Študenti, ktorí uviazli na Kube, sa domov plavia cez oceán. Na lodi strávia 5 týždňov

Výlet za plachtením v Karibiku, na ktorý sa minulý mesiac vydali holandskí stredoškoláci, sa mal skončiť na Kube, odkiaľ sa mali domov vrátiť lietadlom. Do ich plánov však zasiahla pandémia nového koronavírusu.

14.04.2020 14:20
debata

Študenti vo veku 14 – 17 rokov sa teraz cez Atlantik plavia naspať do Holandska na 60-metrovom škuneri Wylde Swan.

Dohliada na nich 12 skúsených námorníkov a tiež traja učitelia, ktorí sa starajú o to, aby sa tínedžeri počas dlhej plavby venovali aj školským povinnostiam.

„Tieto deti sa museli adaptovať na obrovskú zmenu. Prišli sa z Holandska plaviť do Karibiku. Už to je samo o sebe úžasné, no zrazu musíte zmeniť celý program a musíte sa preplaviť cez oceán,“ opísal Christophe Meijer, riaditeľ spoločnosti Masterskip, ktorá organizovala výlet.

Masterskip každoročne organizuje päť vzdelávacích ciest – dokopy pre asi 150 študentov. Počas tej súčasnej však Wylde Swan už hneď v počiatkoch plavby po Karibiku narážala na problémy s miestnymi prístavmi, ktoré v marci začali podnikať kroky proti šíreniu koronavírusu.

Keď sa však nákaza rozšírila po celom svete a letecké spoločnosti zrušili lety, bolo jasné, že ich plán odletieť z Kuby čakajú zmeny.

Meijer s kolegami sa teda rozhodli, že najlepší spôsob, ako sa dostať domov, bude preplaviť sa cez oceán. Rodičia, ktorí sa obávali, že ich deti sa počas pandémie nedostanú domov, súhlasili.

„Wylde Swan prekonala oceán asi 20-krát alebo aj viac, takže je to pre nás rutinná operácia,“ skonštatoval Meijer. Najväčšiu lekciu do života podľa neho deti dostanú práve vďaka tomu, že absolvujú päťtýždňovú plavbu, počas ktorej prekonajú takmer sedemtisíc kilometrov.

Študenti, ktorí si pred zmenou cestovných plánov hovorili Piráti Karibiku, sa teraz premenovali na Bojovníkov oceánu.

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Kuba #koronavírus #Covid-19