Koronavírus na Srí Lanke. Pred obchodmi sa hodiny stojí v horúčave v rúšku

Obľúbený exotický dovolenkový cieľ Slovákov, Srí Lanka, takisto bojuje s pandémiou koronavírusu. Na ostrove v tvare slzy platí "natvrdo" zákaz vychádzania. Ľudia v niektorých „rizikových častiach“ krajiny sú nonstop doma už takmer tri týždne!

10.04.2020 00:50
debata
Barbora Sultanovová, Slovenka už šesť rokov... Foto: archív Barbory S.
Barbora Sultanovová, Srí Lanka, Slovenka na Srí Lanke Barbora Sultanovová, Slovenka už šesť rokov vydatá na Srí Lanke.

Slovenka Barbora Sultanovová žije na Srí Lanke už šiesty rok. Je vydatá za Srílančana a žijú v Ahangame, v južnej časti ostrova. Pracuje ako administrátorka a editorka webových stránok.

Predtým, ako sa to celé začalo, mala kúpenú letenku na každoročnú návštevu Slovenska. „Keď sa to však rozbehlo, bolo mi jasné, že ostanem na Srí Lanke, pretože ktovie, ako dlho by som sa potom nevidela s manželom,“ hovorí.

Armáda zabezpečuje aj plyn na varenie

Na Srí Lanke, ostrove v Indickom oceáne, kde žije 22 miliónov obyvateľov, sa prvý prípad koronavírusu objavil už koncom januára. Bola to 44-ročná čínska turistka, ktorú hospitalizovali po prílete a neskôr sa uzdravila.

Druhým oficiálne nakazeným v poradí bol v marci 52-ročný Srílančan, turistický sprievodca, ktorý sprevádzal skupinu Talianov. Odvtedy číslo nakazených stúplo na 190 a siedmi ľudia z dôvodu Covid-19 zomreli (aktualizácia z 10.4.2020).

„Niektoré dištrikty, časti Srí Lanky, majú zákaz vychádzania už takmer tri týždne. Znamená to, že ľudia v tých najrizikovejších oblastiach napríklad v okolí hlavného mesta Kolomba, v Kandy v centre ostrova, či na severe v Jaffne doslova nesmú vyjsť ani na ulicu. Tu pomáhajú policajti, armáda, zabezpečujú ľuďom lieky, plyn na varenie a podobne. Po celej Srí Lanke chodia nákladné autá so zeleninou a základnými potravinami, takže sa dá nakúpiť. Všetky obchody s potravinami a väčšina reštaurácií robia aj dovoz,“ vysvetľuje Barbora.

Uzatvorené a zapečatené sú napríklad obchody s alkoholom, ktorý sa tu predáva v špecializovaných predajniach, obyčajne s mrežami. Nedostanete sa teda ani k pivu. Domáce pálenie je na ostrove Cejlón zakázané a hrozí za to väzenie.

„Za porušenie zákazu vychádzania prvýkrát dostanete výstrahu, druhýkrát idete na dva týždne do väzenia. Obvinených je už vyše 10-tisíc ľudí,“ dodáva Barbora Sultanovová.

Video
Dlhé rady pred obchodmi v horúčave na Srí Lanke medzi dvoma zákazmi vychádzania.

V obchodoch ako u nás, ale ľudia stoja v horúčave

V časti Srí Lanky, kde žije Barbora s manželom, dostávajú obyčajne dvakrát do týždňa „vychádzky“, keď si môžu ísť nakúpiť.

Asi je dosť jednoduché predstaviť si, čo sa v tomto vymedzenom čase deje v supermarketoch. Počet ľudí, ktorí môžu vojsť dnu do obchodov, je obmedzený podobne ako u nás, stráži to bezpečnostná služba a ľudia musia stáť v rozostupoch.

Mnohí stoja celé hodiny na vražednom slnku pri 35 stupňoch Celzia, na ústach rúško, šatky, šály a nad hlavou si držia na ochranu pred páľavou obyčajne dáždniky (často nepochopiteľne čiernej farby).

V čase medzi dvoma zákazmi vychádzania... Foto: Shutterstock
koronavírus na Srí Lanke, nákupy, karanténa V čase medzi dvoma zákazmi vychádzania Srílančania robia veľké nákupy.

Kupujú sa 50 kg vrecia ryže, tá je základným pokrmom Srílančanov, jedia ju aj trikrát denne.

Bol zastavený takmer všetok dovoz do krajiny okrem liekov a nafty. Vláda chce podporovať najmä domáce poľnohospodárstvo, keďže v tejto situácii každá krajina bolestivo zisťuje, aká dôležitá je potravinová sebestačnosť.

V čase vychádzok stoja popri hlavnej ceste každých dvadsať metrov farmári predávajúci dopestované produkty.

Na Veľkonočnú nedeľu smutné výročie

"Na všetko sa čaká v radoch, na potraviny i lieky. Bez rúška ťa nepustia do obchodu, lekárne. Pred vstupom do obchodu si musíš dezinfikovať ruky a dezinfikujú ti aj nákupný košík,“ hovorí Slovák Roman Haluška, ktorý je na Srí Lanke ženatý a žije v Matare, blízko najjužnejšieho cípu ostrova.

"U nás na juhu krajiny zatiaľ nie je žiadny krik ani bitky o potraviny. My sme včas pre pokoj v duši zavreli náš hotel v Mirisse pri mori. Bál som sa o svojich zamestnancov aj o svoju manželku, ktorá mala pred časom nádor na mozgu,“ dodáva. "Beháme po dvore, čítame knihy, hráme karty, pozeráme videá,“ hovorí o dennom programe svojej rodiny. "Sem-tam ponorkujeme, ale nestrácame optimizmus.“

Na Srí Lanke bude čoskoro, teraz v apríli, niekoľko prelomových dátumov a výročí. Okrem veľkonočných sviatkov, žije tu približne 7 % kresťanov, bude počas veľkonočnej nedele smutné ročné výročie samovražedných útokov v kresťanských kostoloch a hoteloch. Minulý rok pri nich zahynulo vyše 250 ľudí a krajinu to smutne „preslávilo“ po celom svete a dramaticky tam klesol turizmus.

Tentoraz budú takmer určite kostoly prázdne, pretože aj srílanská vláda si uvedomuje, že takéto sviatky sú nesmierne rizikové pri šírenie nákazy.

Okrem toho je v polovici apríla sinhálsky a tamilský Nový rok, keď sa zvyknú stretávať rodiny, čo je často 30–50 ľudí. Tento začiatok roka bude preto pre Srílančanov nesmierne zdrvujúci, pretože v sebe bude spájať smutné výročie bombových atentátov aj zákaz vychádzania pre nebezpečenstvo šírenia koronavírusu v čase najväčšieho budhistického a hinduistického sviatku.

Takisto je nepravdepodobné, že sa po 20. apríli otvoria školy, ako sa pôvodne plánovalo.

V čase medzi dvoma zákazmi vychádzania... Foto: Shutterstock
koronavírus na Srí Lanke, karanténa, nákupy V čase medzi dvoma zákazmi vychádzania Srílančania robia veľké nákupy a pred obchodmi sa tvoria dlhé rady. Farmári predávajú svoje výrobky na zemi popri hlavných cestách.

Veľa Srílančanov žije zo dňa na deň

„V každom prípade to bude zvláštne a smutné, ale myslím si, že momentálne majú domáci iné starosti. Keďže veľa Srílančanov žije spôsobom zo dňa na deň, nemajú finančné rezervy a momentálne ani nemajú šancu zarobiť si peniaze,“ vysvetľuje Barbora.

„Pre nich je problém už nakúpiť si raz-, dvakrát týždenne. Ale ako som už spomínala, pomáha polícia aj armáda, v každom meste či dedine sa robia zbierky, nakupuje sa jedlo a rozdáva sa chudobným. Vláda pomáha aj finančne, najmä starším a tým najchudobnejším. Letiská v krajine sú momentálne úplne uzatvorené pre prílety a pravdepodobne sa budú uzatvárať na nejaký čas aj pre odlety. Zatiaľ však nie je oficiálne potvrdené, na ako dlho.“

Srí Lanka a turizmus

  • Na 22-miliónovej Srí Lanke žije vyše 70 % budhistov, 13 % hinduistov, 10 % moslimov a 7 % kresťanov.
  • Medzi top 5 medzinárodných turistických trhov na Srí Lanke, odkiaľ prichádza najviac návštevníkov, patria Čína, India, Veľká Británia, Nemecko a Austrália.
  • Po medializácii pandémie vo Wu-chane pozastavila Srí Lanka čínskym turistom už koncom januára vydávanie víz. Pre Talianov a v tom čase ďalšie rizikové krajiny to urobila v marci 2020. Krátko po polovici marca letisko v hlavnom meste Kolombe stoplo prílety pasažierov do krajiny, z ostrova sa dalo jedine odletieť.
  • Aktuálne je tam 190 nakazených a 7 mŕtvi. Väčšina nakazených sú muži.
  • Vo februári 2020 Srí Lanku navštívilo vyše 207-tisíc turistov, 60 % ľudí bolo z Európy.
  • Vo februári 2020 (posledná dostupná štatistika) navštívilo Srí Lanku 730 Slovákov (o dvesto menej ako rok predtým) a vyše 3 600 Čechov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #Cejlón #Sri Lanka by Bianka #koronavírus