Už ani džungľa nie je bezpečná. Chlapec z izolovaného kmeňa podľahol Covid-19

Smrť tínedžera zo vzdialenej komunity v brazílskych pralesoch vyvoláva obavy o domorodé obyvateľstvo regiónu v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

15.04.2020 07:00
debata

Podľa brazílskeho ministra zdravotníctva patril chlapec Alvanei Xirixan ku kmeňu Yanomamov, žil v dedine Rehebe na rieke Uraricoera a mal iba 15 rokov, informuje Cnn.

Na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Boa Vista ležal asi týždeň od 3. apríla. Nemocnica príčinu jeho smrti neobjasnila; urobil tak až minister na následnej tlačovej konferencii, kde uviedol, že chlapec mal pozitívny test na Covid-19. Dodal, že zdravie domorodého obyvateľstva je vládnym záujmom.

Podľa organizácie Survival International, ktorá sa snaží chrániť práva domorodcov, žijú Yanomamovia v dažďových pralesoch a horách severnej Brazílie a južnej Venezuely. Je to najväčší relatívne izolovaný kmeň v Južnej Amerike, odhaduje sa, že dnes má na svete asi 38 000 členov.

Socioenvironmen­tálny inštitút uviedol, že vírus rozšírili medzi Yanomamami baníci, ktorí nelegálne ťažia zlato v teritóriu domorodcov, píše Aljazeera. Na území, kam bez kontroly prichádzajú a odchádzajú, ich je dnes viac ako 20 000.

Rovnako ako mnoho ďalších pôvodných obyvateľov, aj Yanomamovia patria z pohľadu nového koronavírusu k najzraniteľnejším skupinám ľudí.

Asociácia domorodých obyvateľov Brazílie uviedla, že chlapec bol tretím z domorodcov, ktorí podľahli ochoreniu Covid-19 v Brazílii.

Theguardian.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #amazónia #amazonský dažďový prales #koronavírus