Jedna z najaktívnejších sopiek sveta je znova aktívna

Na ostrove Réunion v Indickom oceáne sa opäť k životu prebudila jedna z najaktívnejších sopiek na svete Piton de la Fournaise, ktorá býva aktívna v priemere jeden- až dvakrát do roka.

07.04.2020 13:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Volcan la pété ! #pitondelafournaise #Reunion #volcan #restezchezvous #ileintense #974

Príspevok, ktorý zdieľa Gadiamb (@gadiamb_magazine),

Pri erupciách sa na jej svahoch vytvárajú dlhé lávové „rieky“, ktoré sa podľa správ z nedele blížia k cestnej komunikácii v údolí, informoval miestny spravodajhský portál linfo.re.

Vulkanológovia zatiaľ nedokážu odhadnúť, či sa dostanú až k ceste. Uviedli však, že tok lávy je „mimoriadne aktívny“. Aktivitu sopky po troch dňoch erupcií však označili za stabilizovanú.

Podľa vedcov erupcii predchádzalo slabé zemetrasenie, únik lávy však nie je jej dôsledkom. Podľa vulkanologičky Aline Peltierovej sa tentoraz zrejme uvoľnila magma, ktorá sa nahromadila pod povrchom sopky pri erupcii vo februári.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Paradise_island (@paradise_island_974),

Lávové „rieky“, ktoré sa vytvárajú na úbočiach sopky Piton de la Fournaise, lákajú na ostrov každoročne tisíce turistov. Tentoraz však tento prírodný sledujú len vulkanológovia, keďže aj na ostrove Réunion – rovnako ako v pevninskom Francúzsku – platia obmedzenia na pohyb ľudí mimo svojho bydliska, ktoré súvisia s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Ostrov Réunion je jednou z najznámejších tzv. horúcich škvŕn na Zemi – geologických lokalít na povrchu Zeme, kde dochádza počas dlhého obdobia (milióny rokov) k sopečnej činnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #vulkán