dizajnový vizionár, ale aj celoživotný horlivý ochranca prírody a má šťastie, že aj luxusné hotelové reťazce, ktoré s ním spolupracujú, sú ochotné do svojich konceptov zakomponovať aj jedinečné ekologické prvky.

Prvá fáza osemročného projektu čínskeho „hotela“ WorldWild, ktorý bude pozostávať z niekoľkých rôznych ubytovacích zariadení, by sa mala podľa 61-ročného Bensleyho otvoriť v roku 2023.

„Klietky pre ľudí“ bude v skutočnosti 2 400 hotelových izieb s rozpočtom približne milión dolárov na jednu izbu. Nepohodlia sa hostia teda rozhodne obávať nemusia.

Getaway.co.za

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #zoo